18.7 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Η Αιγύπτια που κρατάει online τη Γάζα

Ειδήσεις Ελλάδα

Η  Mirna El Helbawi κάθεται σε μία ταράτσα στο Κάιρο, με το πρόσωπό της να φωτίζεται από το φως του φεγγαριού και το κινητό που κρατάει στα χέρια της, καθώς ανταλλάσσει μηνύματα με έναν τρομοκρατημένο πατέρα, του οποίου η γυναίκα και τα παιδιά είναι παγιδευμένα στη Γάζα.

«Δεν θέλω τίποτα άλλο στον κόσμο, πέρα από το να μπορέσω να τους μιλήσω, ακόμη και εάν είναι για τελευταία φορά, να τους πω αντίο» της γράφει στα αραβικά.

Η El Helbawi, 200 μίλια μακριά, δεν μπορεί να προστατεύσει την οικογένειά του από τους ισραηλινούς πυραύλους. Αλλά μπορεί να τους δώσει την ευκαιρία να πουν για ακόμη μία φορά «σ’αγαπώ».

Η Αιγύπτια συγγραφέας και ακτιβίστρια είναι ιδρύτρια του Connecting Gaza, μίας πρωτοβουλίας που χρησιμοποιεί eSIMs – εικονικές κάρτες SIM- για να βοηθήσει τους Παλαιστινίους να παρακάμψουν τα μπλακ άουτ στις τηλεπικοινωνίες.

Η El Helbawi, μαζί με μία μικρή ομάδα εθελοντών και μία λεγεώνα διεθνών δωρητών, λέει ότι έχουν αποκαταστήσει συνδέσεις τηλεφώνου και διαδικτύου για περισσότερους από 200.000 Παλαιστινίους στη Γάζα και θα συνεχίσουν την προσπάθεια έως ότου ο πόεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς να τελειώσει.

Σημαντικό όσο και το νερό

«Το δικαίωμα σε πρόσβαση σε τηλέφωνο και internet είναι βασικό ανθρώπινο δικαίωμα, εξίσου σημαντικό με τα τρόφιμα και το νερό» λέει η 31χρονη El Helbawi στο CNN. Χωρίς τη δυνατότητα να επικοινωνούν, οι Παλαιστίνιοι άμαχοι δεν μπορούν να δουν εάν οι δικοί τους άνθρωποι είναι καλά ή αν χρειάζονται βοήθεια. Τα μέλη των οργανώσεων που παράσχουν ιατρική φροντίδα δεν μοπρούν να συντονιστούν. Οι δημοσιογράφοι δεν μπορούν να καταγράψουν τα όσα συμβαίνουν.

«Ύστερα από όλο αυτόν τον πόνο, δεν μπορούν να μοιραστούν τη θλίψη τους με τον κόσμο ή να φωνάξουν για να απαιτήσουν εκεχειρία. Πρέπει να υπομένουν βομβαρδισμούς και επιθέσεις σε απόλυτη σιωπή» τονίζει. «Είναι σαν κάποιος να προσπαθεί να σε δολοφονήσει και να έχει βάλει το χέρι του πάνω στο στόμα του, για να μην μπορείς να φωνάξεις βοήθεια».

Μετά τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου από τη Χαμάς, το Ισραήλ απάντησε με ανηλεείς βομβαρδισμούς της Γάζας και μία χερσαία επέμβαση. Υπολογίζεται, σύμφωνα με το CNN, ότι έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 15.200 Παλαιστίνιοι, το 70% των οποίων είναι γυναίκες και παιδιά. Επιπλέον 40.000 έχουν τραυματιστεί.

Το πρόβλημα και η λύση

Οι τηλεπικοινωνίες άρχισαν να παρουσιάζουν πρόβλημα από την πρώτη στιγμή. Η κατάσταση επιδεινώθηκε μετά τη χερσαία εισβολή. Η El Helbawi λέει στο CNN ότι αρχικά κατέφυγε στην πλατφόρμα X, ζητώντας από τον Elon Musk να προσφέρει τις υπηρεσίες δορυφορικού ιντερνετ της Starlink στη Γάζα. Ενθουσιάστηκε όταν εκείνος της απάντησε ότι θα το κάνει. Αλλά όταν καθυστέρησε αυτή η λύση, αποφάσισε να κάνει κάτι άλλο.

Αγόρασε μία eSIM με υπηρεσίες περιαγωγής και έβαλε έναν φίλο της να συνδεθεί σε ένα ξένο δίκτυο. Προς έκπληξή της, αυτό λειτούργησε. «Το ένιωσα σε όλο μου το σώμα τη στιγμή, που συνειδητοποιήσαμε ότι υπάρχει ελπίδα – ακόμη και εάν ήταν μία μικρή ελπίδα – πως βρήκαμε τη λύση. Ήταν το φως στην άκρη ενός πολύ σκοτεινού τούνελ».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό