18.2 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Η ΑΕΚ θα ζήσει και θα πεθάνει με το επιθετικό στυλ του Ματίας Αλμέιδα

Ειδήσεις Ελλάδα

Η ΑΕΚ, βάσει απόδοσης, μπορεί να αισθάνεται αδικημένη για την ισοπαλία κόντρα στον Άγιαξ στην OPAP Arena. Τι λένε, όμως, οι αριθμοί της Opta και πού υπερείχαν οι “κιτρινόμαυροι” έναντι των αντιπάλων τους.

Η ΑΕΚ έχασε -ομολογουμένως- μια μεγάλη ευκαιρία στον αγώνα με τον Άγιαξ (1-1), αφήνοντας τόσο τους οπαδούς της, όσο και τον ίδιο τον οργανισμό με ένα τεράστιο “αλλά”. Ένα “αλλά” που εντοπίζεται στη χαμένη ευκαιρία του Γενς Γιόνσον στο 90′ λεπτό, ο οποίος με τον Χόρτερ εξουδετερωμένο, δεν είχε την ψυχραιμία και το καθαρό μυαλό να τελειώσει σωστά τη φάση, δίνοντας, παράλληλα, τη δυνατότητα στην ΑΕΚ να ονειρεύεται από τώρα την ευρωπαϊκή της συνέχεια και μετά τον Δεκέμβριο.

Τι είναι, όμως, αυτό που κάνει την “Ενωση” να αισθάνεται αδικημένη από το τελικό 1-1 κόντρα στον Άγιαξ στην OPAP Arena για τη δεύτερη αγωνιστική των ομίλων του Europa League; Μα φυσικά το κυριαρχικό ποδόσφαιρο, ανά διαστήματα, σε συνδυασμό με την επιθετική λειουργία και την ανάπτυξη του συνόλου του Ματίας Αλμέιδα, κάτι που μεταφράζεται στους δείκτες απόδοσης των ομάδων.

Όπως φαίνεται και στο γράφημα της Opta, η ΑΕΚ είχε τα ηνία του παιχνιδιού στο μεγαλύτερο μέρος της αναμέτρησης, ούσα πιο απειλητική, ελέγχοντας τον ρυθμό και δεχόμενη γκολ κόντρα στη ροή του αγώνα, μετά από μετάβαση του Άγιαξ που επιτέθηκε στον ελεύθερο χώρο. Μια υποδειγματική εκδήλωση επίθεσης που οδήγησε στο πέναλτι από το οποίο προήλθε το 0-1 του Άγιαξ με τον Μπέρχβαϊν.

Η επιθετική απειλή της ΑΕΚ και του Άγιαξ στο μεταξύ τους 1-1 στην OPAP Arena
OPTA ANALYST TWITTER

Η επιθετική λειτουργία της ΑΕΚ επέστρεψε στα γνωστά της στάνταρ, μετά την παρένθεση με τον ΟΦΗ που ήταν σκιά του εαυτού της, και αυτό μεταφράστηκε στα 16 σουτ εντός περιοχής που επιχείρησε, σε αντίθεση με τους παίκτες του “Αίαντα” που δοκίμασαν μόλις 5 φορές τα αντανακλιστά του Στάνκοβιτς, με το ένα εξ αυτών να είναι το εύστοχο χτύπημα του Μπέρχβαϊν από τα 11 μέτρα, τον μοναδικό τρόπο, δηλάδη, που έχει δεχθεί γκολ μέχρι τώρα στα δυο ματς του ομίλου.

Γράφημα της Opta που παρουσιάζει τα xGoals της ΑΕΚ και του Άγιαξ και τις περιοχές από τις οποίες σούταραν οιμ παίκτες τους

Ωστόσο, η καθολική υπεροχή της ΑΕΚ στη φάση επίθεσης αποτυπώνεται και στη συνεισφορά των παικτών της στις φάσεις από open-play (κανονική ροή αγώνα) που κατέληξαν στη δημιουργία ευκαιριών και εν τέλει σε τελική προσπάθεια. Η ΑΕΚ επέλεξε να χτυπήσει κατά κύριο λόγο από τα πλάγια με κύριους εκφραστές των επιθέσεων τα δίδυμα Άμραμπατ-Σιντιμπέ από δεξιά, με τον πρώτο να δίνει την ασίστ στον Βίντα για το 1-1, και Γκατσίνοβιτς-Χατζισαφί από αριστερά, με τους τέσσερις αυτούς ποδοσφαιριστές να έχουν συμμετοχή σε 19 προσπάθειες, σουτάρωντας, δημιουργώντας ευκαιρία ή συμμετέχοντας στο χτίσιμο των επιθέσεων.

Παρόλα αυτά, η “Ένωση” δεν ήταν μονοδιάστατη, με τον κεντρικό της άξονα να παράγει εξίσου σημαντικές ευκαιρίες που μετουσιώθηκαν σε σουτ εντός εστίας, με τον Αραούχο να αποτελεί τον παίκτη από τον οποίο περνούσε μεγάλο μέρος του παιχνιδιού της ομάδας και τον Μάνταλο, από τη στιγμή που αντικατέστησε τον Πόνσε, να προσπαθεί με κάθετες και παράλληλες μπαλιές κοντά στη μεγάλη περιοχή του Άγιαξ, να διασπάσει την άμυνα του “Αίαντα”, κάτι που κατάφερε στη χαμένη ευκαιρία του Γιόνσον.

Η συνεισφορά των παικτών της ΑΕΚ και του Άγιαξ στη χθεσινή αναμέτρηση
OPTA ANALYST TWITTER

Η ΑΕΚ για ακόμα μια φορά απέδειξε ότι είναι διατεθειμένη να κάνει το παιχνίδι της, δίχως να υπολογίζει ονόματα στη φανέλα και ευρωπαϊκές επιτυχίες ομάδων στο παρελθόν. Θα ζήσει και θα πεθάνει με το επιθετικό στυλ ποδοσφαίρου υψηλής έντασης που έχει μάθει από τον αναμορφωτή της, Ματίας Αλμέιδα. Για την ώρα, αυτό φαίνεται στην Ευρώπη να δουλεύει, καθώς με την ολοκλήρωση της δεύτερης αγωνιστικής η ΑΕΚ βρίσκεται στην πρώτη θέση του δεύτερου ομίλου του Europa League. Μένει να φανεί ποια θα είναι η συνέχεια και κατά πόσο θα επιβαρυνθούν πνευματικά και αγωνιστικά οι ποδοσφαιριστές της.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό