18.7 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Η διαφωνία με την Τουρκία για τη Χαμάς δεν επηρεάζει τις επαφές μας

Ειδήσεις Ελλάδα

Διήμερη επίσκεψη εργασίας στο Βερολίνο πραγματοποιεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον αρχηγό της γερμανικής αξιωματικής αντιπολίτευσης και Πρόεδρο του CDU Friedrich Merz, στο Ίδρυμα Konrad Adenauer.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε χωρίς περιστροφές στο ερώτημα για τις επαναλαμβανόμενες δηλώσεις Ερντογάν για τη Χαμάς. «διαφωνώ με τα σχόλια του Προέδρου Ερντογάν για τη Χαμάς. Δεν είμαι ο μοναδικός Ευρωπαίος ηγέτης που έχει αυτήν την άποψη», είπε ο πρωθυπουργός στην συζήτηση με τον επικεφαλής του CDU, Φρίντριχ Μέρτς.

Ο κ. Μητσοτάκης όμως επισήμανε ότι αυτή η διαφωνία δεν αλλάζει τον ελληνικό προσανατολισμό στις επαφές με την Τουρκία, ειδικά ενόψει του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας που θα διοργανωθεί στην Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου: «Αυτός δεν είναι λόγος για να μην τον καλωσορίσω στην Ελλάδα. Να συζητήσουμε για τις σχέσεις με την Ελλάδα αλλά για τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρώπη».

Ο πρωθυπουργός δίνοντας λεπτομέρειες για το σκεπτικό της ελληνικής στάσης ανέφερε ότι: «προσπαθώ να είμαι εποικοδομητικός και να λύνω διαφορές». Όπως πρόσθεσε: «εντέλει ανεξάρτητα από τι το είπε ο Πρόεδρος Ερντογάν για τη Χαμάς έχει σημασία να αποτρέψουμε την κλιμάκωση της έντασης».

Δείτε εικόνα από την είσοδο του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ίδρυμα Konrad Adenauer:

Πρόεδρος CDU: Θαυμάζω την Ελλάδα

Σε αυτό το πεδίο ο επικεφαλής της γερμανικής αντιπολίτευσης απένειμε τα εύσημα στους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης: «Θαυμάζω τι κάνει η ελληνική κυβέρνηση με αυτόν τον γείτονα», σημείωσε ο Φρίντριχ Μέρτς. Ο Πρόεδρος του CDU μάλιστα εξέφρασε την πλήρη στήριξη του στις θέσεις που διατύπωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Είναι μια περίπλοκη γειτονιά. Είναι το πιο ζωτικής σημασίας κομμάτι στη νατοϊκή επικράτεια, Για αυτό υποστηρίζω πλήρως όσα είπε ο Κυριάκος».

Στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα στον Τούρκο Πρόεδρο ο οποίος την ερχόμενη Παρασκευή συναντηθεί στο Βερολίνο με τον Όλαφ Σολτς, ο Φρίντριχ Μέρτς τόνισε ότι η Τουρκία δεν έχει κανέναν συμφέρον από την κλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή: «θα υπέφερε περισσότερο από την κλιμάκωση σε σχέση με άλλους στην Ευρώπη και στο ΝΑΤΟ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ταυτόχρονα, ο διάδοχος της Άνγκελα Μέρκελ στο Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα αποκάλυψε ότι υπήρξε θερμός υποστηρικτής του Grexit, κατά τη διάρκεια της ελληνικής οικονομικής κρίσης. Όπως παραδέχτηκε ωστόσο, μια τέτοια κίνηση θα ήταν καταστροφική για την Ευρώπη. Δεν παρέλειψε να σχολιάσει επίσης τη μεγάλη πρόοδο της Ελλάδας και τόνισε ότι πλέον η χώρα μας έχει γίνει «ενδιαφέρουσα για επενδυτές».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό