17.3 C
Athens
Σάββατο, 11 Μαΐου, 2024

Ηλιακή σκίαση και εξοικονόμηση ενέργειας

Ειδήσεις Ελλάδα

Του Anders Hall, προέδρου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ηλιακής Σκίασης

ΣΕ ΕΝΑΝ κόσμο όπου η κλιματική αλλαγή αποτελεί καθοριστική πρόκληση, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ηλιακής Σκίασης (ES-SO) πρωτοστατεί στην εξεύρεση πρωτοποριακών λύσεων και ανθεκτικών στην κλιματική αλλαγή. Ο ES-SO είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, με έδρα το Βέλγιο, με κεντρική στρατηγική να προωθήσει τα ουσιαστικά οφέλη της έξυπνης ηλιακής σκίασης.

ΣΤΟΧΟΣ είναι η καταπολέμηση της υπερθέρμανσης των κτιρίων και παράλληλα η μείωση της εξάρτησης από ενεργοβόρα συστήματα ψύξης. Ο συγκεκριμένος στόχος ευθυγραμμίζεται με τους φιλόδοξους στόχους ενεργειακής απόδοσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αποστολή του ES-SO είναι να αποτελέσει έναν ευρωπαϊκό οργανισμό-ομπρέλα ώστε να υποστηρίξει τους εθνικούς οργανισμούς ηλιακής σκίασης, ενώ είναι στρατηγικά τοποθετημένος στις Βρυξέλλες προκειμένου να επηρεάσει θετικά την ευρωπαϊκή αρένα σε ό,τι αφορά τους στόχους του.

Η ΒΑΣΙΚΗ στόχευση του ES-SO επικεντρώνεται στην προώθηση της υιοθέτησης έξυπνων λύσεων ηλιακής σκίασης, οι οποίες ενισχύουν την εσωτερική άνεση και την ενεργειακή απόδοση. Η πρόσφατη γενική συνέλευση του ES-SO, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 23 και 24 Οκτωβρίου και φιλοξενήθηκε από τον νεοσύστατο Σύνδεσμο Ελληνικών Επιχειρήσεων Σκίασης, αποτελεί σημαντική απόδειξη της δέσμευσής του για βιωσιμότητα και ανταλλαγή γνώσεων.

Η ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ της γενικής συνέλευσης υπογραμμίζει την αφοσίωση του ESSO στην προώθηση βιώσιμων πρακτικών και στη διάδοση εμπειρογνωμοσύνης σε ολόκληρη την ήπειρο.

Ο ΑΞΙΟΣΗΜΕΙΩΤΟΣ ενθουσιασμός και η ενεργητική προσέγγιση του Ελληνικού Συνδέσμου μάς έχουν κάνει βαθιά εντύπωση. Είμαστε τόσο εντυπωσιασμένοι όσο και χαρούμενοι που τους καλωσορίζουμε στην κοινότητα ES-SO.

Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ Ελληνικών Επιχειρήσεων Σκίασης όχι μόνο επεκτείνει και ενισχύει την κοινότητά μας, αλλά ισχυροποιεί και τις εισηγήσεις μας προς τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της Ε.Ε. Η Ελλάδα, αντιμετωπίζοντας τις δικές της προκλήσεις ακραίας υπερθέρμανσης, χρειάζεται επειγόντως αποδοτικότερες εναλλακτικές λύσεις στο ενεργειακό πρόβλημα όπως διαμορφώνεται για το μέλλον. Η κρίσιμη σύνδεση μεταξύ της αποστολής του ES-SO και της επείγουσας ανάγκης αντιμετώπισης της υπερθέρμανσης στα κτίρια ενισχύεται από μια μελέτη που διεξήχθη από το Guidehouse. Η έρευνα αυτή αναδεικνύει τις δυνατότητες της αυτοματοποιημένης (έξυπνης) ηλιακής σκίασης στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας για ψύξη χώρων στα ευρωπαϊκά κτίρια έως και 60%.

ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ, η σκίαση μπορεί να αποτρέψει 100 εκατομμύρια τόνους εκπομπών CO2 και να εξοικονομήσει το εντυπωσιακό ποσό των 285 δισεκατομμυρίων ευρώ έως το 2050.

Ο ES-SO αντιμετωπίζει αυτή τη μελέτη ως καταλύτη, προκειμένου να συμπεριληφθεί ως υποχρεωτική η αυτοματοποιημένη ηλιακή σκίαση στην ευρωπαϊκή οδηγία για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων (EPBD). Τα αποτελέσματα της μελέτης Guidehouse είναι αναμφισβήτητα εντυπωσιακά, αποδεικνύοντας μια πιθανή εξοικονόμηση ενέργειας έως και 60% στην ψύξη χώρων των κτιρίων μέχρι το έτος 2050. Αυτή η έρευνα αποδεικνύει καθοριστικά ότι δεν μπορεί να υπάρξει περαιτέρω καθυστέρηση, η ηλιακή σκίαση πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα στις προσπάθειές μας για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης στα κτίρια.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό