16.1 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Η αργόσυρτη Δικαιοσύνη και το δικαστικό σίριαλ της Folli Follie

Ειδήσεις Ελλάδα

Η υπόθεση της Folli Follie ανήκει σε εκείνες τις δικαστικές ιστορίες που συγκεντρώνουν τα φώτα της δημοσιότητας, έχει έντονο κοινωνικό και οικονομικό ενδιαφέρον, λόγω των δραστηριότητας των πρωταγωνιστών της – της οικογένειας Κουτσολιούτσου – και της φύσης των αδικημάτων που τους οδήγησαν στο εδώλιο, ενώ η φήμη της έχει ξεπεράσει τα ελληνικά σύνορα και έχει αποκτήσει διεθνές ενδιαφέρον.

Ο κίνδυνος παραγραφής

Παρ’ όλα αυτά, η υπόθεση εξελίσσεται σε ένα πολυετές δικαστικό σίριαλ, καθώς η Πολιτεία και η Δικαιοσύνη, πέντε χρόνια μετά την αποκάλυψή της από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές, όχι μόνο δεν την έχουν εκκαθαρίσει ποινικά – η διαδρομή μέχρι το τέλος έχει ακόμα πολλά στάδια – αλλά ούτε καν έχει ξεκινήσει η πρωτοβάθμια δίκη, που εκτιμάται ότι για την ολοκλήρωσή της θα απαιτηθούν πολλοί μήνες, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τον ενδεχόμενο κίνδυνο παραγραφής επιμέρους (μόνο) αδικημάτων για τους ίδιους τους κατηγορουμένους, που αναμένουν την κρίση των δικαστών για την ποινική τους τύχη, αλλά και την εταιρεία η οποία βρίσκεται σε καθεστώς εξυγίανσης.

Η δίκη, μετά την αναβολή που είχε δοθεί ύστερα από συνεδριάσεις που διήρκεσαν περίπου έναν χρόνο, λόγω της αποχής των δικηγόρων από τις πρωτοβάθμιες ποινικές υποθέσεις που αφορούν εγκληματική οργάνωση, αδίκημα που περιλαμβάνεται και στο κατηγορητήριο της Folli Follie, την περασμένη Δευτέρα είχε αριθμό 1 στο πινάκιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας.

Επιπλέον, η δικάσιμος που είχε οριστεί ξεκινούσε με καλούς «οιωνούς» καθώς ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας είχε δώσει την αναγκαία άδεια σε μέλη του εξαιρώντας την υπόθεση αυτή από τη συνεχιζόμενη αποχή λαμβάνοντας υπόψη τους ότι από την εξέλιξη αυτής της ποινικής δίκης εξαρτώνται και μία σειρά από άλλες αστικές και ποινικές υποθέσεις και σταθμίζοντας τον πιθανό κίνδυνο παραγραφής μέρους αδικημάτων, που πρώτο είχε θέσει επί τάπητος το δικαστήριο που είχε αναβάλει πριν από μερικούς μήνες τη δίκη της Folli Follie.

Ραντεβού τον Σεπτέμβρη

Παρόντες από νωρίς το πρωί της 19ης Ιουνίου στη δικαστική αίθουσα, στον 4ο όροφο του Εφετείου της Αθήνας, ήταν όλοι οι παράγοντες της δίκης, οι μάρτυρες, όπως και οι τρεις φερόμενοι ως βασικοί κατηγορούμενοι, ο ιδρυτής της εταιρείας Δημήτρης Κουτσολιούτσος, η σύζυγός του Καίτη και ο γιος τους Τζώρτζης.

Πατέρας και γιος εξάλλου, όπως είναι γνωστό πλέον, είναι ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους, καθώς διαρκούσης της δίκης που είχε οριστεί αρχικά και εν τέλει αναβλήθηκε, είχε λήξει το 18μηνο, που είναι και το ανώτατο όριο προσωρινής κράτησης για όλους τους κατηγορουμένους και ως εκ τούτου εκείνο το δικαστήριο, όπως επιτάσσει ο νόμος, είχε προχωρήσει στην αντικατάσταση της προσωρινής τους κράτησης.

Και ενώ όλοι ανέμεναν να ξεκινήσει για δεύτερη φορά από μηδενική βάση η ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης με μεγάλο οικονομικό εύρος, πριν καν η «αυλαία» ανοίξει… έκλεισε, με τους δικαστές να ανανεώνουν το «ραντεβού» τους με τους διαδίκους και τους μάρτυρες για τις 14 Σεπτεμβρίου 2023. Αυτή τη φορά ένα κώλυμα της εισαγγελικής λειτουργού, που κληρώθηκε στη σύνθεση του δικαστηρίου, δεν επέτρεψε να αρχίσει η δίκη. Η απόφαση του δικαστηρίου για διακοπή της συνεδρίασης ήταν μονόδρομος αφού δεν είχε κληρωθεί κάποιο αναπληρωματικό μέλος, όπως έχει συμβεί σε άλλες πολυπρόσωπες υποθέσεις με προβλεπόμενη μεγάλη χρονική διάρκεια.

Ούτως ή άλλως πάντως, ακόμα και να ξεκινούσε κανονικά την περασμένη Δευτέρα η εκδίκαση της υπόθεσης, προμηνυόταν σχετικά μικρή, λόγω της αναστολής της λειτουργίας των δικαστηρίων εν όψει εκλογών και λόγω των  θερινών δικαστικών διακοπών μέσα στον Αύγουστο.

Πολλές συνεδριάσεις

Το πρωί της 14ης Σεπτεμβρίου, εκτός άλλου απροόπτου, θα εκφωνηθεί και θα ξεκινήσει η πολυαναμενόμενη πρωτοβάθμια δίκη για την υπόθεση της Folli Follie. Με βάση τον αριθμό των κατηγορουμένων, των παρισταμένων  δικηγόρων, των μαρτύρων και το αντικείμενο της υπόθεσης, όπως εκτιμάται, θα απαιτηθούν πολλές συνεδριάσεις μέχρι να φτάσει η κρίσιμη ώρα της απαγγελίας της ετυμηγορίας των δικαστών για την ενοχή ή μη των κατηγορουμένων.

Οσο για τον δικαστικό επίλογο αυτής της ιστορίας, ο δρόμος ακόμα είναι μακρύς αναλογιζόμενος κανείς ότι στο μέλλον, κατά πάσα πιθανότητα, θα ακολουθήσει η δίκη σε δεύτερο βαθμό ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου της Αθήνας, με τους κατηγορουμένους να έχουν δικαίωμα να εξαντλήσουν τα ένδικα μέσα που τους παρέχει ο νόμος και ανάλογα με το αποτέλεσμα να φτάσουν την υπόθεση μέχρι τον Αρειο Πάγο, που είναι και το Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο στη χώρα μας.

Βαριά ποινικά αδικήματα

To κατηγορητήριο για την οικογένεια Κουτσολιούτσου και τους επτά συγκατηγορουμένους τους περιλαμβάνει, κατά περίπτωση, βαριά ποινικά αδικήματα όπως εγκληματική οργάνωση (συγκρότηση, διεύθυνση, ένταξη), πλαστογραφία, απάτη, χειραγώγηση της αγοράς από κοινού και ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος θα δικαστεί και για το κακούργημα της κατάχρησης προνομιακής πληροφόρησης κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα.

Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι η εταιρεία Folli Follie θα επιχειρήσει ξανά να είναι παρούσα σε αυτή τη δίκη, δηλώνοντας παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό