17 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

«Η αξιωματική αντιπολίτευση στην Ελλάδα καταρρέει»

Ειδήσεις Ελλάδα

Μετά το επεισοδιακό Σαββατοκύριακο του ΣΥΡΙΖΑ, με την μερική διάσπαση του κόμματος και την αποχώρηση των στελεχών της «Ομπρέλας», οι εξελίξεις έκαναν το γύρο του κόσμου με τον ξένο τύπο να σχολιάζει …

Το Associated Press σε δημοσίευμά του, αναφέρει ότι μια παράταξη του κόμματος ανακοίνωσε ότι αποσχίζεται, κατηγορώντας τον πρόσφατα εκλεγμένο αρχηγό του κόμματος ότι εγκατέλειψε τη βασική του ιδεολογία για ένα είδος «δεξιού λαϊκισμού».

«Η «Ομπρέλα», μια παράταξη με επικεφαλής τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, πρώην υπουργό Οικονομικών κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Σύριζα 2015-19, ανακοίνωσε την αποχώρησή της με μια ακραία δήλωση που κατηγόρησε τον αρχηγό του κόμματος Στέφανο Κασελάκη για «πρακτικές Τραμπ (και) δεξιόστροφο λαϊκισμό», αναφέρεται μεταξύ άλλων.

Μάλιστα, το συγκεκριμένο δημοσίευμα αναπαράγεται διεθνώς.

Μια «κακή Κυριακή» για τον ΣΥΡΙΖΑ

Από τη μεριά του το Politico, σε μια εκτενή αναφορά στο ζήτημα, μιλάει για μια «κακή Κυριακή» του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς «δεκάδες μέλη του αριστερού κόμματος αποχώρησαν ύστερα από μια τεταμένη κομματική συνεδρίαση το Σαββατοκύριακο, διαφωνώντας με τον νέο αρχηγό Στέφανο Κασσελάκη», όπως επισημαίνει.

Αφού περιγράφεται η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στα χρόνια της κρίσης, σημειώνεται ότι τώρα φαίνεται ότι το κόμμα καταρρέει. «Η μη αναμενόμενη εκλογή του πρώην τραπεζίτη της Goldman Sachs, Στέφανου Κασσελάκη ως ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ έχει εξοργίσει μεγάλο τμήμα του κομματικού πυρήνα, που τον θεωρεί εκτός επαφής με την Ελλάδα και την αριστερά».

Συνεχίζοντας, κάνει αναφορά και στη δημοσιότητα του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ: «η μετεωρική άνοδός του από την αφάνεια, η έλλειψη πολιτικής ατζέντας, η κουβέντα στα ΜΜΕ γύρω από τον Αμερικανό σύζυγό του, τα δαχτυλίδια Cartier και οι επισκέψεις στο γυμναστήριο ερεθίζουν διαρκώς τους επικριτές του μέσα στο κόμμα».

Και το ρεπορτάζ συμπληρώνει: «Η αριστερά στην Ελλάδα έχει ήδη κατακερματιστεί σε πολλά μικρά κόμματα, δύο από τα οποία ιδρύθηκαν από πρώην στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτός ο αριθμός φαίνεται ότι θα αυξηθεί».

Για ταραχώδη συνεδρίαση μιλά ο Guardian

Από την πλευρά του, ο βρετανικός Guardian σημειώνει ότι «η διάσπαση, η οποία ήρθε ύστερα από εβδομάδες σκληρής κριτικής στον ηγέτη από το εσωτερικό του κόμματος, έγινε αναπόφευκτη όταν ο Κασσελάκης επέμεινε ότι ήθελε να εκδιώξει τρία εξέχοντα μέλη της Ομπρέλας, όλα πρώην υπουργοί. Όταν έγινε σαφές ότι μπορεί να μην τα καταφέρει με τα όργανα του κόμματος, ο Κασσελάκης είπε ότι θα έθετε το ζήτημα σε δημοψήφισμα μεταξύ των μελών του κόμματος».

«Αυτή η πρόταση προκάλεσε επιπλήξεις ακόμη και μεταξύ των συμμάχων του. Σε μια ταραχώδη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του κόμματος το Σάββατο, η συγκρουσιακή ομιλία του Κασσελάκη διακοπτόταν συχνά με φωνές και κραυγές: “Ντροπή!”, συμπληρώνει ο Guardian.

Στα γερμανικά μέσα, το RND αναφέρεται σε «αμφιλεγόμενο ηγέτη κόμματος» και προσθέτει ότι «διασπάται το αριστερό κόμμα της Ελλάδας». «Η αποσχισθείσα ομάδα επέκρινε τον Κασσελάκη για πρακτικές σε στιλ Τραμπ, ότι εγκατέλειψε θεμελιώδεις αρχές του κόμματος προς χάριν μιας δεξιάς λαϊκιστικής πορείας. Ο ΣΥΡΙΖΑ, που ήταν κάποτε η κυρίαρχη δύναμη στην ελληνική πολιτική σκηνή τα τελευταία χρόνια, χάνει διαρκώς ψήφους».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό