20.4 C
Athens
Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Ζυμώσεις και αντιπαραθέσεις για την αναθεώρηση του Συντάγματος

Ειδήσεις Ελλάδα

Τις προθέσεις τους για την αναθεώρηση του Συντάγματος δείχνουν ήδη τα κόμματα της Βουλής με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Νίκο Ανδρουλάκη να συμφωνούν, τουλάχιστον επί της αρχής, για την αναθεώρηση του άρθρου 16 για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και τον ΣΥΡΙΖΑ να προειδοποιεί την κυβέρνηση να μην επιδιώξει θεσμικές αλλαγές με τη στήριξη ακροδεξιών ψήφων.

Το θέμα άνοιξε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκη κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων προσκαλώντας τον κ. Ανδρουλάκη να στηρίξει την πρόταση που προτίθεται να καταθέσει στη Βουλή για να επιτραπεί η λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων. Μάλιστα τον κάλεσε να μην ακολουθήσει το παράδειγμα του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος είχε πει «όχι» σε παλαιότερη σχετική απόπειρα της ΝΔ. «Καλώ και εσάς να μην κάνετε πίσω, όπως έκανε κατά το παρελθόν ο Γιώργος Παπανδρέου» είπε ο κ. Μητσοτάκης στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, στην πρώτη δημόσια ανταλλαγή απόψεων που είχαν στην Ολομέλεια της Βουλής την Πέμπτη.

Από την πλευρά του ο κ. Ανδρουλάκης έδειξε διάθεση συναίνεσης στην πρωτοβουλία της ΝΔ. «Δεν είμαστε αρνητικοί στην ουσιαστική ρύθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με γνώμονα την αυτονομία, τη λογοδοσία και τα υψηλά στάνταρ που πρέπει να πληρούνται όπως και σε άλλες χώρες» είπε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Έθεσε, όμως, και προϋποθέσεις για να πει το «ναι». «Σε κάθε περίπτωση, μην περιμένετε να δεχθούμε ως ισότιμα πανεπιστήμια, ιδιωτικά εκπαιδευτήρια που θα βάλουν απλά μια ταμπέλα και θα κάνουν εμπόριο πτυχίων» υπογράμμισε.

Στο θέμα της επικείμενης αναθεώρησης αναφέρθηκε, όμως, χθες και ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, ο οποίος κάλεσε την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει ποια άρθρα προτίθεται να αλλάξει. «Θέλετε να αλλάξετε το άρθρο για τη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων; Θέλετε να αλλάξετε το άρθρο που διασφαλίζει το απόρρητο των επικοινωνιών; Θέλετε να αλλάξετε τα άρθρα 5 και 21 στα οποία βασίστηκαν οι αποφάσεις του ΣτΕ για την επαναφορά των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ υπό δημόσιο έλεγχο;» ρώτησε. Παράλληλα, κάλεσε την κυβέρνηση να μην αναζητεί πλειοψηφίες αναθεώρησης «στην ακροδεξιά». Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χάρης Μαμουλάκης ρώτησε την κυβέρνηση αν σχεδιάζει με την αναθεώρηση του Συντάγματος «να θίξει τη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων, να εισάγει προβλέψεις αιώνιας λιτότητας κατά τα πρότυπα του Γερμανικού Συντάγματος ή να θίξει τις προβλέψεις προστασίας του φυσικού πλούτου και των δασικών οικοσυστημάτων».

Στη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος εισήλθε και η πρόεδρος της «Πλεύσης Ελευθερίας» Ζωής Κωνσταντοπούλου η οποία ανακοίνωσε ότι θα προτείνει την αναθεώρηση τριών άρθρων που αφορούν τη βουλευτική και την υπουργική ασυλία και το διορισμό της ηγεσίας της δικαιοσύνης η οποία όπως είπε «κατοχυρώνει την διαπλοκή δικαστικής και εκτελεστικής εξουσίας». Διευκρίνισε δε ότι θα προτείνει την « απαγόρευση σύμπτωσης βουλευτικής και υπουργικής ιδιότητας ». Σε άλλο πνεύμα ο πρόεδρος της «Νίκης» Δημήτρης Νατσιός διερωτήθηκε αν η κυβέρνηση προτίθεται να καταργήσει το άρθρο 59 για τον θρησκευτικό όρκο των Βουλευτών. Επίσης ρώτησε την κυβέρνηση στην αναθεώρηση του άρθρου 16 θα προτείνει «να πάψει να αποτελεί αποστολή της Παιδείας η καλλιέργεια εθνικής θρησκευτικής συνείδησης».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό