20 C
Athens
Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024

Η απελπισία των τουριστών στη Ρόδο

Ειδήσεις Ελλάδα

«Απελπισμένοι τουρίστες βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο αεροδρόμιο της Ρόδου. Πολλοί δεν έχουν μαζί τους ούτε αποσκευές ούτε χαρτιά. Στο διεθνές αεροδρόμιο Διαγόρας της Ρόδου επικρατεί το χάος» , γράφει η γερμανική Bild. «Πολλοί παραθεριστές βρίσκονται πλέον εγκλωβισμένοι στο διεθνές αεροδρόμιο Διαγόρας της Ρόδου, ελπίζοντας για πτήσεις επιστροφής».

Μια ματιά στις γερμανικές εφημερίδες είναι αρκετή για να αντιληφθούμε πώς αντιμετώπισαν οι ξένοι τουρίστες την πύρινη καταστροφή στη Ρόδο. Για να δούμε και τι πρέπει να κάνουμε ως χώρα για να αλλάξουμε το κλίμα για την τουριστική μας βιομηχανία.

«Ήταν μια καταστροφή»

Όπως πολλοί άλλοι τουρίστες, έτσι και ο 26χρονος Ματίας Κέρτσερ έκανε τις διακοπές του αυτή την περίοδο  στο νησί της Ρόδου, γράφει η Tagesschau .

Ο άνδρας από το Άνω Παλατινάτο στη Βαυαρία βρισκόταν ξαπλωμένος στην παραλία με την κοπέλα του όταν έβλεπαν όλο και περισσότερα σύννεφα καπνού υψώνονταν στον ουρανό.

Οι δυο τους έσπευσαν να επιστρέψουν στο ξενοδοχείο, από όπου μεταφέρθηκαν σε ασφαλές μέρος μαζί με άλλους. «Έπειτα ήρθαμε σε ένα σημείο συνάντησης και υπήρχαν περίπου 1.000 άνθρωποι εκεί. Μετά απλά μας πήγαν στην παραλία. Και μετά είπαν ότι ερχόταν μια βάρκα. Ήταν μια καταστροφή. Υπήρξε πανικός, τα παιδιά ούρλιαζαν, ήταν φοβισμένα. Και όλοι ήθελαν απλώς να ανέβουν σε μια βάρκα»

Μια νύχτα στο σχολείο: «Δεν υπήρχε ούτε τρεχούμενο νερό»

Μετά τους μετέφεραν σε ένα  σχολείο, όπου πέρασαν τη νύχτα στο πάτωμα  μαζί με άλλους. «Ηταν πολύ άσχημα, δεν υπήρχαν ντους, τουαλέτες θα ήταν διαθέσιμες, αλλά δεν υπήρχε ούτε τρεχούμενο νερό για να πλυθούμε. Αναγκαστήκαμε να πλενόμαστε με εμφιαλωμένο νερό».

H 28χρονη Κάρο και ο 30χρονος Τόμπιας από το Σααμπρούκεν ανυπομονούσαν να κάνουν πολυτελείς διακοπές στο πεντάστερο «Mayia Exclusive Resort and Spa», στο  Κιοτάρι. Λένε σοκαρισμένοι: «Ξαφνικά οι φλόγες ήταν μόλις 30 μέτρα μακριά μας. Περπατήσαμε 10 χιλιόμετρα μέχρι το ξενοδοχείο Atlantic. Εκεί βρήκαμε  φαγητό και ποτό. Αλλά η Tui δεν φρόντισε για τίποτα».

REUTERSΔυσαρέσκεια για την TUI

Η 31χρονη Σελίνα και ο επίσης 31χρονος φίλος της Αλεξάντερ πέταξαν από το Μπραουνβάικ στην Ρόδο και πλήρωσαν 5.600 ευρώ για το δεκαήμερο ταξίδι τους. «Περάσαμε τρεις όμορφες μέρες, μετά άρχισε η στάχτη να πέφτει σαν βροχή. Στάχτη στα τραπέζια, στα ρούχα, παντού. Την Παρασκευή, ο καπνός αυξανόταν με τον άνεμο. Δεν μπορούσες να βγεις έξω, δεν μπορούσες να αναπνεύσεις. Το Σάββατο το ρεύμα κόπηκε τρεις φορές: «Ξαφνικά πετούσαν ελικόπτερα. Μετά ακούστηκε ένα χτύπημα στο δωμάτιο, μια γυναίκα είπε απλά: Γρήγορα στην παραλία!»

Το ζευγάρι έτρεξε στη θάλασσα έχοντας μόνο τα διαβατήρια  και χρήματα από το χρηματοκιβώτιο. «Πιστεύαμε ότι ήταν μια τακτική εκκένωση. Δεν ήταν αυτό», συνεχίζει η Σελίνα. «Δεν έχουμε κοιμηθεί εδώ και 28 ώρες. Οι εκπρόσωποι της Tui εδώ στο αεροδρόμιο είπαν: κλείστε μόνοι σας την πτήση της επιστροφής

Βροχή από στάχτη

Η οικογένεια Σνάιντερ από τη Λειψία διέμενε με τα δυο μικρά τους παιδιά σε ξενοδοχείο στη Λίνδο.«Το πρωί του Σαββάτου ήταν η πρώτη βροχή στάχτης . Ο διευθυντής του ξενοδοχείου διαβεβαίωσε πάντα ότι όλα είναι ασφαλή. Η φωτιά είναι τρεις λόφους μακριά», λέει ο πατέρας Μαρκ Σνάιντερ .

Στις 4 μ.μ. αναγκαστήκαμε να απομακρυνθούμε ξαφνικά από τις εγκαταστάσεις. «Ήταν σκέτη φρίκη. Κανείς δεν μας μίλησε. Κανείς δεν είπε πού να πάμε. Υπήρχαν φουσκωτές βάρκες, άνθρωποι έπεφταν στο νερό. Μετά ήρθε μια φορτηγίδα. Μας άφησαν έξω στο λιμάνι στις 6 το πρωί.»

Ο ξεναγός έστειλε στην οικογένεια ένα SMS με έναν αριθμό τηλεφώνου: «Καλέσαμε. Πρέπει να κάνουμε εκ νέου κράτηση για την πτήση της επιστροφής».

 Τέλειωσαν οι διακοπές πριν ξεκινήσουν

Ο 55χρονος Βέρνερ και η 59 Χρονη Μπιργκίτ από την Άνω Φραγκονία είχαν κλείσει διαμονή με ημιδιατροφή σε ξενοδοχείο πέντε αστέρων για 1832 ευρώ.«Όταν φτάναμε, έβρεχε ήδη στάχτη. Είδαμε τον καπνό στο δρόμο για το ξενοδοχείο», λέει σοκαρισμένος ο Βέρνερ. Μόλις μπήκαμε στη ρεσεψιόν τα πυροσβεστικά ελικόπτερα έκαναν  ήδη κύκλους από πάνω».

Αφού το ζευγάρι είχε μείνει στο δωμάτιο για δέκα λεπτά, χτύπησε το κουδούνι και κάποιος φώναξε : «Πάρτε τα πράγματά σας και κατεβείτε στο λόμπι. Οι διακοπές μας τελείωσαν πριν καν ξεκινήσουν. Στη συνέχεια περπάτησαν από την παραλία με κατεύθυνση προς το Γεννάδι και κάποια στιγμή τα λεωφορεία τους μετέφεραν στο γυμναστήριο του σχολείου.

«Μέσα στο σκοτάδι περπατήσαμε κατά μήκος της παραλίας. Μετά ήρθαν πάλι λεωφορεία, τα οποία  μας πήγαν στο αεροδρόμιο στη 1.30 π.μ.».

Ο ταξιδιωτικός όμιλος Tui δεν βοήθησε: «Κλείσαμε τώρα μια πτήση για την Κολωνία με δική μας πρωτοβουλία. Έπρεπε να είχαμε ενημερωθεί εκ των προτέρων. Δεν έπρεπε καν να μας αφήσουν να κάνουμε check in. Θα υπάρξει συνέχεια».

LIVE: Σε πύρινο κλοιό η χώρα-Συνεχίζεται η μάχη στη Ρόδο

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό