14.8 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Η βιομηχανία μπορεί να δώσει λύσεις μέσω της κλινικής έρευνας

Ειδήσεις Ελλάδα

Της Ανθής Αγγελοπούλου

Για τη συμβολή της κλινικής έρευνας στην οικονομία της χώρας μίλησε ο Διευθύνων Σύμβουλος της βιοφαρμακευτικής εταιρείας AbbVie  Πασχάλης Αποστολίδης κατά τη διάρκεια του 7ου Οικονομικού Φόρουμ Δελφών που πραγματοποιείται στους Δελφούς μεταξύ 6 – 9 Απριλίου υπό την Αιγίδα της Α.Ε της προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Ο κ. Αποστολίδης ανέφερε ότι η βιομηχανία μπορεί να δώσει λύσεις μέσω της κλινικής έρευνας. «Αυτή η έρευνα στην Ευρώπη αντιστοιχεί σε 36 δισ. ευρώ κάθε χρόνο. Η Ελλάδα υπό-εκπροσωπείται σ’ αυτό. Προσελκύει λιγότερα από 100 εκατ. ευρώ. Αν προσελκύαμε 500 εκατ. ευρώ τον χρόνο θα σήμαινε πάνω από 1 δισ. ανάπτυξη, χιλιάδες θέσεις εργασίας υψηλών δεξιοτήτων, την ώρα που παλεύουμε να γυρίσουν πίσω τα παιδιά μας από το εξωτερικό. Αυτή είναι η βάση και θα πρέπει να ανυπομονούμε για την ανάπτυξη αυτού του πλαισίου», τόνισε ο κ. Αποστολίδης.

Ο κ. Αποστολίδης πρότεινε επίσης, τη δημιουργία ενός εθνικού μηχανισμού διάθεσης δεδομένων υγείας, του λεγόμενου «GreekData», κατά αντιστοιχία άλλων χωρών εξηγώντας ότι είναι τα τεράστια οφέλη για τους ασθενείς, την επιστήμη και το Εθνικό Σύστημα Υγείας από την αξιοποίηση των Real World Eence (RWΕ). Στοιχεία που προέρχονται από την ερευνητική επεξεργασία δεδομένων πραγματικού κόσμου, των Real World Data (RWD), έχει αναγνωρίσει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θέτοντας τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού χώρου δεδομένων για την υγεία, ως μία από τις βασικές προτεραιότητές της ως το 2025.Στη χώρα μας όπως είπε, διαθέτουμε ένα μοναδικό πλεονέκτημα, αυτό των δεδομένων της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, που υπάρχουν από το 2012 και είναι ένας πραγματικός θησαυρός για τη φαρμακευτική βιομηχανία και την επιστημονική έρευνα.

«Το πλεονέκτημα αυτό, αν το αξιοποιήσουμε σωστά ενσωματώνοντας βέλτιστες πρακτικές από άλλες χώρες που ήδη έχουν κάνει σημαντικά βήματα στον τομέα αυτό, εντός ευρωπαϊκού πλαισίου και υπό την απόλυτη τήρηση του Ευρωπαϊκού Κανονισμού για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, μπορεί να καταστήσει την Ελλάδα πρωταγωνιστή στην προσπάθεια αυτή» τόνισε ο κ. Αποστολίδης.

 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό