21.4 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Η δυναστεία της ΑΕΚ που σταμάτησε ο πόλεμος

Ειδήσεις Ελλάδα

Σαν σήμερα πριν από 81 χρόνια η ΑΕΚ κατακτούσε τον δεύτερο συνεχόμενο τίτλο πρωταθλήτριας με το 4-3 επί του ΠΑΟΚ στον επαναληπτικό τελικό της Θεσσαλονίκης, στο Γήπεδο Συντριβανίου που αποτελούσε έδρα του ΠΑΟΚ μέχρι το 1959. Αν και είχε βρεθεί να χάνει με 2-0 στο πρώτο εικοσάλεπτο από έναν αντίπαλο που μπήκε με μεγάλη ορμή στον αγώνα, η ομάδα του Κώστα  Νεγρεπόντη επέβαλε των ανωτερότητά της, απάντησε με τέσσερα γκολ και κατέκτησε έναν ακόμα τίτλο, αν και δεν είχε μέσο όρο ηλικίας πάνω από 25 χρόνια! Ηταν μια υπερομάδα έτοιμη να κυριαρχήσει στα χρόνια που έρχονταν, όμως η είσοδος της Ελλάδας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο διέκοψε την πορεία της.

Ο ΠΑΟΚ περίμενε την επίσκεψη της ΑΕΚ με μεγάλες ελπίδες. Είχε χάσει δύσκολα στην Αθήνα μια βδομάδα νωρίτερα με ένα πέναλτι του Κύπριου Κώστα Βασιλείου (ο πρώτος σύζυγος της νεαράς και άγνωστης ακόμα Ρένας Βλαχοπούλου) και οι οπαδοί του ευελπιστούσαν ότι η ΑΕΚ θα επεδείκνυε τις ίδιες αδυναμίες που επέδειξε στον τελευταίο αγώνα του πρωταθλήματος Νότου με τον Ολυμπιακό (ήττα με 3-2) και στον επαναληπτικό ημιτελικό του Κυπέλλου Ελλάδας, όπου είχε χάσει με 3-0 από τον Αρη.

Για 20 λεπτά, η ΑΕΚ έδειχνε το ίδιο… ζαλισμένη. Τα γκολ του Καλογιάννη στο 17’ και του Φερούτσιου στο 18’ (από θέση οφσάιντ) ανέτρεπαν το σκορ του πρώτου αγώνα, αλλά η ΑΕΚ ισορρόπησε σταδιακά και μείωσε στο 38’ με τον 21χρονο σέντερ φορ της Κλεάνθη Μαρόπουλο, μετά από πάσα του Αλέκου Χατζησταυρίδη. Ο «Ξανθός Αετός» ήταν και αυτός που ισοφάρισε στο 49’, δίνοντας στην ΑΕΚ το σύνθημα για να… σκορπίσει τον ΠΑΟΚ μέσα σε ένα δεκάλεπτο!

Στο 54’ ο Χατζησταυρίδης σούταρε στο δοκάρι, αλλά στην επαναφορά έσπρωξε την μπάλα στα δίχτυα και έκανε το 2-3, ενώ στο 59’ ο αμυντικός Γιώργος Γάσπαρης σκόραρε από 25 μέτρα με ένα από τα γνωστά του κτυπήματα φάουλ. Ο ΠΑΟΚ μείωσε με τον Ιωαννίδη στο 70’ σε 3-4, αλλά ήταν πια αργά. Η ΑΕΚ έφυγε για δεύτερη χρονιά στη σειρά πρωταθλήτρια από τη Θεσσαλονίκη (το 1939 είχε νικήσει δύο φορές τον Ηρακλή) και πιστοποίησε ότι δεν είχε αντίπαλο στην Ελλάδα.

Η σύνθεση της ΑΕΚ: Ρίμπας, Γάσπαρης, Παπαδόπουλος, Δ. Καπάνταης, Κοντούλης, Μάγειρας, Βασιλείου, Μαρόπουλος, Χατζησταυρίδης, Χριστοδούλου, Κουτσουλιέρης.

Στη φωτογραφία από αγώνα του 1940 στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, διακρίνονται οι (όρθιοι από αριστερά) Βασιλείου, Μάγειρας, Τζανετής, Καπάνταης, ο προπονητής Νεγρεπόντης, Κοντούλης, Κουτσουλιέρης, Κυτίδης, Σκλαβούνος, Μανέττας και καθιστοί οι Χατζησταυρίδης, Γάσπαρης, Δελαβίνιας, Παπαδόπουλος και Μαρόπουλος. 

Στις 16 Ιουνίου

16/6/68 Βύζας-ΑΕΚ 1-2 (Κύπελλο Ελλάδας –ένδεκα μέρες μετά την αδιάφορη ήττα στο πρωτάθλημα, η πρωταθλήτρια ΑΕΚ χρειάστηκε παράταση και ένα γκολ από απευθείας κόρνερ του Κώστα Νικολαϊδη στο 11’ για να προκριθεί)

16/6/79 ΑΕΚ-Ολυμπιακός 2-0 χωρίς αγώνα (Μπαράζ τίτλου – στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας εμφανίστηκε μόνο η ΑΕΚ, αφού ο Ολυμπιακός είχε προαναγγείλει την παραίτησή του, δήθεν επικαλούμενος τη διαιτησία της τελευταίας αγωνιστικής με τον ΟΦΗ στο Ηράκλειο, αλλά στην πραγματικότητα φοβούμενος διασυρμό)

16/6/85 AEK-Λάρισα 3-1 (A’ Εθνική –δύο γκολ του Μαύρου και ένα του Σάντμπεργκ οριστικοποιούν την επιστροφή της ΑΕΚ στην Ευρώπη μετά από δύο χρόνια)

Ευρωπαϊκό χωρίς Έλληνες δεν γίνεται! Καθημερινές Euro προσφορές, πρωτότυπα στοιχήματα & EuroNovileague με 2.020.000€**Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό