22.1 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Η αφρικανική Super League του Ινφαντίνο κατέληξε σε φιάσκο

Ειδήσεις Ελλάδα

Η αφρικανική Super League, που τόσο επιθυμούσε ο πρόεδρος της FIFA Τζιάνι Ινφαντίνο, είναι μια αποτυχία.

Το όραμα μιλούσε για μια ευκαιρία προκειμένου το ποδοσφαιρικό κίνημα της ηπείρου να κάνει άλμα προς τα εμπρός, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι η διοργάνωση κινείται τελικά σε πολύ μικρότερη κλίμακα.

Το φιάσκο – αναφέρει η σημερινή έκδοση της εφημερίδας Domani – βρίσκεται εξ ολοκλήρου στους αριθμούς, που είναι σημαντικά χαμηλότεροι από τις υποσχέσεις, όπως και στις σοβαρές οργανωτικές δυσκολίες, που έμελλε να οδηγήσουν σε μια συγκλονιστική «αποστασία».

Μόλις πριν από ένα χρόνο ο πρόεδρος της FIFA και ο ομόλογός του επικεφαλής της Αφρικανικής Συνομοσπονδίας (CAF), ο Νοτιοαφρικανός Πατρίς Μοτσέπε, ανακοίνωσαν τη δημιουργία του τουρνουά συλλόγων, του οποίου η αρχική ιδέα χρονολογείται δύο έτη νωρίτερα.

Η μέγιστη έμφαση δόθηκε σε ένα τουρνουά στο οποίο θα συμμετείχαν 24 σύλλογοι από 16 χώρες της ηπείρου, χωρίς ωστόσο να έχει διευκρινιστεί τίποτα σχετικά με τους επιλεγμένους συλλόγους και τις χώρες από τα 54 μέλη της CAF.

Από την άλλη, ήταν γενναιόδωροι με τα ποσά που έπρεπε να μοιραστούν. Μάλιστα, έγινε λόγος για prize pool 100 εκατομμυρίων δολαρίων με τελικό έπαθλο τα 11,6 εκατομμύρια δολάρια για τον νικητή του τουρνουά, ένα νούμερο εντυπωσιακά υψηλότερο από αυτό που εισπράττει ο νικητής του αφρικανικού Champions League.

Παράλληλα με το χρηματικό έπαθλο, η FIFA υποσχέθηκε ένα ταμείο αλληλεγγύης για την ανάπτυξη των εθνικών ποδοσφαιρικών κινημάτων, από το οποίο θα συγκεντρώνονταν ένα εκατομμύριο δολάρια για καθεμία από τις 54 εθνικές αφρικανικές ομοσπονδίες.

Ένα χρόνο μετά, όμως, το πανόραμα είναι πολύ διαφορετικό. Αν και προγραμματίστηκε για τον Αύγουστο, το τουρνουά αναβλήθηκε κατά δύο μήνες κι όταν ξεκίνησε εμφανίστηκαν μόνο οκτώ ομάδες αντί για τις 24 που αρχικά ανακοινώθηκαν.

Ο τρόπος διεξαγωγής της διοργάνωσης έχει επίσης ανατραπεί. Το τουρνουά με τους 24 συλλόγους θα έπρεπε να διεξαχθεί σε τρεις ομίλους των 8, με επακόλουθες φάσεις απευθείας αποκλεισμού και μηχανισμό ανόδου και υποβιβασμού, για συνολικά 197 παιχνίδια και τελικό που θα μπορούσε να βιωθεί σαν «το αφρικανικό Super Bowl».

Η πολύ κακή διοργάνωση των οκτώ ομάδων είναι δομημένη στη βάση αγώνων άμεσου αποκλεισμού με εντός κι εκτός έδρας αναμετρήσεις, συμπεριλαμβανομένου του τελικού.

Όσον αφορά το χρηματικό έπαθλο, έχει μειωθεί σημαντικά σε σύγκριση με τα στοιχεία που είχαν διαφημιστεί πριν από ένα χρόνο. Ο νικητής του τουρνουά θα λάβει τέσσερα εκατομμύρια δολάρια, περίπου το ένα τρίτο από αυτά που διαφημίστηκαν.

Ο νικητής της δεύτερης θέσης θα πάρει τρία εκατομμύρια δολάρια, οι δύο ηττημένοι των ημιτελικών θα λάνουν από 1,7 εκατομμύρια δολάρια, ενώ οι τέσσερις που θα αποκλειστούν στον πρώτο γύρο θα εισπράξουν από ένα εκατομμύριο δολάρια ο καθένας.

Οι χορηγοί έχουν περιοριστεί στο Visit Saudi και σε άλλους πολύ μικρότερους, ενώ η μετάδοση των αγώνων γίνεται κυρίως μέσω streaming από το YouTube. Αν και θα έπρεπε να συμμετάσχουν τουλάχιστον 16 αφρικανικές χώρες, έμειναν οκτώ με έναν εκπρόσωπο η καθεμία: Αγκόλα, Κονγκό, Τανζανία, Αίγυπτος, Μαρόκο, Τυνησία, Νότια Αφρική.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό