17.3 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Η διόρθωση στις ξένες αγορές οδηγεί χαμηλότερα το Γενικό Δείκτη στο ελληνικό χρηματιστήριο

Ειδήσεις Ελλάδα

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Η πτώση στις ξένες αγορές αποδίδεται στους φόβους για παρατεταμένο πληθωρισμό και υψηλά επιτόκια. Τα υψηλά επιτόκια οδηγούν σε πωλήσεις μετοχών με αποτέλεσμα οι αμερικανικοί δείκτες και οι ευρωπαϊκές αγορές να υποχωρούν. Στο ελληνικό χρηματιστήριο, ο Γενικός Δείκτης ακολούθησε την πτώση των ξένων αγορών και διαμορφώθηκε και μετά από μία παραμονή πέριξ των 1.180 μονάδων, οδηγήθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα και διαμορφώθηκε στις 1.168,45 μονάδες.

Ελληνικό χρηματιστήριο: Στις 1.168,45 μονάδες (-1,96%) διαμορφώθηκε ο Γενικός ΔείκτηςΣτο ελληνικό χρηματιστήριο, ο Γενικός Δείκτης δοκίμαζε -μετά το μισό της συνεδρίασης- τις στηρίξεις των 1.180 μονάδων. Το πτωτικό άνοιγμα των αμερικανικών αγορών οδήγησε σε σπάσιμο και των επιπέδων των 1.180 μονάδων με αποτέλεσμα να κλείσει κοντά στα χαμηλά ημέρας στις 1.168,45 μονάδες με υποχώρηση (-1,96%) και αξία συναλλαγών στα 81 εκατ. ευρώ. Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 19 έκλεισαν ανοδικά και οι 85 πτωτικά. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE Large Cap υποχώρησε κατά (-1,98%) και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE Mid Cap) κατά -1,29%. Όλοι οι επιμέρους κλαδικοί δείκτες βρέθηκαν σε σημαντική υποχώρηση. Τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχθηκαν οι δείκτες των χρηματοοικονομικών (-3,41%), οι πετρελαϊκές (-2,72%), τα προσωπικά-οικιακά προϊόντα (-2,72%0, το εμπόριο (-2,6%), οι βιομηχανικές (-2,19%) και οι τραπεζικές (-1,87%). Μερικές μεμονωμένες ανοδικές εξαιρέσεις όπως η Alpha Bank και η Aegean από την υψηλή κεφαλαιοποίηση δεν κατάφεραν να αλλάξουν την πτωτική τάση.  Οι μετοχές με τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν η ΕΤΕ, η Μυτιληναίος, η Τράπεζα Πειραιώς, η Alpha Bank, η ΔΕΗ, ο ΟΠΑΠ και η Τέρνα Ενεργειακή.

Το ελληνικό χρηματιστήριο κινείται καθοδικά λόγω αποκόμιση κερδών από τους ξένους επενδυτές αλλά και εγχώρια χαρτοφυλάκια. Η ανακοπή της πτώσης εξαρτάται κυρίως από την εικόνα που θα διαμορφωθεί στις ξένες αγορές και οικονομίες. Από εδώ και πέρα, οι επόμενες στηρίξεις κατεβαίνουν χαμηλότερα στις 1.150 μονάδες και ενδεχομένως στις 1.120 εάν συνεχιστεί η πτώση. Στον αντίποδα, η αντίσταση διαμορφώνεται στις 1.180-1.200 μονάδες.

Σημαντική υποχώρηση στις ξένες αγορέςΗ νέα άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων σε Αμερική και Ευρώπη οδήγησε σε πτωτικό κύμα τα χρηματιστήρια καθώς οι επενδυτές καταλαβαίνουν ότι ο δρόμος για τη μείωση του πληθωρισμού θα είναι μεγάλος ενώ και οι ρυθμοί ανάπτυξης των οικονομιών των μεγάλων κρατών θα δοκιμαστούν. Το αρνητικό άνοιγμα των αμερικανικών αγορών επιδείνωσε την τεχνική εικόνα που είχαν τα χρηματιστήρια μέχρι τότε ενώ και το ελληνικό χρηματιστήριο έχασε τις στηρίξεις των 1.180 μονάδων και βυθίστηκε σε χαμηλότερα επίπεδα.

Σε ότι αφορά τις ευρωπαικές αγορές, είχαν ξεκινήσει πτωτικά αλλά μετά το αρνητικό άνοιγμα των αμερικανικών η πτώση των δεικτών τους επιδεινώθηκε. Λίγο μετά τις 17.00 ώρα Ελλάδος, ο Dow Jones υποχωρούσε κατά (-0,61%), ο S&P 500 κατά (-0,91%), ο Nasdaq (-1,08%). Στις ευρωπαικές αγορές, ο γερμανικός DAX βυθιζόταν κατά (-0,95%), ο γαλλικός CAC (-0,98%), ο πανευρωπαϊκός Εurostoxx 50 (-0,95%) και ο ιταλικός MIB (-1,23%).   

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό