26.3 C
Athens
Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024

«Ημερολόγιο Καραντίνας» 30-4-2020 – May the Force be with you.

Ειδήσεις Ελλάδα

 

Επιμέλεια Κ.Κ.

 0) «”What we’ve got here is failure to communicate.” – Cool Hand Luke, 1967»

→  Και μέσω βιντεοκλήσης η παραλαβή του κλειδαρίθμου.

“Σε περίπτωση μη επιβεβαίωσης των απαιτούμενων στοιχείων αυτόματα και
ηλεκτρονικά για την εξ’αποστάσεως εγγραφή ή επανεγγραφή του
φορολογούμενου στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες TΑXISnet, ο φορολογούμενος
ακολουθεί μία από τις εναλλακτικές διαδικασίες, ήτοι την παραλαβή από
φυσικά πρόσωπα κλειδαρίθμου εξ αποστάσεως μέσω βιντεοκλήσης του άρθρου
3α ή την αυτοπρόσωπη παραλαβή του κλειδαρίθμου στη Δ.Ο.Υ. του άρθρου 2”

Η σχετική απόφαση : Α.1094/2020
Τροποποίηση της ΠΟΛ Α.1082/10.4.2020 (Β’1303) απόφασης του Διοικητή της
Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων «Εγγραφή νέων χρηστών και επανεγγραφή
χρηστών στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες TΑXISnet

Η λέξη ΠΟΛ. (Πολυγραφημένη) έχει καταργηθεί, πως την ξέθαψαν πάλι;

1) «”Show me the money!” – Jerry Maguire, 1996»

→ Τα νέα μέτρα από το Υπ.Οικονομικών και του Υπ.Εργασίας (λίγο πιο κάτω)

– Υπ.Οικονομικών – Τα νέα μέτρα αντιμετώπισης των οικονομικών επιπτώσεων του κορωνοϊού για τον μήνα Μάιο

1ον. Η αποζημίωση ειδικού σκοπού θα συνεχιστεί για όσους εργαζόμενους παραμείνουν σε καθεστώς προσωρινής αναστολής της σύμβασής τους, σε συνάρτηση με το χρονικό διάστημα που θα διαρκέσει η αναστολή.
Οι επιχειρήσεις που κάνουν χρήση του μέτρου αυτού υποχρεούνται να μην προβούν σε μειώσεις του προσωπικού τους, ώστε να διασφαλίζεται η διατήρηση των θέσεων εργασίας και του είδους της σύμβασης εργασίας.

2ον. Οι αναστολές βεβαιωμένων οφειλών προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία εξακολουθούν να υφίστανται, τον μήνα Μάιο, για το σύνολο των μέχρι σήμερα πληττόμενων επιχειρήσεων.

3ον. Η έκπτωση 40% επί του ενοικίου της επιχείρησης, όπως και της πρώτης κατοικίας και της φοιτητικής κατοικίας τέκνων των εργαζομένων της, συνεχίζει να υφίσταται και τον μήνα Μάιο, για το σύνολο των μέχρι σήμερα πληττόμενων επιχειρήσεων.
Για τις επιχειρήσεις που θα ανοίξουν τον Μάιο, το συγκεκριμένο μέτρο δεν θα επαναληφθεί για τους επόμενους μήνες.

4ον. Θεσπίζεται, ανάλογα και με τη χρονική στιγμή υλοποίησης των σχετικών ευρωπαϊκών αποφάσεων, μηχανισμός υποστήριξης της απασχόλησης με τη μορφή οικονομικής ενίσχυσης της εργασίας, με στόχο την τόνωση των εισοδημάτων των εργαζομένων.
Για τον σκοπό αυτό θα αξιοποιηθεί, πρωτίστως, το νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE.

5ον. Δρομολογείται, εντός των επόμενων δύο μηνών, μία δεύτερη επιστρεπτέα προκαταβολή, όπου μπορούν να συμμετάσχουν όλες οι επιχειρήσεις.

6ον. Υλοποιούνται εντός του Μαΐου, στοχευμένες κλαδικές πολιτικές, σε τομείς που υφίστανται τα μεγαλύτερα οικονομικά πλήγματα, όπως είναι, ενδεικτικά, ο τουρισμός, οι μεταφορές και τμήματα του πρωτογενούς τομέα.

7ον. Παρατείνεται η προστασία της πρώτης κατοικίας, με τα χαρακτηριστικά του υφιστάμενου Νόμου, για 3 ακόμη μήνες, έως το τέλος Ιουλίου 2020.

 

2) «“You’re gonna need a bigger boat.” -Jaws, 1975»

→ Ορίστε, φαγωθήκατε για το πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα για τις νέες κατηγορίες εργαζομένων που εντάχθηκαν στα 800 ευρώ (οικοδόμοι, ηθοποιοί, κ.λπ)Η ανακοίνωση των νέων μέτρων από το υπ.Εργασίας αναφέρει :
“μέσα στην εβδομάδα θα ανοίξει στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ το σχετικό ηλεκτρονικό έντυπο για τις νέες κατηγορίες εργαζομένων όπως οικοδόμοι, εργαζόμενοι σε τουριστικά επαγγέλματα και άλλες κατηγορίες εργαζόμενων -συνολικά σε 160.000 δικαιούχους- προκειμένου να υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση για την λήψη της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, επιδόματος ύψους 800 ευρώ. Στόχος είναι να ολοκληρωθεί άμεσα η διαδικασία ώστε να καταβληθούν τα χρήματα στους δικαιούχους το διάστημα 5-8 Μαΐου.”

– Υπ. Εργασίας: Νέα μέτρα στήριξης κατά την έναρξη της άρσης των περιοριστικών μέτρων

Στα υπόλοιπα ενδιαφέροντα συγκαταλέγονται :

α) Παρατείνεται έως και τις 30.6.2020 η ισχύς των κανονιστικών όρων των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και των Διαιτητικών Αποφάσεων οι οποίες έληξαν στο διάστημα από 28.2.2020 έως τις 30.4.2020 με σκοπό να δοθεί επαρκής χρόνος στους κοινωνικούς εταίρους ώστε να προβούν σε συλλογικές διαπραγματεύσεις για τη σύναψη νέων συμβάσεων.

β) Ωράριο

“με σκοπό την διασφάλιση της ομαλής επανεκκίνησης της επιχειρηματικής δραστηριότητας του ιδιωτικού τομέα, καθώς και της δημόσιας υγείας, οι επιχειρήσεις– εργοδότες, που είχε ανασταλεί η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας αρχής ή ήταν πληττόμενες σημαντικά θα μπορούν να προσαρμόζουν το ωράριο εργασίας των εργαζομένων τους με το ωράριο λειτουργίας τους, κατά τα οριζόμενα από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Η προσαρμογή του ωραρίου εργασίας των εργαζομένων πραγματοποιείται υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα μεταβάλλεται το είδος της σύμβασης εργασίας των εργαζομένων αυτών.”

γ) Παράταση αναστολής

“Παρατείνεται η αναστολή των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων σε επιχειρήσεις και εργοδότες των οποίων η απαγόρευση λειτουργίας με εντολή δημόσιας αρχής εξακολουθεί να υφίσταται κατά τον μήνα Μάιο.
Σε κάθε περίπτωση μέχρι να αρθεί και η τελευταία αρνητική επίπτωση της πανδημίας, θα συνεχίσουμε να χορηγούμε την αποζημίωση ειδικού σκοπού σε όσους εργαζόμενους παραμένουν σε προσωρινή αναστολή της σύμβασής τους ή οι δραστηριότητες όπου απασχολούνται επαγγελματικά παραμένουν κλειστές για υγειονομικούς λόγους.”

δ) Ανάκληση αναστολής συμβάσεων

“δυνατότητα σε επιχειρήσεις και εργοδότες των οποίων η επιχειρηματική δραστηριότητά τους είτε έχει ανασταλεί με εντολή δημόσιας αρχής είτε πλήττονται σημαντικά, βάσει των οριζομένων από το Υπουργείο Οικονομικών ΚΑΔ, να ανακαλούν προσωρινά την αναστολή συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους με σκοπό την αντιμετώπιση εκτάκτων, κατεπειγουσών, μη αναβαλλόμενων και ανελαστικών αναγκών.
Η προσωρινή επάνοδος στην εργασία εργαζομένων των οποίων η σύμβαση τελεί σε αναστολή για τέτοιες επιτακτικές και επείγουσες ανάγκες πρέπει να δηλώνεται από τις επιχειρήσεις και τους εργοδότες με ειδικό έντυπο στο ΠΣ Εργάνη και σε κάθε περίπτωση πριν την έναρξη της πραγματοποίησης της παρεχόμενης έκτακτης εργασίας.”

ε) Άρση αναστολής

“κύριο γνώμονα την διατήρηση των θέσεων εργασίας και την ομαλή επάνοδο των επιχειρήσεων και των εργοδοτών σε συνθήκες πλήρους λειτουργίας και κανονικότητας, παρέχουμε ένα ακόμα εργαλείο στις επιχειρήσεις και εργοδότες.
Δίνουμε την δυνατότητα κατάργησης της αναστολής των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τουλάχιστον για ποσοστό 40%, εφόσον η αναστολή έχει διαρκέσει κατ’ ελάχιστον δεκαπέντε (15) ημέρες.
Οι παραπάνω επιχειρήσεις και εργοδότες θα έχουν την δυνατότητα να παρατείνουν την αναστολή μέρους των συμβάσεων εργασίας που έχουν τεθεί σε αναστολή, όχι μεγαλύτερου του 60%, κατά ανώτατο χρονικό διάστημα 30 ημερών και όχι πέραν της 31η Μαΐου 2020.
Ωστόσο, η παράταση της αναστολής των συμβάσεων θα ισχύσει υπό δύο βασικές προϋποθέσεις : την απαγόρευση απολύσεων και της μείωσης του προσωπικού τους μέχρι τις 31 Μαΐου και την ρητή διατήρηση των θέσεων εργασίας με τις ίδιες μορφές συμβάσεων.
Καμία απόλυση, καμία καταγγελία σύμβασης εργασίας για το επόμενο χρονικό διάστημα κατά το οποίο θα εξακολουθούν να εφαρμόζονται τα έκτακτα και αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση των δυσμενών συνεπειών της διασποράς του κορωνοιού στη χώρα μας.
Σε περίπτωση που ο εργοδότης παρατείνει την αναστολή περισσοτέρων συμβάσεων εργασίας από αυτές που αντιστοιχούν στο ποσοστό του 60% επί του συνόλου αυτών, υποχρεούται να καταβάλλει ο ίδιος τις αποδοχές των εργαζομένων αυτών.”

….έχει και άλλα ενδιαφέροντα [Υπ. Εργασίας: Νέα μέτρα στήριξης κατά την έναρξη της άρσης των περιοριστικών μέτρων]

 

3) «”Houston, we have a problem.” – Apollo 13, 1995»

→ Στο πλαίσιο της ανακοίνωσης των μέτρων μάθαμε και πως θα δοθεί η επιστρεπτέα προκαταβολή, αλλά και την ένταξη του ΚΑΔ 86.10 (Νοσοκομειακές δραστηριότητες) στις πληττόμενες επιχειρήσεις.

Ο τύπος με τον οποίο θα υπολογισθεί η επιστρεπτέα προκαταβολή που θα λάβει κάθε επιχείρηση η οποία υπέβαλε αίτηση στη πλατφόρμα« myBusinessSupport» είναι ο ακόλουθος :  

4) «”Go ahead, make my day.” – Sudden Impact, 1983»

→ Τα πράγματα μπορεί να γίνουν πολύ απλά μερικές φορές εάν έχουμε υπομονή και σκεφτόμαστε λογικά. Μπράβο.. [Διαθέσιμη η αίτηση για τα 600 ευρώ των επιστημόνων στην πλατφόρμα supportemployees – Τι πρέπει να κάνουν οι επιστήμονες].

→ Οι απόφαση για τα 600 ευρώ των επιστημόνων η οποία μας είχε προϊδεάσει …[Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση για τα 600 ευρώ επιστημόνων]

 

5) « “You talking to me?” – Taxi Driver, 1976»

→ Με μια νέα εγκύκλιο η οποία δημοσιεύθηκε πριν λίγες ώρες, το Υπ.Εργασίας λύνει ορισμένα ζητήματα που έχουν προκύψει κατά την υποβολή Δηλώσεων Εργαζομένων στην πλατφόρμα του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ.

Η απόφαση τακτοποιεί :

– Την περίπτωση που έχει γίνει μεταβίβαση Επιχείρησης και ο εργαζόμενος που απασχολείται σε διάδοχη επιχείρηση/εργοδότη
– Την περίπτωση μεταφοράς προσωπικού σε άλλο εργοδότη.
– Την περίπτωση δανεισμού.
– Την περίπτωση απασχόλησης όπου ο εργαζόμενος απασχολείται σε έμμεσο εργοδότη μέσω Επιχείρησης Προσωρινής Απασχόλησης (Ε.Π.Α.)
– Την περίπτωση απασχόλησης στο παρελθόν μέσω Ε.Π.Α
– Την περίπτωση όπου ο εργαζόμενος έχει προβεί σε επίσχεση εργασίας
– Τις εσφαλμένες καταχωρήσεις σε έντυπα του ΠΣ Εργάνη και τις περιπτώσεις που έχουν υποβληθεί χειρόγραφες υποβολές εντύπων

Δείτε αναλυτικά πως θα επιλυθούν οι περιπτώσεις αυτές [Επίλυση σημαντικών ζητημάτων στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ]

 

 

6) «”Frankly, my dear, I don’t give a damn.” – Gone With the Wind, 1939»

→ Νέα ΑΠΔ για τους εργαζόμενους που τελούν σε αναστολή σύμβασης.
Λύθηκε επιτέλους ο γρίφος με την ημερομηνία αναστολής. Πήραμε και παράταση στις ΑΠΔ (οι πληττόμενες επιχειρήσεις  και οι επιχειρήσεις που έχουν αναστολή λειτουργίας δηλαδή).
Στην απόφαση η οποία έχει έρθει με Δελτίο Τύπου, δεν αναφέρει σαν προϋπόθεση για την παράταση της ΑΠΔ, να έχει τεθεί κάποιος εργαζόμενος σε αναστολή, συνεπώς κατά την γνώμη μου η παράταση ισχύει και για τις πληττόμενες του Μαρτίου, ανεξαρτήτως εάν έχουν θέσει εργαζόμενο σε αναστολή.
Αναμένουμε την απόφαση του ΕΦΚΑ για να δούμε πως θα κάνουμε τις Α.Π.Δ..

Εμείς βέβαια αναμένουμε, γιατί κάποιες προνομιούχες εταιρίες λογισμικού έχουν πληροφορίες εκ των έσω και έτσι μπορούν να τροποποιούν το λογισμικό τους, συντομότερα από άλλες εταιρίες. Ο ορισμός δηλαδή του υγιούς ανταγωνισμού. Το “θετικό” είναι ότι διαφημίζουν τις στενές επαφές τους μέσω της ιστοσελίδας τους, με τρόπο που δίνει τη δυνατότητα και στις λοιπές εταιρίες λογισμικού που δεν τυγχάνουν των συγκεκριμένων προνομίων, να λάβουν τη σχετική ενημέρωση.

 

7) «”Well, nobody’s perfect.” – Some Like It Hot, 1959»

→ Στις 30.4.2020 ήταν η καταληκτική ημερομηνία καταβολής διαφόρων υποχρεώσεων, τόσο φορολογικών αλλά και ασφαλιστικών.

Δείτε τι επιλογές υπήρχαν (υπάρχουν ακόμα για κάποιες από τις υποχρεώσεις) :  Επιλογές και ευεργετήματα για την πληρωμή ΦΠΑ, φόρων, δόσεων ρυθμίσεων και ασφαλιστικών εισφορών στο τέλος του μήνα

Θα σας βοηθήσουν επίσης και οι διευκρινίσεις που έχουν δοθεί :

→ ΑΑΔΕ: Διευκρινίσεις για την έκπτωση 25% στην πληρωμή οφειλών Απριλίου

→ Εισφορές Μαρτίου – Αναρτήθηκαν τα ειδοποιητήρια – Καταβολή μέχρι Τρίτη, 05 Μαΐου

→ Διευκρινίσεις ΕΦΚΑ για τα ειδοποιητήρια εισφορών Μαρτίου

 

8) « “Fasten your seatbelts. It’s going to be a bumpy night.” – All About Eve, 1950»

Από Δευτέρα ξεκινά η δεύτερη φάση του σχεδίου της κυβέρνησης. Δειλά δειλά λοιπόν ξεκινά το άνοιγμα κάποιων επιχειρήσεων.

→ Οι ΚΑΔ των επιχειρήσεων που ανοίγουν από 4 Μαΐου τα μέτρα που πρέπει να τηρούν και οι κυρώσεις

→ Συνεχίζονται οι άδειες ειδικού σκοπού – Πότε ανοίγουν σχολεία, φροντιστήρια και με ποιες προϋποθέσεις

→ Οι ΚΑΔ και οι κανόνες λειτουργίας των επιχειρήσεων για την έναρξη στις 4 Μαΐου – Το αναλυτικό σχέδιο επανεκκίνησης της οικονομικής δραστηριότητας από τον Υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Νίκο Παπαθανάση

→ Διευκρινίσεις για την άδεια ειδικού σκοπού δημοσίων υπαλλήλων – Η λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών και το ωράριο προσέλευσης των δημοσίων υπαλλήλων σε αυτές.

 

 

9) «”If you build it, he will come.” – Field of Dreams, 1989»

→ Περισσότερες επιλογές ταυτοποίησης και αναβάθμιση της ασφαλούς πρόσβασης για τους πολίτες που προχωρούν σε έκδοση εξουσιοδότησης και υπεύθυνης δήλωσης μέσω του gov.gr

Οι επιλογές των χρηστών για την είσοδο στην υπηρεσία έκδοσης εξουσιοδότησης και υπογραφής υπεύθυνης δήλωσης μέσω του gov.gr πλέον είναι οι εξής:

α. Μέσω των κωδικών του taxisnet, πρακτική που ισχύει από την πρώτη στιγμή λειτουργίας του gov.gr.

β. Μέσω των κωδικών web banking των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank), πρακτική που εισάγεται από σήμερα και η οποία θα επεκταθεί περαιτέρω.

→ Για το Β’ έχει ήδη δημοσιευθεί και η σχετική απόφαση [Πως θα γίνεται η αυθεντικοποίηση των χρηστών για τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης ]

 

10) «”Mama always said life was like a box of chocolates. You never know what you’re gonna get.” – Forrest Gump, 1994»

→ Αυτόματα θα ενημερώνεται το Μητρώο ΑΜΚΑ από τα Ληξιαρχεία

→ ΕΛΤΕ: Καθορισμός ελεγκτικού πλαισίου για το συμψηφισμό αυτόματης επιστροφής φαρμακευτικής δαπάνης

→  Παράταση
αποστολής Υ.Δ. προς την ΕΕΤΑΑ από δομές παροχής υπηρεσιών φροντίδας και
φιλοξενίας βρεφών, νηπίων, παιδιών και ατόμων με αναπηρία

→  Ως καταληκτική ημερομηνία
για την υποβολή δηλώσεων ΟΣΔΕ ορίζεται η Παρασκευή 15 Ιουνίου 2020 αντί
της 15ης Μαΐου που ίσχυε μέχρι σήμερα. [Παρατείνεται για ένα μήνα η προθεσμία υποβολής της Αίτησης Ενιαίας Ενίσχυσης 2020]

Καλή Πρωτομαγιά .

“After all, tomorrow is another day!” – Gone With the Wind, 1939»

“I’ll be back.” – The Terminator, 1984

 

 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό