26.3 C
Athens
Σάββατο, 15 Ιουνίου, 2024

Ηλεκτρική σύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου – Γιατί είναι απαραίτητο το αιολικό πάρκο

Ειδήσεις Ελλάδα

Κινητικότητα καταγράφεται στο μεγαλεπήβολο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Αιγύπτου (GREGY), συνολικής ισχύος 3 GW (Γιγαβάτ).

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ, ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) πολύ σύντομα θα έχει ολοκληρώσει την επενδυτική πρόταση συμμετοχής στον Poject Promoter του έργου. Πρόκειται για την εταιρεία ELICA S.A., θυγατρική του ομίλου Κοπελούζου, η οποία και τρέχει τις μελετητικές, τεχνικές και επενδυτικές εργασίες του καλωδίου Ελλάδας – Αιγύπτου.

Η πρόταση ΑΔΜΗΕ

Όπως έχει γράψει ο ΟΤ, ο ΑΔΜΗΕ υπό τη διοίκηση του προέδρου και CEO κ. Μάνου Μανουσάκη προτίθεται να συμμετάσχει μετοχικά στον ELICA. Οι νεότερες πληροφορίες θέλουν τον Διαχειριστή πολύ σύντομα να έχει ετοιμάσει και, εκτός απρόοπτου, να υποβάλλει την πρόταση συμμετοχής με ποσοστό 33,3% στην ELICA. Η είσοδος πιθανότατα θα γίνει με αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.

Ο πρόεδρος και CEO του ΑΔΜΗΕ κ. Μάνος Μανουσάκης

Έτερος επενδυτής που έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον συμμετοχής είναι και ο Διαχειριστής του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας της Αιγύπτου. Ο EETC θα έχει επίσης 33,3%, σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

Οι διαγωνισμοί για το έργο

Στο μεταξύ η θυγατρική του ομίλου Κοπελούζου, ELICA, προχώρησε στους δύο πρώτους διαγωνισμούς για την ωρίμανση του έργου. Δημοσιεύτηκαν οι δύο πρώτες προσκλήσεις υποβολής προτάσεων από εταιρείες μελετών.

Ο κ. Δημήτρης Κοπελούζος ιδρυτής του ομίλου Κοπελούζου

Οι διεθνείς προσκλήσεις αφορούν καταρχήν τις απαραίτητες «Μελέτες Γραφείου» για την οριστικοποίηση της βέλτιστης επιλογής της όδευσης του υποθαλάσσιου καλωδίου και των σημείων προσαιγειάλωσης στις δύο χώρες, καθώς και την «Τεχνική ανάλυση του έργου και τις μελέτες υπολογισμού δεικτών οφέλους και ανάλυση κόστους-οφέλους για το έργο διασύνδεσης».

Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής προτάσεων συμμετοχής είναι η 31η Μαίου 2024.

Και νέα όδευση;

Πηγές αναφέρουν στον ΟΤ, πώς στις μελέτες αυτές θα αξιολογηθεί και το σενάριο και νέας όδευσης της ηλεκτρικής διασύνδεσης. Αυτή αποτελείται από δύο ζευγάρια καλωδίων. Θα εξεταστεί το ένα ζευγάρι να καταλήγει στη Ν. Μάκρη της Αττικής και το δεύτερο ακολουθώντας πάλι υποθαλάσσια διαδρομή να φτάνει στη Θεσπρωτία. Με απώτερο σκοπό να μεταφέρεται πράσινη ηλεκτρική ενέργεια και στην Ιταλία και τα μεγάλα αστικά κέντρα της Ευρώπης.

Τα οφέλη της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Αιγύπτου

Υπενθυμίζεται πως το έργο “GREGY” έχει υπαχθεί και περιλαμβάνεται στον 1ο κατάλογο PCI/PMI (έργα κοινού και αμοιβαίου ενδιαφέροντος) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αφορά την ηλεκτρική διασύνδεση των συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας της Αιγύπτου και της Ελλάδας, που περιλαμβάνει μια σύνδεση HVDC, δυναμικότητας 3.000 MW (Μεγαβάτ) ή 3 GW, για τη μεταφορά 100% πράσινης ενέργειας από την Αίγυπτο στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Η συνεργασία Κοπελούζου με την Infinity Power της Masdar

Η ηλεκτρική διασύνδεση για να λειτουργήσει και να υπηρετήσει το στόχο της που είναι η μεταφορά πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας προϋποθέτει την παραγωγή ποσοτήτων καθαρής ενέργειας. Χρειάζεται δηλαδή η ανάπτυξη αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων στην Αίγυπτο, χώρα με ισχυρούς ανέμους στις περιοχές της ερήμου αλλά και με πλούσια ηλιοφάνεια.

Πριν από έναν χρόνο στις 17 Μαίου 2023 ο όμιλος Κοπελούζου, μέσω των θυγατρικών του εταιρειών DAMCO ENERGY και ELICA MEDITERRANEAN INTERCONNECTION, και η Infinity Power, κοινοπραξία μεταξύ της Masdar (Abu Dhabi Future Energy Company) και της Egypt’s Infinity, υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας ώστε να εξετάσουν, σε μη αποκλειστική βάση, την δυνατότητα από κοινού ανάπτυξης έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τα οποία θα τροφοδοτήσουν με πράσινη ενέργεια το καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης GREGY. Το μνημόνιο αφορούσε σε έργα ΑΠΕ ισχύος 9,5 GW.

Πηγές του ΟΤ αναφέρουν ότι οι δύο πλευρές συνεχίζουν τη συνεργασία τους για την ανάπτυξη τέτοιων έργων. «Οι συζητήσεις και οι αξιολογήσεις έργων προχωρούν κανονικά», αναφέρουν αρμόδιες πηγές στον ΟΤ.

Το μέγα αιολικό της Masdar

Πάντως την περασμένη εβδομάδα, η Αίγυπτος υπέγραψε με την κοινοπραξία των Masdar, Hassan Allam Utilities και Infinity Power συμφωνία για την κατασκευή ενός από τα μεγαλύτερα αιολικά πάρκα στον κόσμο, ισχύος 10GW και επενδυτικής αξίας 10 δισ. δολ.

Το χερσαίο αιολικό θα γίνει στη Δυτική Σούχα, περιοχής που βρίσκεται κοντά στην Ερυθρά Θάλασσα. Ανάμεσα στις εταιρείες είναι και η Infinity Power της Masdar που συνεργάζεται με τον όμιλο Κοπελούζου για την ανάπτυξη επίσης έργων ΑΠΕ.

Η Masdar είναι θυγατρική του fund Mubadala Investment Company, την στρατηγική επενδυτική εταιρεία της κυβέρνησης του Άμπου Ντάμπι που διαχειρίζεται κεφάλαια άνω των 240 δισ. δολαρίων σε επενδύσεις ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και άλλων καθαρών τεχνολογιών στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ιορδανία, τη Μαυριτανία, την Αίγυπτο, το Μαρόκο, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Σερβία, το Μαυροβούνιο, τις ΗΠΑ, την Ισπανία και πολλές άλλες χώρες.

H Masdar έχει αναπτύξει και επενδύσει σε 40 χώρες με έργα ΑΠΕ συνολικής ισχύος 20 GW, ενώ στόχος είναι το χαρτοφυλάκιο της να ανέλθει το 2030 στα 100 GW.

Το ενδιαφέρον της Masdar για την Ελλάδα μετρά χρόνια. Το 2019 είχε υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες για την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ.

Εκτός από το μνημόνιο με τον όμιλο Κοπελούζου ο ενεργειακός κολοσσός πρόκειται να επενδύσει και στον Πόρο για τη μετατροπή του σε πράσινο ενεργειακά αυτόνομο νησί.

: ot.gr

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό