20.2 C
Athens
Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024

Ζακ Ντελόρ για το “μικρόβιο” της έλλειψης αλληλεγγύης στην ΕΕ: “Θανάσιμος κίνδυνος”

Ειδήσεις Ελλάδα

Ζακ Ντελόρ για το “μικρόβιο” της έλλειψης αλληλεγγύης στην ΕΕ: Για τον θανάσιμο κίνδυνο που διατρέχει η ΕΕ, καθώς ακόμη μία φορά δείχνει την ανικανότητα να ανταποκριθεί σοβαρά και συντεταγμένα σε μία κρίση, υγειονομική με πολλές διαστάσεις, κάνει λόγο ο ιστορικός Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ζακ Ντελόρ για το “μικρόβιο” της έλλειψης αλληλεγγύης στην ΕΕ: “Η έλλειψη αλληλεγγύης κάνει την ΕΕ να διατρέχει έναν θανάσιμο κίνδυνο” προειδοποίησε με μια δήλωση που διαβιβάστηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο από το Ινστιτούτο Ντελόρ. “Το κλίμα που φαίνεται να επικρατεί ανάμεσα στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων και η έλλειψη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης κάνουν την Ευρωπαϊκή Ένωση να διατρέχει έναν θανάσιμο κίνδυνο” σημειώνει, ο πολιτικός που ήταν από τους “αρχιτέκτονες” του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. “Το μικρόβιο επανέρχεται” τονίζει.

Το Ινστιτούτο Ντελόρ αναφέρει πως ο 94χρονος σήμερα πολιτικός, παρακολουθεί τις τελευταίες εξελίξεις στο πλαίσιο της Ένωσης και την απόκρισή της απέναντι στην πανδημία, ιδιαίτερα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Πέμπτης όπου εκδηλώθηκαν αγεφύρωτες διαφορές ανάμεσα στους 27, ιδιαίτερα ανάμεσα στις χώρες του Βορρά και εκείνες του Νότου, για μία λύση στήριξης των χωρών που έχουν πληγεί περισσότερο, με ενεργοποίηση νέων δημοσιονομικών εργαλείων.

Jacques Delors sort de son silence : « Le climat qui semble régner entre les chefs d’Etat et de gouvernement et le manque de solidarité européenne font courir un danger mortel à l’Union européenne. Le microbe est de retour » @afpfr #EUCouncil #CoronaVirus #Conseileuropeen pic.twitter.com/FhZhSjZn1w

— Jacques Delors Institute (@DelorsInstitute) March 28, 2020

Τόσο η οξεία οικονομική κρίση, όσο και το Προσφυγικό και το Brexit, προκάλεσαν κλυδωνισμούς στην ΕΕ και κατέδειξαν την αδυναμία συντονισμού και αποτελεσματικότητας. Αυτή τη στιγμή, η Ευρώπη είναι το επίκεντρο της πανδημίας με πάνω από 18.000 θανάτους μέσα σε λίγες ημέρες και ανυπολόγιστη ακόμη οικονομική καταστροφή. Και πάλι ο ευρωπαϊκός Νότος, πλήττεται περισσότερο και ζητεί αλληλεγγύη, η οποία όμως δεν επιδεικνύεται από τη Γερμανία και την Ολλανδία, που έθεσαν βέτο σε κοινά ομόλογα δανεισμού εν μέσω κορονοϊού, όπως άλλοτε εναντιώθηκαν στην πρόταση για ευρωομόλογα. 

Έκκληση από τη Ρώμη

“Η Ευρώπη να μην διαπράξει τραγικά λάθη”, λέει ο ιταλός πρωθυπουργός, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ll Sole 24 Ore. Διαφορετικά, όπως σημειώνει, “ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα κινδυνεύει να χάσει τον λόγο ύπαρξής του”. “Θέλουμε να αρθούμε στο ύψος αυτής της πρόκλησης; Ας εγκαινιάσουμε τότε ένα μεγάλο σχέδιο, ένα ‘European Recovery and Reinvestment Plan’, που να στηρίζει και να προωθεί ολόκληρη την ευρωπαϊκή οικονομία” τονίζει.

“Ο ΕΜΣ είναι ένα εργαλείο που δημιουργήθηκε για να προσφέρει βοήθεια στα κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν χρηματοπιστωτικές απειλές που συνδέονται με ασύμμετρα σοκ. Ο κορονοϊός αντίθετα προκαλεί ένα συμμετρικό σοκ, με αποτέλεσμα να ρίχνει στην ύφεση, με συγχρονισμένο και εντελώς αναπάντεχο τρόπο, τα οικονομικά και κοινωνικά συστήματά μας”, προσθέτει. Ο Κόντε βλέπει σ’ αυτό “κάτι εντελώς διαφορετικό σε σχέση με την κρίση του 2008. Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή της ευρωπαϊκής ιστορίας”.  



Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό