22.9 C
Athens
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

ΗΠΑ: Αθωώθηκε μετά από μισό αιώνα στη φυλακή για φόνο που δεν έκανε

Ειδήσεις Ελλάδα

Άνδρας 70 ετών από την  αθωώθηκε χθες Τρίτη από δικαστήριο της Οκλαχόμα των ΗΠΑ, αφού μετά την καταδίκη του παρέμεινε σχεδόν μισό αιώνα στη φυλακή για ένα φόνο που όπως τελικά αποδείχθηκε, δεν διέπραξε ποτέ.

Όπως αναφέρουν οι New York Times, τα 48 χρόνια που ο αφροαμερικανός Γκλεν Σίμονς έμεινε στη φυλακή, είναι ο μεγαλύτερος χρόνος που εξέτισε άδικα καταδικασμένος κρατούμενος στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Εθνικό Μητρώο Αθωώσεων, το οποίο παρακολουθεί τη διάρκεια των ποινών για άδικες καταδίκες.

Από τη θανατική ποινή στα  ισόβια

Μαζί με άλλον έναν άνδρα, τον Ντον Ρόμπερτς, είχαν καταδικαστεί για ληστεία μετά φόνου που διαπράχθηκε το 1974 στην πόλη Έντμοντ, στην Οκλαχόμα και συγκεκριμένα για τη δολοφονία της υπαλλήλου της κάβας, 30 ετών.

Οι ποινές τους άλλαξαν αφού το Εφετείο Ποινικών Υποθέσεων της Οκλαχόμα αποφάσισε να επανεξετάσει τις υποθέσεις τους στη βάση μιας απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου του 1972 που έκρινε ότι η θανατική ποινή ήταν αντισυνταγματική επειδή εφαρμοζόταν άνισα.

Το χρονικό της καταδίκης

Η καταδίκη των δύο ανδρών βασίστηκε στην κατάθεση έφηβης πελάτισσας του καταστήματος,  η οποία κατά τη διάρκεια της ληστείας τραυματίστηκε στο κεφάλι από σφαίρα , αλλά επέζησε.

Η έφηβη τους αναγνώρισε ανάμεσα σε άλλους υπόπτους που της παρουσίασαν αστυνομικοί, όμως μεταγενέστερη έρευνα έθεσε υπό αμφισβήτηση της αξιοπιστία της αναγνώρισης.

Κατά τη διάρκεια της αρχικής δίκης, οι κατηγορούμενοι κατέθεσαν πως δεν βρίσκονταν καν στην Οκλαχόμα την ημέρα που διαπράχθηκε η δολοφονία.

Από τα ισόβια στην αθώωση

Ο Γκλεν Σίμονς αποφυλακίστηκε τον Ιούλιο, έπειτα από 48 χρόνια, έναν μήνα και 18 ημέρες στη φυλακή.

Κρίθηκε αθώος χθες Τρίτη από δικαστήριο στην Οκλαχόμα, που ακύρωσε την καταδίκη του.

«Είναι ένα μάθημα ανθεκτικότητας και επιμονής», δήλωσε ο Σίμονς για την υπόθεσή του κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά την απόφαση. «Μην αφήσετε κανέναν να σας πει ότι δεν μπορεί να συμβεί, γιατί πραγματικά μπορεί». «Αυτή είναι μια μέρα που περιμέναμε πολύ, πάρα πολύ καιρό», συνόψισε. «Μπορούμε να πούμε πως αποδόθηκε δικαιοσύνη σήμερα – επιτέλους».

Η διαβίωση από δωρεές και ο καρκίνος

Ο Τζο Νόργουντ, δικηγόρος του κ. Σίμονς, δήλωσε ότι η απόφαση της Τρίτης άνοιξε τον δρόμο για να λάβει ο κ. Σίμονς αποζημίωση έως και 175.000 δολάρια και του έδωσε την ευκαιρία να καταθέσει ομοσπονδιακή αγωγή.

Ο ίδιος δήλωσε ότι ο κ. Simmons, ο οποίος διαγνώστηκε πρόσφατα με καρκίνο, ζούσε σε μεγάλο βαθμό από δωρεές που έγιναν μέσω μιας διαδικτυακής πλατφόρμας crowdfunding.

«Στερήθηκε την εργασιακή εμπειρία και τη δυνατότητα να έχει μια καριέρα όπου θα μπορούσε να εξασφαλίσει οικονομικά τον εαυτό του και την οικογένειά του», Όλα αυτά του τα πήραν».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό