23.7 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Η ανησυχία επιστρέφει πάνω από την παγκόσμια οικονομία – Οι συνέπειες για μετοχές, ομόλογα και εμπορεύματα

Ειδήσεις Ελλάδα

Τα σύννεφα αρχίζουν να μαζεύονται ξανά πάνω από την παγκόσμια οικονομία, μετά τις ηλιόλουστες ημέρες στο τέλος του περασμένου έτους. Οι επενδυτές πλέον δείχνουν να ανησυχούν για την επόμενη ημέρα, όχι τόσο για το τελικό αποτέλεσμα, όσο για τον οδικό χάρτη, ενώ παράλληλα βλέπουν ότι ο κίνδυνος γενικότερης ανάφλεξης, με πολλαπλές συνέπειες, στην περιοχή της Μ. Ανατολής κάθε άλλο παρά έχει απομακρυνθεί

Αυτό εξάλλου φάνηκε περίτρανα τόσο κατά την πρώτη ημέρα του νέου έτους, όπου οι επενδυτές έδειξαν την επιφυλακτικότητά τους, ενώ χθες η επιφυλακτικότητα αυτή μετατράπηκε σε ανησυχία. Δύο είναι τα ενεργά μέτωπα στην παγκόσμια οικονομία. Το πρώτο είναι αμιγώς οικονομικό και έχει να κάνει με το ότι πολλοί συνειδητοποιούν πλέον ότι η διαδικασία μείωσης των επιτοκίων ούτε άμεσα θα ξεκινήσει, αλλά ούτε και γρήγορη θα είναι, όπως είχαν πολλοί εκτιμήσει στο τέλος του περασμένου έτους, αποκρυπτογραφώντας τις θέσεις της Fed και της ΕΚΤ.

Οι επικεφαλής των δύο κεντρικών τραπεζών είχαν αφήσει να εννοηθεί ότι ήρθε το τέλος των αυξήσεων στα επιτόκια και οι επενδυτές πίστεψαν ότι αυτό σημαίνει και άμεση έναρξη των μειώσεων, κάτι που όπως δείχνουν τα πράγματα δεν ισχύει, με βάση τουλάχιστον τα σημερινά δεδομένα στην παγκόσμια οικονομία.

Αυτό φαίνεται ότι απογοητεύει τις αγορές και αντικατοπτρίζεται τόσο στην αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, αλλά και στην πτώση των αξιών των μετοχών. Έτσι λοιπόν το αμερικάνικο 10ετές έκανε άλμα κοντά στο 4% από 3,80% που ήταν μία εβδομάδα πριν, ενώ το γερμανικό bond βρέθηκε και πάλι πάνω από το 2%.

Στην αγορά των μετοχών, παρατηρούνται σημαντικές ρευστοποιήσεις στις τελευταίες συνεδριάσεις, κάτι που έχει φανεί περισσότερο στον S & P αλλά και στον Nasdaq.

Όμως δεν είναι μόνο αυτή η πλευρά στις αγορές. Υπάρχει ανησυχία για κλιμάκωση στη Μ. Ανατολή κάτι που έφερε άλμα στις τιμές του πετρελαίου. Μετά από το μακελειό στο Ιράν κατά τη διάρκεια του ετήσιου μνημόσυνου για τον ανώτατο ηγέτη των Φρουρών της Επανάστασης, αλλά και τον θάνατο τους στελέχους της Χαμάς στη Βηρυτό, τα πράγματα δείχνουν να αλλάζουν ρότα.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επιστρέψουν να εντείνονται οι φόβοι για κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή και για ενδεχόμενες αναταράξεις στον εφοδιασμό της αγοράς.

Η εξέλιξη αυτή εγείρει φόβους ότι το Ιράν αφενός είναι πλέον πιο πιθανό να υλοποιήσει τις απειλές του και να κλείσει τα Στενά του Ορμούζ δημιουργώντας ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα στη μεταφορά εμπορευμάτων και καυσίμων και αφετέρου να εντείνει την υποστήριξή του προς τους Χούθι της Υεμένης, που ήδη με τις αυξανόμενες επιθέσεις κατά πλοίων που διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα έχουν αναγκάσει αρκετές ναυτιλιακές να επιλέξουν εναλλακτικές μακρύτερες και πιο κοστοβόρες διαδρομές, προκαλώντας καθυστερήσεις στις παραδόσεις των αγαθών.

Τέλος ανησυχία προκαλούν και οι αναφορές ότι το μεγαλύτερο κοίτασμα πετρελαίου της Λιβύης μειώνει την παραγωγή του καθώς έχει αποκλειστεί από διαδηλωτές που απειλούν να διατηρήσουν τον αποκλεισμό μέχρι να ικανοποιήσει η κυβέρνηση τα αιτήματά τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό