18.6 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Η αμφιβολία Τσουκαλά για το Ταμείο Ανάκαμψης, τα μηνύματα Βρυξελλών για τις αποκρατικοποιήσεις και οι 31 της Lamda – Οικονομικός Ταχυδρόμος

Ειδήσεις Ελλάδα

Έλλειμμα εμπιστοσύνης

Η διαχείριση της κυβέρνησης στο ζήτημα του Ταμείου Ανάκαμψης φαίνεται ότι δημιουργεί έλλειμμα εμπιστοσύνης. Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι ο νέος επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής κ. Γιάννης Τσουκαλάς έθεσε το ζήτημα της απορρόφησης των πόρων στην…επίσημη πρώτη του εμφάνιση.

Η απορρόφηση των πόρων

Όντας μάλιστα επιλογή της κυβέρνησης της ΝΔ έχει ακόμη μεγαλύτερη αξία η έκφραση αμφιβολίας του σε σχέση με το αν θα απορροφηθούν γρήγοτα οι πόροι του Ταμείου μέσα στο 2024 και αν θα «τρέξουν» με τον δέοντα ρυθμό οι επιχορηγήσεις. Όπως σημειώνεται στην έκθεση «Αν και συνολικά η απορρόφηση των πόρων του Ταμείου δεν διαφέρει από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, και στο σκέλος των δανείων Ταμείου η απορρόφηση είναι ισχυρή, είναι εξαιρετικά σημαντικό η χρηματοδότηση από το σκέλος των επιχορηγήσεων του Ταμείου να τρέξει πολύ γρήγορα για το 2024, κυρίως διότι από την φύση τους οι επενδύσεις εμπεριέχουν καθυστερήσεις σχεδιασμού και υλοποίησης».

Δικαιώματα…

Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση είχε δώσει δικαιώματα…Προέβλεπε επενδύσεις της τάξης του 15,5% για φέτος στον περυσινό προϋπολογισμό και τελικά πέτυχε το υποδιπλάσιο 7%. Μάλιστα, φαίνεται ότι δε διδάχθηκε από το λάθος της και στο φετινό προϋπολογισμό και θέτει τον πήχη για το 2024 στο 15,1%. Άντε τώρα να ζητήσει τα ρέστα από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννη Στουρνάρα που «κατέβασε» την εκτίμησή του για την ανάπτυξη της επόμενης χρονιάς κατά μισή μονάδα…

Εύσημα

Η έκθεση της Κομισιόν για τη μεταμνημονιακή εποπτεία της ελληνικής οικονομίας, σε γενικές γραμμές απένειμε εύσημα στην κυβέρνηση για την αναπτυξιακή τροχιά αλλά και για το νοικοκύρεμα των δημοσιονομικών.

Συγκρατημένα μεν, αλλά στο δια ταύτα επικρότησε τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.

Αποκρατικοποιήσεις

Οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών, που δεν θύμισαν σε καμία περίπτωση τις εποχές των πέτρινων χρόνων όπου κάθε έκθεση έκρυβε πλειάδα συστάσεων, παρατηρήσεων και αρνητικών σχολίων, διαπίστωσαν πως και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων βρίσκεται σε «καλό δρόμο».

Πριν από τις αποκρατικοποιήσεις, μάλιστα, έγινε θετική αναφορά στις προσπάθειες του Υπερταμείου για τον εκσυγχρονισμό των δομών της εταιρικής διακυβέρνησης και στο συμάζεμα των ελλειμμάτων σε δημόσιες επιχειρήσεις που βρίσκονται υπό την ομπρέλα του.

Το roadmap

Πάντως από την έκθεση πληροφορούμαστε και το πότε αναμένεται να ολοκληρωθούν εμβληματικές αποκρατικοποιήσεις επιχειρήσεων και υποδομών που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ.

Το 2024 αναμένεται να είναι έτος ορόσημο για αυτές, ενώ κάποιες μάλλον παραπέμπονται στις ελληνικές καλένδες…

Η Αττική Οδός και τα λιμάνια

Έτσι αναφέρεται στον διαγωνισμό της παραχώρησης της Αττικής Οδού με την ανάδειξη του προτιμώμενου επενδυτή με προσφορά 3,27 δισ. ευρώ. Θυμίζω πως είναι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Η Κομισιόν βλέπει, όπως και το ΤΑΙΠΕΔ, το οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής στο τέταρτο τρίμηνο του 2024.

Για την πώληση του 67% του Οργανισμού Λιμένος της Ηγουμενίτσας θυμίζει το οικονομικό κλείσιμο που υπεγράφη στις 20 Οκτωβρίου, ενώ για την υπο-παραχώρηση του λιμανιού της Καβάλας την προσδιορίζει στο τέλος του 2023. Στο πρώτο τρίμηνο του 2024 εκτιμάται να ολοκληρωθούν οι πωλήσεις των λιμανιών Ηρακλείου και Βόλου.

Η Εγνατία Οδός

Σχετικά με την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού, η Ευρ. Επιτροπή αποδίδει την καθυστέρηση στις διοικητικές διαδικασίες. Σημειώνει τον προσυμβατικό έλεγχο από το Ελεγκτικό Συνέδριο και την καθυστέρηση έναντι του αρχικού χρονοδιαγράμματος και εκτιμά το κλείσιμο της συναλλαγής στο πρώτο τρίμηνο του 2024.

Η ΥΑΦΑ Ν. Καβάλας

Όσον αφορά την υπόγεια εγκατάσταση αποθήκευσης φυσικού αερίου (ΥΑΦΑ) της «Νότιας Καβάλας», το ΤΑΙΠΕΔ, σύμφωνα με την Ευρ. Επιτροπή, δεν έχει εντοπίσει κανέναν πρακτικό τρόπο ανάπτυξης ή ιδιωτικοποίησης αυτού του περιουσιακού στοιχείου υπό τις τρέχουσες ρυθμιστικές συνθήκες και συνθήκες της αγοράς. Κατά συνέπεια, το ΤΑΙΠΕΔ, τονίζεται στην έκθεση, ζήτησε να επιστρέψει αυτό το περιουσιακό στοιχείο στο Δημόσιο.

Ο ΔΑΑ

Τέλος οι τεχνοκράτες της Κομισιόν, μιλούν για το μεγάλο στοίχημα του ΤΑΙΠΕΔ που είναι η εισαγωγή στο ΧΑ του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών. Εκτιμά πως η δημόσια προσφορά θα είναι σε θέση να εκκινήσει στο πρώτο τρίμηνο του 2024.

Όπως αναφέρουν στην έκθεση με τον τρόπο αυτό το ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται να μεγιστοποιήσει τα έσοδα από την μεταβίβαση, αυξάνοντας παράλληλα τους επενδυτές και βελτιώνοντας την ρευστότητας του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Τα στελέχη της LAMDA Development

Στα πλέον σημαντικά νέα θα εντάσσαμε την είδηση ότι 31 στελέχη της LAMDA Development που είχαν την δυνατότητα να πάρουν μετοχές αντί μετρητών για το bonus της χρονιάς, επέλεξαν μετοχές. Είναι αξιοσημείωτο ότι οι άνθρωποι που διαχειρίζονται καθημερινά τα έργα του Ελληνικού, τα malls αλλά και τις μαρίνες της LAMDA, που παρεμπιπτόντως καταρρίπτουν συνεχώς νέα ρεκόρ κερδοφορίας, επενδύουν στην μετοχή της εταιρείας. Πληροφορούμαι μάλιστα ότι αυτή η απόφαση των στελεχών της LAMDA συζητείται ήδη θετικά στην αγορά, καθώς πέρα από την υψηλό συμβολισμό της εναρμονίζει το προσωπικό συμφέρον των εργαζόμενων με εκείνο των μετόχων.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό