18.8 C
Athens
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Η ακτινογραφία του προϋπολογισμού για εργασία, ασφάλιση, ανεργία και συντάξεις

Ειδήσεις Ελλάδα

Τα δεδομένα της επόμενης χρονιάς αποτυπώνει με τον πιο διάφανο τρόπο ο προϋπολογισμός του 2024, ξεκαθαρίζοντας τι μέλλει γενέσθαι το επόμενο έτος σε εργασία, ανεργία και ασφαλιστικό.

Το γενικό πλαίσιο αφήνει θετικό πρόσημο, υπάρχουν όμως και… μικρά γράμματα που μπορούν να αλλάξουν σε μεγάλο βαθμό τα δεδομένα το επόμενο χρονικό διάστημα σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο.

Η νέα αύξηση στις συντάξεις

Αναλυτικότερα, οι προβλέψεις του οικονομικού επιτελείου, περιλαμβάνουν:

-Η αύξηση όλων των κύριων συντάξεων για το 2024 «κλειδώνει» στο 3%, καθώς το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπει πληθωρισμό 3,9% για φέτος και ανάπτυξη ΑΕΠ 2,4%. Συνεπώς με βάση τον ισχύοντα μαθηματικό τύπο η αύξηση ανέρχεται σε 3,15% για το νέο έτος.

– Αύξηση της απασχόλησης, με τους απασχολούμενους στα 4,9 εκατομμύρια – ιστορικό υψηλό από το 1995 και πλεόνασμα 950 εκατομμύρια ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία με ενισχυμένα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές λόγω αύξησης των μισθών και της απασχόλησης. Μάλιστα η αύξηση των εσόδων οδηγεί στον περιορισμό της κρατικής ενίσχυσης κατά 152 εκατομμύρια ευρώ.

Την ίδια στιγμή, όμως:

Προβλέπεται επιβράδυνση ως προς την αύξηση της απασχόλησης.Η μείωση της ανεργίας δεν είναι οπωσδήποτε συνδεδεμένη με ποιοτική εργασία, ιδιαίτερα ως προς τις αμοιβές.Η αύξηση εισφορών δεν αφορά ουσιαστική ενίσχυση των μισθών αλλά ολόκληρο το μισθολογικό πλέγμα, το οποίο περιλαμβάνει ελαστικές μορφές απασχόλησης, αύξηση των κατώτατων αποδοχών και τις αυξήσεις που θα χορηγηθούν στους δημοσίους υπαλλήλους με τις εισφορές να καταβάλλονται από το κράτος και να εισπράττονται από το ίδιο.Μείωση εισπραξιμότητας οφειλών από ρυθμίσεις κατά 100 εκατ. ευρώ, την ώρα που -σύμφωνα των στοιχείων του ΚΕΑΟ – οι συνολικές οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία ανέρχονται στα 46 δις. ευρώ.Έλλειμμα 248 εκατ. ευρώ στη ΔΥΠΑ όπου θα δοθεί κρατική ενίσχυση 629 εκατ. ευρώ, εξαιτίας μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών ενώ ο ΕΦΚΑ θα επιδοτηθεί από το κράτος με 207 εκατομμύρια ευρώ λόγω απώλειας εσόδων από εισφορές επικουρικής ασφάλισης, οι οποίες κατευθύνθηκαν στο νέο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ).

Βάσει του προϋπολογισμού πάντως θα υπάρξει μείωση της ανεργίας στο 10,6%, δηλαδή στο χαμηλότερο ποσοστό από το 2009, με περιορισμό του αριθμού των ανέργων στα προ μνημονίων επίπεδα.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό