18.7 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Η διάσπαση δεν ωφελεί κανέναν

Ειδήσεις Ελλάδα

Οι εκλογικές ήττες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ιδιαίτερα η μεγάλη εκλογική ήττα του 2023 και η αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα από την ηγεσία, έφεραν στην επιφάνεια διαφορές που ήταν υπαρκτές στο κόμμα. Οι μεγάλες πλειοψηφίες με τις οποίες παίρνονταν στα αρμόδια όργανα οι αποφάσεις του κόμματος, ακόμα και ομόφωνες αποφάσεις, για το πρόγραμμά του, τις γενικές πολιτικές του θέσεις, τον πολιτικό του χαρακτήρα, σε σχέση και με τη διεύρυνσή του, αποδείχθηκε ότι δεν στάθηκαν ικανές να διαμορφώσουν στέρεες συνθέσεις, κυρίως στο επίπεδο των στελεχών του. Οι διαφορές αυτές προβλήθηκαν και αναδείχθηκαν με ιδιαίτερη ένταση μετά την εκλογή του νέου προέδρου Στέφανου Κασσελάκη, σε σχέση πλέον και με τον ιδεολογικό και πολιτικό χαρακτήρα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, και τούτο ανεξάρτητα από το γεγονός ότι ο νέος πρόεδρος εξελέγη με την προβλεπόμενη από το καταστατικό άμεση εκλογή του από τα μέλη του κόμματος και η εκλογή του δεν μπορεί να αμφισβητείται από κανέναν.

Το ζητούμενο σήμερα είναι να παραμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κόμμα της σύγχρονης ανανεωτικής Αριστεράς, απευθυνόμενο στις κοινωνικές δυνάμεις που αναφέρονται στο τόξο από τη ριζοσπαστική Αριστερά έως και τις δυνάμεις του προοδευτικού Κέντρου. Αυτό πρέπει να υπηρετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, αποφεύγοντας τον εγκλωβισμό που θα τον απομακρύνει από τις ευρείες προοδευτικές δυνάμεις. Αυτό δεν σημαίνει επιλογή μετεξέλιξής του σε ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναδείχθηκε σε ένα από τα μεγαλύτερα αριστερά κόμματα της Ευρώπης και πρέπει να ανασυγκροτηθεί. Μπορεί να ορθωθεί και πολιτικά να αντεπιτεθεί, παρά το βάρος της εκλογικής του ήττας. Με τις αποφάσεις του και την πολιτική του πράξη μπορεί να δώσει απαντήσεις στις προκλήσεις της εποχής, στα σύγχρονα αιτήματα και στις διεκδικήσεις της κοινωνίας που υφίσταται τις βαρύτατες συνέπειες της ασκούμενης νεοφιλελεύθερης πολιτικής. Μπορεί και πρέπει να μείνει σταθερά ως πολιτική δύναμη της κυβερνώσας Αριστεράς.

Οι συλλογικές αποφάσεις του επικείμενου συνεδρίου του κόμματος είναι εκείνες που θα ορίσουν με το περιεχόμενό τους το πρόγραμμα, τις θέσεις, τον ιδεολογικό και πολιτικό του χαρακτήρα και τη θετική δέσμευση στο σεβασμό αυτών των αποφάσεων όλων των μελών, των στελεχών και αναμφίβολα και της ηγεσίας του κόμματος. Στο συνέδριο οφείλουμε να εμπιστευθούμε την αποκατάσταση της ενότητας του κόμματος που σήμερα είναι τραυματισμένη και τη συντροφικότητα μεταξύ των μελών του.

Μια ενδεχόμενη διάσπασή του, την οποία απεύχομαι, δεν ωφελεί ούτε τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε την Αριστερά ούτε την κοινωνία. Αντιθέτως, υπηρεσία στη δεξιά παράταξη της ΝΔ θα προσφέρει.

Ο κ. Φώτης Κουβέλης είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό