20.2 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Η ΑΕΚ πρωταθλήτρια με εξάρα (ΦΩΤΟ)

Ειδήσεις Ελλάδα

Το πρωτάθλημα που κατέκτησε η ΑΕΚ το 1971 υπό την καθοδήγηση του Γιουγκοσλάβου προπονητή Μπράνκο Στάνκοβιτς, έγινε και μαθηματικά δικό της σαν σήμερα: ήταν Κυριακή 13 Ιουνίου του 1971, με το 6-0 επί της Προοδευτικής στη Νέα Φιλαδέλφεια. Μπορεί να απέμεναν δύο αγωνιστικές για να ολοκληρωθεί σεζόν, όμως η ΑΕΚ είχε εξασφαλίσει την απαιτούμενη διαφορά από τον δεύτερο… Πανιώνιο και είχε αφήσει πολύ πίσω τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό του… Γουέμπλεϊ, ο οποίος δεν βγήκε καν στην Ευρώπη!

Ήταν μια από τις μαγικές Κυριακές που πέρασαν στην ιστορία του γηπέδου. Από νωρίς η Νέα Φιλαδέλφεια είχε φορέσει τα γιορτινά της και περίμενε να γιορτάσει τον πρώτο τίτλο μετά από τρία χρόνια. Παράλληλα υπήρχε και η αγωνία για το αν ο Μίμης Παπαϊωάννου θα σημείωνε τόσα γκολ, ώστε να προσπεράσει τον Γιώργο Δέδε του Πανιωνίου και να πάρει κεφάλι στον πίνακα των σκόρερ. Τελικά, παρά το μεγάλο σκορ, ο «Βλάχος» δεν βρήκε στόχο και στο τέλος θα έμενε ένα γκολ πίσω από τον Δέδε (28-27).

Βέβαια, ο ίδιος ο Παπαϊωάννου δήλωσε μετά τον αγώνα ότι το μόνο που τον ενδιέφερε, ήταν να πάρει η ΑΕΚ τον τίτλο. Είχαν μοχθήσει πολύ οι παίκτες όλο τον χρόνο, ενώ ήταν και προσωπικό στοίχημα του Μπράνκο Στάνκοβιτς που από το 1968 είχε αρχίσει μια διαδικασία ανανέωσης, η οποία είχε αμφισβητηθεί έντονα. Στον τρίτο χρόνο της θητείας του δικαιώθηκε και είχε κάθε λόγο να είναι υπερήφανος και ευτυχής.

Η αποστολή έφυγε από το ξενοδοχείο στο Καστρί (όπου η ΑΕΚ είχε συνυπάρξει εκείνο το σαββατοκύριακο με τις αποστολές του Αρη και του Πιερικού) ακολουθούμενη από μία αυτοκινητοπομπή ντυμένη στα κιτρινόμαυρα και με πανό που επευφημούσαν την ομάδα, τον Παπαϊωάννου, τον Στάνκοβιτς, αλλά και τον… έφορο-είδωλο Σταμάτη Παπασταματίου. Ο τελευταίος, γνωστός έμπορος ηλεκτρικών ειδών εκείνα τα χρόνια, έκανε δώρο από ένα ακριβό ρολόι σε κάθε παίκτη αλλά και πρόσφερε το ολονύκτιο γλέντι –μετά τον αγώνα- στο νυχτερινό κέντρο «Αδυναμία», στο οποίο εμφανιζόταν ο γνωστός Ενωσίτης καλλιτέχνης Λευτέρης Ψιλόπουλος. «Είναι η μεγαλύτερη μέρα της ζωής μου» έλεγε μετά τον αγώνα και την κατάκτηση του τίτλου!

Το ματς ήταν ένας μονόλογος της ΑΕΚ. Σκόραραν στο 15΄ο Ανδρέας Παπαεμμανουήλ, στο 27΄ο Γιώργος Καραφέσκος, στο 31’ ο Κώστας Νικολαϊδης, στο 49’ ο Νίκος Σταθόπουλος, στο 76’ ξανά ο Παπαεμμανουήλ και έκλεισε το σκορ στο 89’ με το δεύτερο γκολ του ο Νικολαϊδης. Το σκορ θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερο, αν δεν είχε περάσει σχεδόν μισή ώρα με τους παίκτες της ΑΕΚ να προσπαθούν να βρουν τον Παπαϊωάννου, ώστε να σημειώσει τα γκολ που χρειαζόταν. Η γκίνια του, όμως, ήταν μεγάλη και επίσης μεγάλος ο εκνευρισμός του.

Στα αξιοσημείωτα ήταν η «χορογραφία» και τα συνθήματα… αλά Τσέλσι! Λίγες μέρες νωρίτερα, η αγγλική ομάδα είχε κατακτήσει το Κύπελλο Κυπελλούχων στον τελικό με την Ρεάλ Μαδρίτης στο Στάδιο Καραϊσκάκη και οι Ελληνες φίλαθλοι είχαν πάρει «μαθήματα» εξέδρας από τους Αγγλους που είχαν έρθει για τον αγώνα. Οσα είδαν εκεί οι οπαδοί της ΑΕΚ, τα «αποτύπωσαν» και στη δική τους εξέδρα.

Μετά τον αγώνα, μεγάλη μάζα φιλάθλων μετακινήθηκε προς την Ομόνοια για την παραδοσιακή βουτιά στο συντριβάνι και διέκοψε την κυκλοφορία, όμως η επέμβαση δέκα περιπολικών αποκατέστησε την τάξη.

Η σύνθεση της ΑΕΚ: Κωνσταντινίδης, Κεφαλίδης, Τόσκας, Σταθόπουλος, Θεοδωρίδης, Καραφέσκος, Λαβαρίδης (55’ Σκευοφύλαξ) Βεντούρης (62’ Κάχρης) Νικολαϊδης, Παπαϊωάννου, Παπαεμμανουήλ

Στις 13 Ιουνίου

13/6/54 ΑΕΚ-Παναθηναϊκός 0-2 (Πρωτάθλημα Ελλάδας)

13/6/56 Παναθηναϊκός-AEK 1-2 (Κύπελλο Ελλάδας –νίκη στη Λεωφόρο από το ημίχρονο και πρόκριση στον τελικό με δύο γκολ του Γιάννη Χανιώτη που είχε σκοράρει σε όλους τους αγώνες του Κυπέλλου, μεταξύ αυτών και ο νικηφόρος τελικός με τον Ολυμπιακό)

13/6/65 ΑΕΚ-Νίκη Βόλου 5-0 (Α’ Εθνικής –με τέσσερα γκολ του Κώστα Παπαγεωργίου και ένα του Ανδρέα Σταματιάδη)

Ευρωπαϊκό χωρίς Έλληνες δεν γίνεται! Καθημερινές Euro προσφορές, πρωτότυπα στοιχήματα & EuroNovileague με 2.020.000€**Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό