18.3 C
Athens
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

Η ακολουθία των προσώπων

Ειδήσεις Ελλάδα

Πρόσωπα που προκάλεσαν φόβο. Πρόσωπα που προκάλεσαν αποστροφή. Πρόσωπα που προκάλεσαν χαρά. Πρόσωπα που προκάλεσαν θλίψη. Πρόσωπα που προκάλεσαν ανάταση ψυχής. Πρόσωπα που προκάλεσαν αντίδραση. Σ’ αυτό το επετειακό φύλλο της, η «Ν» παρουσιάζει τα πρόσωπα που σημάδεψαν το 2022, μια χρονιά ιστορική από πολλές απόψεις για τον πλανήτη και ιδιαίτερα για την Ευρώπη.

Συμπτωματικά, με βάση την ιστορικότητα των γεγονότων, η χρονιά αρχίζει με τον άνθρωπο που πυροδότησε τη μεγαλύτερη μεταπολεμική κρίση στη γηραιά ήπειρο με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τον Βλαντιμίρ Πούτιν, και τελειώνει με τον άνθρωπο που προκάλεσε κύμα ευφορίας στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη, τον Λιονέλ Μέσι, του οποίου τα ποδοσφαιρικά κατορθώματα ολοκληρώθηκαν με την κατάκτηση του Μουντιάλ στην πολυσυζητημένη -για εξωποδοσφαιρικούς λόγους- διοργάνωση του Κατάρ.

Για όσους είναι προληπτικοί, αυτή η ακολουθία γεγονότων μπορεί να θεωρηθεί προάγγελος καλών εξελίξεων για το 2023. Μακάρι. Όμως, οι προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά μας για το Νέο Έτος είναι πολλές και θα χρειαστούν περισσότερα από ευχολόγια ή απλές πράξεις για να επιλυθούν. Μάλιστα, θα χρειαστούν γενναίες κινήσεις και σημαντικές αποφάσεις για να ξεπεραστούν τα προβλήματα.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία παραμένει ζωντανός, η ενεργειακή κρίση δεν έχει τελειώσει, ο πληθωρισμός επιμένει και το χρήμα θα γίνει ακριβότερο. Όλα αυτά στη σκιά ίσως του μεγαλύτερου προβλήματος που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα: την κλιματική κρίση. Τα πρόσωπα του 2022 ήταν στις περισσότερες περιπτώσεις αυτά που δημιούργησαν προβλήματα, ή αυτά που δεν έδωσαν πειστικές απαντήσεις στα παγκόσμια προβλήματα.

Ας ελπίσουμε ότι τα πρόσωπα που θα σημαδέψουν το 2023 θα έχουν πιο θετικό αποτύπωμα στον πλανήτη και ότι η πλάστιγγα θα γείρει προς την πλευρά του καλού και όχι του κακού.

Από την έντυπη έκδοση

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό