17.4 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Η αποκλιμάκωση του αμερικανικού πληθωρισμού έφερε χρηματιστηριακή ανάταση σε ΗΠΑ και Ευρώπη

Ειδήσεις Ελλάδα

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του TaxheavenΟ αμερικανικός πληθωρισμός Μαρτίου υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο (5%) των τελευταίων 2 ετών και αυτό από μόνο του αποτελεί μία ένδειξη ότι μπορεί η FED να μην αυξήσει άλλο τα επιτόκια, τουλάχιστον μέχρι τον Μάιο. Η εκτίμηση αυτή οδήγησε σε άνοδο τις χρηματιστηριακές αγορές και στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη. Οι 3 μεγαλύτεροι αμερικανικοί δείκτες κινούνται λίγο μετά τις 17.00 ώρα Ελλάδος ενώ οι ευρωπαϊκοί δείκτες διατηρούν το ανοδικό momentum. Ο Dow Jones αυξάνεται κατά 0,38%, ο S&P 500 καταγράφει άνοδο 0,39% και ο τεχνολογικός Nasdaq πέρασε θετικός (0,18%).

Στην Ευρώπη (Ευρωζώνη και Βρετανία) οι χρηματιστηριακοί δείκτες κρατούν τις θετικές μεταβολές τους και ενίοτε ενισχύονται μετά την ανακοίνωση του πληθωρισμού. Ο γερμανικός DAX  (μετά τις 17.00 ώρα Ελλάδος) αυξάνονταν κατά 0,3%, ο γαλλικός CAC κατά 0,28%, ο ιταλικός MIB κατά 0,81% και ο πανευρωπαϊκός Eurostoxx 50 κατά 0,16%. Το γεγονός ότι η άνοδός τους δεν είναι ισχυρή αποδεικνύει ότι υπάρχει σχετική δυσπιστία για την παγκόσμια ανάπτυξη και για τις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών.

Ελληνικό χρηματιστήριο: Άγγιξε τις 1.100 μονάδες ο Γεν. Δείκτης

Στο ελληνικό χρηματιστήριο, είχαμε την προσέγγιση των 1.100 μονάδων από την αρχή της συνεδρίασης με αυξημένους όγκους συναλλαγών στα πρώτα λεπτά, αλλά σταδιακά επικράτησε καθίζηση του Γεν. Δείκτη και των συναλλαγών. Η ανακοίνωση του αμερικανικού πληθωρισμού επανέφερε το επενδυτικό ενδιαφέρον για μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης κυρίως. Στο τέλος της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις  1095,91 μονάδες με άνοδο 0,29%. Η αξία συναλλαγών έφτασε στα 103,6 εκατ. ευρώ. Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 64 έκλεισαν ανοδικά και οι 46 πτωτικά. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) αυξήθηκε κατά 0,25%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE Mid Cap) αυξήθηκε κατά 0,46%. Η μεταβολή δείχνει ότι σήμερα εμφανίστηκε και ζήτηση για μετοχές μεσαίας κεφαλαιοποίησης.  

Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες τη μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι των Προσωπικών-Οικιακών Προϊόντων (4,12%) λόγω Jumbo, οι κατασκευές (1,5%) λόγω ΓΕΚΤΕΡΝΑ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, οι Πρώτες Ύλες (1,12%), οι Τράπεζες (0,72%), Ταξίδια (0,63%), Τεχνολογία (0,55%) και τη μεγαλύτερη υποχώρηση οι κλάδοι των Πετρελαϊκών (-2,74%), Τρόφιμα-Ποτά (-0,86%), Υγεία (-0,83%), Τηλεπικοινωνίες (-0,71%).

Κατά τη σημερινή χρηματιστηριακή κίνηση ήταν εμφανέστατη αφ’ ενός η δυναμική που δίνουν τα θετικά αποτελέσματα χρήσης 2022 στις μετοχές, ελλείψει άλλων καταλυτών και η στροφή προς κάποιες μετοχές μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Η υπέρβαση των 1.100 μονάδων θα είναι το ζητούμενο της αυριανής συνεδρίασης.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό