16.9 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Ηχηρό «όχι» σε ρωσική έκθεση για την «αναγεννημένη» Μαριούπολη

Ειδήσεις Ελλάδα

Το δημαρχείο της Ιταλικής πόλης Μόντενα ανακοίνωσε σήμερα ότι αρνήθηκε να φιλοξενηθεί σε μια αίθουσα του δήμου μια έκθεση και ένα συνέδριο αφιερωμένο στην «αναγέννηση» της υπό ρωσική κατοχή Μαριούπολη , με την δημοτική ιταλική αρχή να αιτιολογεί την απόφασή της λέγοντας ότι η έκθεση συνιστά υποστήριξη στην Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Το δημοτικό συμβούλιο ανέφερε ότι ακύρωσε την ενοικίαση της αίθουσας που επρόκειτο να διεξαχθεί η έκθεση με τίτλο “Μαριούπολη – Αναγέννηση μετά τον πόλεμο” στις 20 Ιανουαρίου. Η εκδήλωση γίνεται με πρωτοβουλία του ρωσικού πολιτιστικού συλλόγου της επαρχίας Εμίλια-Ρομάνα όπου βρίσκεται η Μόντενα.

Αυτή η έκθεση δεν είναι «σύμφωνη με τη δέσμευση για σεβασμό των αξιών που κατοχυρώνονται στο Σύνταγμα της Ιταλικής Δημοκρατίας και, ειδικότερα, στην τήρηση απαγόρευσης διδαχής ή/και άσκησης ιδεολογιών και φασιστικής και ρατσιστικής συμπεριφοράς», εξήγησε η δημοτική αρχή σε δελτίο τύπου.

Επιπλέον, η έκθεση διαθέτει τα «χαρακτηριστικά μιας επίδειξης ανοιχτής υποστήριξης στον ρωσικό πόλεμο – εισβολή κατά της Ουκρανίας και επομένως έρχεται σε αντίθεση με το άρθρο 3 του καταστατικού του δήμου που υποστηρίζει την πλήρη επιβεβαίωση των αξιών της δικαιοσύνης, της ελευθερίας, δημοκρατία και ειρήνη», πρόσθεσε.

Η απάντηση του Κιέβου

Ο δήμος δεν διευκρίνισε ότι ενήργησε κατόπιν αιτήματος του Κιέβου, αλλά ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Όλεγκ Νικολένκο, ισχυρίστηκε στο Facebook ότι προέβη σε αίτημα για να μην παραχωρηθεί αίθουσα του δήμου για την εκδήλωση αυτή.

«Είμαστε ευγνώμονες τόσο στο δήμο όσο και στους Ουκρανούς στην Ιταλία που δεν επέτρεψαν να παραπλανηθεί η ιταλική κοινωνία σχετικά με τις συνέπειες των ρωσικών εγκλημάτων στη Μαριούπολη και την Ουκρανία», τόνισε ο Νικολένκο.

Στο νοτιοανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, η πόλη λιμάνι της Μαριούπολης βομβαρδίστηκε ανηλεώς επί εβδομάδες από τις ρωσικές δυνάμεις κατά την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία στις αρχές του 2022. Η πολιορκία της πόλης έληξε με την παράδοση των Ουκρανών στρατιωτών, αφήνοντας τουλάχιστον 20.000 νεκρούς και μια πόλη κατά 90% κατεστραμμένη, σύμφωνα με το Κίεβο.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό