17.9 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Η Γερμανία επιδοτεί την Intel με 10 δισεκατομμύρια ευρώ για εργοστάσιο ημιαγωγών

Ειδήσεις Ελλάδα

Η αμερικανική εταιρεία κατασκευής ημιαγωγών Intel θα λάβει περίπου 10 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιδοτήσεις για την κατασκευή του εργοστασιακού της συγκροτήματος  στο Μαγδεμβούργο αντί των 6,8 δισ. ευρώ που είχε υποσχεθεί προηγουμένως η γερμανική , κυβέρνηση , σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους στο Βερολίνο, γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Εκπρόσωπος του Όλαφ Σολτς  επιβεβαίωσε ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος της Intel Πατ Γκέλσινγκερ αναμένεται να συναντηθεί με τον καγκελάριο τη Δευτέρα για να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις. «Είμαστε ακόμη πολύ αισιόδοξοι ότι αυτή η βασική τεχνολογική επένδυση  θα είναι επιτυχής», τόνισε ο εκπρόσωπος.

Σύμφωνα με την FAZ,αυτό σημαίνει ότι η Intel έχει σε μεγάλο βαθμό έχει επιβάλει τις απαιτήσεις της στην κυβέρνηση Σολτς.

Η αμερικανική εταιρεία είχε ανακοινώσει την απόφασή της να εγκατασταθεί στο Μαγδεμβούργο, τον Μάρτιο του 2022. Τότε ειπώθηκε ότι οι κατασκευαστικές εργασίες έπρεπε να ξεκινήσουν το πρώτο εξάμηνο του 2023. Το κόστος της επένδυσης υπολογίστηκε σε 17 δισεκατομμύρια ευρώ, ο αριθμός των θέσεων εργασίας σε 7000 κατά την κατασκευή και 3000 μόνιμες. Το έργο καθυστέρησε τότε, η Intel ζήτησε περισσότερα χρήματα σε σχέση με το αυξημένο κόστος κατασκευής για πιο σύγχρονη τεχνολογία παραγωγής.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση διχάστηκε. Ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ ήταν κατά της αύξησης της χρηματοδότησης, αλλά ο υπουργός Οικονομικών Ρόμπερτ Χάμπεκ , ήταν υπέρ.

Η λύση που φαίνεται ότι δόθηκε τώρα είναι ότι θα δοθούν τα πρόσθετα κεφάλαια από το Ταμείο για το Κλίμα και την Πράσινη Μετάβαση (KTF).

Ο συμβιβασμός με την Intel πυροδότησε θετικά και αρνητικά σχόλια μεταξύ των οικονομολόγων. «Αυτά είναι χωρίς αμφιβολία πολλά χρήματα», λέει η Μόνικα Σνίτζερ, μέλος του Συμβουλίου των Σοφών. Αλλά πιστεύει ότι είναι μια καλή επένδυση. « Είναι καλύτερο να υποστηρίξουμε την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών παρά να διατηρήσουμε παλιούς, πλέον ασύμφορους κλάδους της οικονομίας, όπως συμβαίνει εδώ και καιρό στην εξόρυξη. Τα μικρότσιπ είναι βασικά για την πλειονότητα των προϊόντων που κατασκευάζονται στη Γερμανία».

Η Βερόνικα Γκριμ, ένα άλλο μέλος των πέντε «οικονομικών σοφών», αντιμετωπίζει την ύποπτες η πιο σκεπτικιστικό . «Τους τελευταίους μήνες, έχει αποδειχθεί ξανά και ξανά ότι είμαστε πολύ ανοιχτοί στα συμφέροντα των λόμπι της μεγάλης βιομηχανίας», λέει η Γκριν, αναφερόμενη στις συμφωνίες για την προστασία του κλίματος και τα σχέδια για επιδοτούμενη τιμή βιομηχανικής ηλεκτρικής ενέργειας, που αποτελούν μέρος της βιομηχανικής πολιτικής του Χάμπεκ.

Άλλο ένα εργοστάσιο στην Πολωνία

Εάν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και η Intel συμφωνήσουν, θα χρειαστεί και η έγκριση της Επιτροπής της ΕΕ . Ωστόσο, αυτό είναι μόνο τυπικό. Το έργο της Intel πρόκειται να χρηματοδοτηθεί βάσει του European Chips Act. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, η Επιτροπή της ΕΕ ενέκρινε ένα δεύτερο πρόγραμμα  για την παραγωγή τσιπ με την παροχή 8,1 δισ. ευρώ σε επιδοτήσεις ,σε 14 χώρες. Οι εταιρείες που υποστηρίζονται στη Γερμανία περιλαμβάνουν τις Bosch, Infineon και Trumpf.

Με την υποστήριξη στο έργο της Intel, ΕΕ και Γερμανία ενδιαφέρονται πρωτίστως για τη μείωση της εξάρτησης από εισαγωγές ημιαγωγών από την Ασία. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, οι κατασκευαστές αυτοκινήτων χρειάστηκε να μειώσουν την παραγωγή τους λόγω έλλειψης ημιαγωγών.

Οι αλυσίδες εφοδιασμού τώρα σε μεγάλο βαθμό λειτουργούν ξανά, αλλά οι φόβοι για τις οικονομικές συνέπειες μιας πιθανής στρατιωτικής σύγκρουσης μεταξύ Κίνας και Ταϊβάν ,έχουν αυξηθεί. Η Ταϊβανέζικη εταιρειαTSMC εξυπηρετεί περισσότερο από το ήμισυ της παγκόσμιας ζήτησης μικροτσιπ . Η Επιτροπή της ΕΕ θέλει να επιτύχει ότι έως το 2030 περίπου το 20% των ημιαγωγών που κατασκευάζονται παγκοσμίως να προέρχονται από την Ευρώπη.

Η Intel ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θέλει επίσης να κατασκευάσει ένα νέο εργοστάσιο στην Πολωνία, στο Βρότσλαβ, όπου πρόκειται να επενδυθούν 4,6 δισεκατομμύρια δολάρια και θα δημιουργηθούν 2000 θέσεις εργασίας. Το πόσο ρεαλιστική είναι όμως η υλοποίηση όλων αυτών των επενδυτικών σχεδίων είναι αμφισβητήσιμη. Η εταιρεία βρίσκεται σε κρίση και οι πωλήσεις έχουν πέσει σημαντικά . Στα τέλη Απριλίου, η Intel ανακοίνωσε τη μεγαλύτερη τριμηνιαία απώλεια μέχρι σήμερα.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό