18.4 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Ζητά ανθρωπιστική κατάπαυση στην Παλαιστίνη «σε σύντομο χρόνο»

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του τάσσεται υπέρ μιας ανθρωπιστικής κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Χαμάς “σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα”.

“Η θέση μας σε σχέση με την Παλαιστίνη και τον παλαιστινιακό λαό είναι σαφής. Είμαστε υπέρ ενός Παλαιστινιακού Κράτους. Για το άμεσο διάστημα, αυτό που είναι πραγματικά επείγον είναι να υπάρξει μια ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός”, είπε ο Αλμπάρες σε συνέντευξή του στον ισπανικό ραδιοφωνικό σταθμό RNE.

Η ύπαρξη ενός παλαιστινιακού κράτους “θα είναι η καλύτερη εγγύηση της ειρήνης στη Μέση Ανατολή”, είπε ο υπουργός ενόψει της επίσκεψης του πρωθυπουργού Πέδρο Σάνστεθ στο Ισραήλ και στη Δυτική Όχθη σήμερα Πέμπτη.

Ο Αλμπάρες επανέλαβε ότι η Ισπανία είναι έτοιμη να πραγματοποιήσει ειρηνευτική διάσκεψη για τη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς.

Υπέρ της ίδρυσης και ο Μπορέλ

Η δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους θα ήταν ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλιστεί η ασφάλεια του Ισραήλ, δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ένωσης τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου με θέμα την τρέχουσα κατάσταση στη Γάζα.

Οι συνομιλίες των ΥΠΕΞ ήρθαν στον απόηχο του πενθήμερου ταξιδιού του Μπορέλ στη Μέση Ανατολή, όπου επισκέφθηκε το Ισραήλ και τη Δυτική Όχθη, το Μπαχρέιν, το Κατάρ και την Ιορδανία. Σε γραπτές παρατηρήσεις προς τον Τύπο μετά τις συνομιλίες, ο Μπορέλ δήλωσε ότι έβγαλε «ένα θεμελιώδες πολιτικό συμπέρασμα» από τις συζητήσεις του σε όλη την περιοχή.

«Νομίζω ότι η καλύτερη εγγύηση για την ασφάλεια του Ισραήλ είναι η δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό