16.7 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Η άνοδος και η πτώση του Μάικ Τάισον

Ειδήσεις Ελλάδα

Συμπληρώνονται 29 χρόνια από την ημέρα που ο Μάικ Τάισον αποφυλακίστηκε για τον βιασμό της 18χρονης Ντεζίρε Ουάσινγκτον. Ένας από τους πιο πετυχημένους πυγμάχους στην ιστορία, που κατατάχθηκε στο παγκόσμιο Hall of Fame των μποξέρ, αλλά με μία ατίθαση ζωή εκτός των ρινγκ, που τον οδήγησε στη φυλακή. Το flash.gr πραγματοποιεί ένα flashback στο πώς η ζωή του πήγε από το ναδίρ, στο ζενίθ.

Τα επιτεύγματα του «Iron Mike» ή «Kid Dynamite», όπως ήταν γνωστός, αμέτρητα. Ο Μάικ Τάισον ήταν ο αδιαμφισβήτητος παγκόσμιος πρωταθλητής βαρέων βαρών από το 1987 έως και το 1990. Είχε κερδίσει τους πρώτους 19 επαγγελματικούς αγώνες της καριέρας του με νοκ-άουτ, με τα 12 από αυτά να έρχονται στον 1ο γύρο.

Μόλις σε ηλικία 20 ετών, 4 μηνών και 22 ημερών κατέκτησε την πρώτη του ζώνη και έγινε ο νεότερος μποξέρ που τα καταφέρνει σε αυτήν την κατηγορία. Το ρεκόρ του είχε φτάσει στο επιβλητικό 37-0 και ο Μάικ Τάισον θεωρούνταν ως ο επόμενος Μοχάμεντ Αλί. Ανίκητος! Τότε, όμως, πήρε την… κατιούσα.

Ο Μάικ Τάισον βγήκε νοκ-άουτ (και) στη ζωή

Ο αγώνας με τον Μπάστερ Ντάγκλας το βράδυ της 11ης Φεβρουαρίου του 1990 αποτελεί έναν από τους πιο ιστορικούς στο άθλημα. Το απόλυτο φαβορί, Μάικ Τάισον, ηττήθηκε μετά από 10 γύρους και υπέστη την πρώτη του επαγγελματική ήττα σε μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις που έχουν συμβεί ποτέ. Ο «Iron Mike» είχε ήδη αρχίσει να χάνει την… κατεύθυνσή του και αυτή η ήττα τον «εκτροχίασε».

Τα ζητήματα στην προσωπική του ζωή πολλά, ακόμη και πριν το χαμένο ματς απέναντι στον Μπάστερ Ντάγκλας. Ο «πιο κακός άνθρωπος στον πλανήτη», όπως είχε χαρακτηριστεί εκείνη την εποχή, φάνηκε πως είχε χάσει τον δρόμο του μέσω των διαζυγίων, της χρήσης ναρκωτικών και της απόλυσης των δύο ανθρώπων που τον είχαν αναδείξει, του ατζέντη του και του μάνατζερ του. Και τον Ιούλιο του 1991 έμελλε να πάρει για τα καλά την «κατηφόρα».

Ο βιασμός της Ντεζίρε Ουάσινγκτον και η καταδίκη του Μάικ Τάισον

Ο Μάικ Τάισον είχε βρεθεί στο ίδιο ξενοδοχείο στην πόλη της Ιντιανάπολις, μαζί με τις γυναίκες που διεκδικούσαν τον τίτλο της «Μiss Black America», με τη διαφημιστική αυτή καμπάνια με εκείνον ως το πρόσωπο της διοργάνωσης να εκτιμάται πως θα της προσφέρει περισσότερο πρεστίζ.

Μία από αυτές τις γυναίκες ήταν η 18χρονη Ντεζίρε Ουάσινγκτον. Ο Μάικ Τάισον την προσέγγισε και της πρότεινε να πάνε για ένα ποτό. Προτού αποχωρήσουν από το ξενοδοχείο, ο «Kid Dynamite» της πρότεινε να πάνε στο δωμάτιό του, καθώς είχε ξεχάσει κάτι εκεί. Μπήκε για λίγο στο μπάνιο και επέστρεψε μόνο με το εσώρουχό του!

Ο Μάικ Τάισον την βίασε στο ξενοδοχείο και χάρις στην κατάθεση του σοφέρ του, που την είδε σε κατάσταση σοκ μετά τα όσα συνέβησαν, αλλά και των εξετάσεών της που υποδείκνυαν σημάδια βιασμού, συνελήφθη τον Ιούλιο του 1991. Ο Τάισον υποστήριξε πως ναι μεν υπήρχε ερωτική επαφή με την Ντεζίρε Ουάσινγκτον, αλλά πως όλα έγιναν με την συναίνεσή της.

Η είδηση έκανε τον γύρο του κόσμου και προκάλεσε σοκ και στην κοινότητα του μποξ. Ο Μάικ Τάισον καταδικάστηκε στις 10 Φεβρουαρίου 1992, αφού οι ένορκοι έκαναν σύσκεψη για σχεδόν 10 ώρες! Η έφεσή του δεν έγινε δεκτή κι έτσι στις 26 Μαρτίου 1992 δέχθηκε ποινή φυλάκισης 6 ετών, με 4 χρόνια αναστολή και βγήκε από την φυλακή πριν από 29 χρόνια, στις 25 Μαρτίου 1995, έχοντας εκτίσει λιγότερα από 3 χρόνια της ποινής του.

Τα τατουάζ στη φυλακή και η επιστροφή στα ρινγκ

Στη φυλακή είναι που απέκτησε πολλά από τα τατουάζ του, καθώς έκανε ένα του τενίστα, Αρτούρ Άσε, ένα του Μάο Ζεντόνγκ, ηγέτη του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, αλλά και ένα του Τσε Γκεβάρα. Μετά την αποφυλάκισή του επέστρεψε στα ρινγκ και το 1996 έγραψε ιστορία, βάζοντας το όνομά του σε μία «εκλεκτή» λίστα.

Έγινε ο πρώτος μετά τους Φλόιντ Πάτερσον, Μοχάμεντ Αλί, Τιμ Γουίδερσπουν, Εβάντερ Χόλιφιλντ και Τζορτζ Φόρμαν που επανέκτησε τον τίτλο του Παγκόσμιου Πρωταθλητή Βαρέων Βαρών αφού τον είχε χάσει. Εντούτοις, η αγωνιστική του κατάσταση δεν μπόρεσε ποτέ να φτάσει στο ίδιο επίπεδο και ακόμα κι αν στα 57 του σκοπεύει να ξαναμπεί στο ρινγκ, εκείνη η βραδιά έμελλε να σημαδέψει για τα καλά την καριέρα του…

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό