16.1 C
Athens
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Η ατζέντα Μητσοτάκη-Τσίπρα στη συζήτηση του προϋπολογισμού

Ειδήσεις Ελλάδα

Η μάχη του προϋπολογισμού είναι η καλύτερη ευκαιρία και για τους δυο να κερδίσουν τις εντυπώσεις και τα “όπλα” τους  έχουν ετοιμαστεί από τα κομματικά επιτελεία με ιδιαίτερη προσοχή

Του Αντώνη Αντζολέτου

Τι θέλουν Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας; Να μπουν με το δεξί στο 2023. Και από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, πριν βγει ο χρόνος, να κερδίσουν αρκετούς περισσότερους πόντους. Ο πρωθυπουργός επιθυμεί να διατηρήσει την “ψαλίδα” με τη Νέα Δημοκρατία διευρύνοντας, εφόσον είναι δυνατόν, τον αέρα νίκης που έχει. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιθυμεί να δείξει πως το κλίμα αλλάζει υπέρ του. Η μάχη του προϋπολογισμού είναι η καλύτερη ευκαιρία και για τους δυο να κερδίσουν τις εντυπώσεις και τα “όπλα” τους  έχουν ετοιμαστεί από τα κομματικά επιτελεία με ιδιαίτερη προσοχή.

Κυριάκος Μητσοτάκης

Το οικονομικό επιτελείο έχει ενημερώσει με τα κατάλληλα σημειώματα τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τον επιπλέον δημοσιονομικό χώρο που έχει δημιουργηθεί με στόχο τη στήριξη των πολιτών. Ποια είναι η έκπληξη που ετοιμάζει ο πρωθυπουργός στη σημερινή συζήτηση του προϋπολογισμού; Ούτε από το Μέγαρο Μαξίμου ούτε από την οδό Πειραιώς προδίδουν το μεγάλο μυστικό. Το μόνο που έχει διαρρεύσει είναι πως πρόκειται για ένα μέτρο που θα στηρίξει τα εισοδήματα, δεν θα αφορά μια συσκεκριμένη κοινωνική ομάδα, αλλά θα έχει πιο διευρυμένη περίμετρο. Είναι πολύ πιθανό να απλώνεται στη μεσαία τάξη.

Ένα από τα μέτρα που πιθανολογείται ότι θα προαναγγείλει ο Πρωθυπουργός αφορά ένα food pass για το πρώτο τρίμηνο του 2023. Η χορήγηση του  θα καταστεί εφικτή από τη φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων, τα οποία εκτιμάται ότι μπορούν να αποδώσουν περί τα 600 εκατομμύρια ευρώ. Στόχος είναι τα χρήματα να επιστραφούν στην κοινωνία για να λειτουργήσουν συμπληρωματικά στο “Καλάθι του Νοικοκυριού”. Οι πληροφορίες μάλιστα θέλουν αυτό να μην καταβάλλεται μόνο στους οικονομικά ασθενέστερους, αλλά βάσει εισοδηματικών κριτηρίων και σε νοικοκυριά που ανήκουν σε υψηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια  και υφίστανται επίσης μεγάλα βάρη από την αύξηση των προϊόντων.  

Οι προτεραιότητες του προϋπολογισμού συνοψίζονται στα εξής σημεία: συνέχιση και ενίσχυση των μέτρων στήριξης της κοινωνίας, επίτευξη δημοσιονομικής ισορροπίας, διατήρηση της αναπτυξιακής πορείας. Από το βήμα της Ολομέλειας, αργά το απόγευμα του Σαββάτου, ο πρωθυπουργός θα ξεκαθαρίσει  ότι δεν πρόκειται να μπει σε αγώνα πλειοδοσίας παροχών με τον Αλέξη Τσίπρα, στον οποίο θα καταλογίσει ότι υπόσχεται τα πάντα στους πάντες, ακοστολόγητα, επικίνδυνα και τυχοδιωκτικά, όπως έκανε και το 2014.

Η ομιλία του πρωθυπουργού θα κινηθεί σε τρεις βασικούς άξονες.

– Θα κάνει έναν απολογισμό του κυβερνητικού έργου μιλώντας για “μια τετραετία επιτυχημένης οικονομικής πολιτικής” παρά τις πολλαπλές κρίσεις συγκρίνοντας την περίοδο 2015-2019 με την αναβαθμισμένη σε όλα τα επίπεδα σήμερα χώρα που χαίρει διεθνούς εμπιστοσύνης.

– Θα περιγράψει το πλαίσιο των πολιτικών για το επόμενο έτος εστιάζοντας στο κοινωνικό πρόσημο τους.

– Θα προδιαγράψει το όραμά του για την επόμενη τετραετία. Δίκαιη ανάπτυξη για όλους, με περαιτέρω ενίσχυση των εισοδημάτων των πολιτών και έμφαση στους νέους και στην υγεία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως συνηθίζει το τελευταίο διάστημα, αναμένεται να  θέσει εκ νέου τα διλήμματα της κάλπης επιμένοντας στην αυτοδυναμία της ΝΔ στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση. Θα ζητήσει τη στήριξη των πολιτών από την πρώτη Κυριακή, ώστε το μήνυμα που θα δοθεί να είναι ισχυρό και να διατηρηθεί η σταθερότηα στη χώρα.  Στόχος του πρωθυπουργού είναι να αναδείξει την έλλειψη ρεαλιστικής εναλλακτικής πρότασης διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη στρατηγική του Νίκου Ανδρουλάκη να γίνει “παρακολούθημα” του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην Ηρώδου Αττικού γνωρίζουν καλά πως στην Ολομέλεια θα έχει προηγηθεί η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα που θα έχει εξαπολύσει δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση για τις παρακολουθήσεις, το QatarGate, την Εύα Καϊλή, καθώς και για την υπόθεση της Μαρίας Σπυράκη. Ο πρωθυπουργός θα τονίσει ότι η κυβέρνηση είναι η πρώτη που δεν θέλει να μείνει καμία σκιά και η δικαιοσύνη ήδη κάνει τη δουλειά της. Όσον αφορά την υπόθεση διαφθοράς στο Ευρωκοινοβούλιο θα επισημάνει πως οι αναφορές περί “Δούρειου ίππου της ΝΔ” συνιστούν “μικρότητες” και “κωμικοτραγικές” αιτιάσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ που επιδιώκουν την μετεκλογική συμπόρευση. Η ταύτισή τους, άλλωστε είναι μια τακτική που ακολουθεί όλο το τελευταίο διάστημα.

Αλέξης Τσίπρας

Η σύγκρουση του προϋπολογισμού για τον Αλέξη Τσίπρα θα έχει διττή στόχευση. Το ευρύ αντιπολιτευτικό πεδίο για “σκληρό ροκ” με το Qatar Gate, την Εύα Καϊλή και των παρακολουθήσεων – με ενδεχομένως νέα δημοσιεύματα – δεν θα μείνει ανεκμετάλλευτο. Από την στιγμή που στην Κουμουνδούρου πιστεύουν πως η κυβέρνηση έχει αρχίζει να πιέζεται από τις εξελίξεις ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να δώσει έμφαση σε υποθέσεις που έχουν να κάνουν με τη διαφθορά. Μια υπόθεση υποκλοπών από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και ένα ευρωπαϊκό σκάνδαλο στο οποίο φέρεται να έχει συμμετοχή μια Ελληνίδα ευρωβουλευτής που ανήκε στην ομάδα των σοσιαλιστών ,αλλά στήριζε τη σημερινή πλειοψηφία, είναι η «μαγιά» πάνω στην οποία θα στηρίξει την επίθεσή του προς την πλειοψηφία. Έμφαση θα δώσει και στη νέα υπόθεση με τη Μαρία Σπυράκη και τον αποκλεισμό της από το ψηφοδέλτιο Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας.

Στη συζήτηση του προϋπολογισμού, σύμφωνα με τον κανονισμό, δεν υπάρχει δικαίωμα δευτερολογίας του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και για αυτό ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει στην ομιλία του να «μοιράσει» όλα τα ζητήματα της οικονομίας. 

Η νέα γενιά κόκκινων δανείων που δημιουργείται, η συγκέντρωση του πλούτου από τις τράπεζες, τα ολιγοπωλιακά συμφέροντα, η φτωχοποίηση της κοινωνίας, η αισχροκέρδεια των εταιριών ενέργειας, η ακρίβεια στα αγαθά πρώτης ανάγκης και στα καύσιμα θα βρεθούν στην αιχμή της τοποθέτησης του τέως πρωθυπουργού. Αναμένεται επίσης να κατηγορήσει την κυβέρνηση πως νομοθέτησε έναν πτωχευτικό κώδικα που στοχεύει αποκλειστικά στη ρευστοποίηση των περιουσιών των πολιτών. 

Ο κ.Τσίπρας θα αναφερθεί στο αντιπαραθετικό πρόγραμμα του κόμματός του, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει:- Ουσιαστική αντιμετώπιση της κρίσης ακρίβειας, με επιβολή πραγματικού πλαφόν στην τιμή, αλλά και στο περιθώριο κέρδους στην ενέργεια και φορολόγηση των πραγματικών υπερκερδών.

– Μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα και του ΦΠΑ στα τρόφιμα.

– Αύξηση του κατώτατου μισθού και τιμαριθμική αναπροσαρμογή στους μισθούς δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

– Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος στους επαγγελματίες και απόδοση  στους συνταξιούχους αυτών που δικαιούνται: τα αναδρομικά και τη 13η σύνταξη.

– Ακύρωση αντικοινωνικών νόμων, όπως η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης. 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό