18.9 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Η απρόσμενη στήριξη των κτηνοτρόφων, μία παραίτηση εξπρές και οι διαγωνισμοί του Σταμπουλίδη – Οικονομικός Ταχυδρόμος

Ειδήσεις Ελλάδα

Υποψίες

Ακόμη δεν έχουμε δει τις επιπτώσεις στην αγοραστική δύναμη των καταναλωτών από τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία. Απλώς τις … υποπτευόμαστε. Το βέβαιο είναι ότι θα είναι πολλές, σε πολλά επίπεδα και θα «ξεδιπλωθούν στους επόμενους μήνες.

Εξαγωγές

Είναι χαρακτηριστική η αναφορά του προέδρου των Εξαγωγέων της Βορείου Ελλάδος κ. Σίμου Διαμαντίδη στην συνέντευξη του στο ΟΤ Forum του Οικονομικού Ταχυδρόμου στην 87η ΔΕΘ, που έκανε λόγο για κόστος –συμπεριλαμβανομένων των πυρκαγιών– 6 δισ. ευρώ ή 4% με 5% του ΑΕΠ της χώρας.

Κίνδυνος

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα των επιχειρήσεων που επλήγησαν είτε οι ίδιες είτε οι συνεργάτες τους που τους πουλούν την πρώτη ύλη, είναι οι ξένες αγορές. Δηλαδή οι εξαγωγές. Επί χρόνια και με δαπανηρή προσπάθεια «έχτισαν» την παρουσία τους σε αρκετές αγορές του εξωτερικού. Τώρα υπάρχει κίνδυνος. Θα τους συντρέξουν οι ξένοι συνεργάτες τους; Πρόκειται για κρίσιμο ερώτημα.

Συνεργασίες

Πάντως όπως μου έλεγε χθες μεγάλης επιφάνειας επιχειρηματίας στον κλάδο της τυροκομίας, από τα Τρίκαλα που η επιχείρηση του έπαθε σοβαρή ζημιά –αλλά όχι μη αναστρέψιμη– «τους κτηνοτρόφους με τους οποίους συνεργαζόμαστε θα τους στηρίξουμε με οποιοδήποτε τρόπο, είτε με ζωοτροφές, είτε με εγκαταστάσεις είτε και με ζώα ακόμη, δεν πρόκειται να τους εγκαταλείψουμε». Είναι μία ένδειξη ενός συνεργατικού κλίματος που έχει ενδιαφέρον.

Χειμώνας

Ο κίνδυνος των ανατιμήσεων είναι το επόμενο πρόβλημα. Η μάλλον άμεσο! Ηδη υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τον λεγόμενο «πληθωρισμό των τροφίμων». Στο επόμενο διάστημα φαίνεται πως θα γίνει μεγαλύτερο και δυσβάσταχτο για μεγάλο τμήμα του πληθυσμού. Σε κάθε περίπτωση ο χειμώνας θα είναι δύσκολος. Και το πετρέλαιο έχει αρχίσει τα τρελά του….

—————

Παραίτηση εξπρές

Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου διορίστηκε και Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου παραιτήθηκε.

«Παίζει» να είναι και μια από τις πιο σύντομες θητείες σε δημόσια θέση στην ιστορία του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Ο λόγος για τον πολιτευτή της ΝΔ κ. Ανδρέα Τσώκο, ο οποίος ανέλαβε, για δύο εργάσιμες ημέρες, τη θέση του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου στο «Ελληνικό Κτηματολόγιο», αλλά παραιτήθηκε χθες, όταν διαπίστωσε ότι υπάρχει ασυμβίβαστο καθώς συμμετέχει σε μελετητική που αναλαμβάνει έργα για το Κτηματολόγιο. Τελικά η θέση κατέληξε στον κ. Στυλιανό Σακαρέτσιο, άνθρωπος της εμπιστοσύνης του υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κωνσταντίνου Κυρανάκη.

——————

Πολλά έργα…

Οι επιχειρήσεις και ιδίως οι μικρομεσαίες της αγοράς διαμαρτύρονταν ιδίως στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης αλλά και μετά την πανδημία πως δεν έβγαιναν έργα να διεκδικήσουν σε διαγωνισμούς.

Πάντως, ο εντεταλμένος Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ και επικεφαλής της Μονάδας Ωρίμανσης Συμβάσεων Έργων Στρατηγικής Σημασίας έδωσε μία άλλη όψη της αγοράς αναγνωρίζοντας βέβαια τις διαμαρτυρίες τους. Και αυτή αφορούσε στη δυνατότητα ανταπόκρισης των επιχειρήσεων στους διαγωνισμούς.

…ελάχιστες συμμετοχές

Ο κ. Παναγιώτης Σταμπουλίδης μιλώντας στο ΟΤ Forum του Οικονομικού Ταχυδρόμου στην 87ηΔιεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης τόνισε ότι η ειδική Μονάδα του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων διενεργεί πλέον διαγωνισμούς έργων όπως για την αναβάθμιση νοσοκομείων, κέντρων υγείας, τον καθαρισμό των δασών κλπ. ύψους 25 με 30 εκατ. ευρώ εβδομαδιαίως. Ωστόσο, όπως τόνισε «οι συμμετοχές είναι ασθενικές».

Συμπράξεις

Απέδωσε το γεγονός στο ότι η ελληνική αγορά είναι μικρή και αφετέρου πως οι όροι που μπαίνουν στους διαγωνισμούς προϋποθέτει τη σύμπραξη των μικρών επιχειρήσεων, δηλαδή τη σύσταση clusters.

Εξήγησε βέβαια, ότι στους διαγωνισμούς που αναλαμβάνει το ΤΑΙΠΕΔ η γραφειοκρατία περιορίζεται δραστικά καθώς δεν εμπλέκονται περιφέρειες δήμοι ή άλλες υπηρεσίες: «Εμείς λέμε: έχουμε τα λεφτά. Μπαίνεις, δημοπρατείς, αναλαμβάνεις, ολοκληρώνεις, πληρώνεσαι…»

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό