18.1 C
Athens
Κυριακή, 12 Μαΐου, 2024

ΕΦΕΕΑ: «Άρχισαν τα όργανα…»

Ειδήσεις Ελλάδα

ΕΝΩΣΗ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ EΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣΙΟΥΛΙΑΝΟΥ 42- 46 ΑΘΗΝΑ,Τ.Κ.10434, ΤΗΛ.: 2108224111- 2108834483http://www.efeea.gre-mail [email protected]ΕΦΕΕΑΑΡΧΙΣΑΝ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ…

Οι όποιες καθησυχαστικές δηλώσεις των αρμόδιων κυβερνητικών και υπηρεσιακών παραγόντων των υπουργείων να μην ανησυχούμε για τις όποιες νέες υποχρεώσεις μας φορτώνουν συνέχεια, φαίνεται ότι είναι κενό γράμμα. Σκοπό έχουν να μας ρίξουν στάχτη στα μάτια, να εφησυχάσουμε, να μην αντιδρούμε, ώστε να γίνουν κάποια στιγμή τετελεσμένα γεγονότα. Νωπές είναι ακόμα οι δηλώσεις ότι τα myDATA έχουν πιλοτικό χαρακτήρα και αρκεί να υποβάλλουμε κάτι στην εφαρμογή. Ότι το μητρώο πραγματικών δικαιούχων θα παραμένει για την ενημέρωσή μας, με την ανοχή του υπουργείου όσον αφορά τις προθεσμίες και τα πρόστιμα.

Φαίνεται όμως ότι ήρθε η ώρα της «εφαρμογής του νόμου και της τάξης». Όταν η Ένωσή μας διαμαρτυρόταν, αποκάλυπτε με ανακοινώσεις της τους στόχους του υπουργείου και οργάνωνε κινητοποιήσεις, τα «καλά» παιδιά της ΠΟΦΕΕ μας έλεγαν ότι το θέμα το «ελέγχουν» και οι φόβοι μας είναι αβάσιμοι και υπερβολικοί, οι κινητοποιήσεις είναι άκαιρες και δεν βοηθάνε!!!

Παράλληλα η Ένωσή μας δεν «τσίμπησε» στις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων, καταγγέλλοντας την παρελκυστική τακτική της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΠΟΦΕΕ και άλλων φορέων που ρίχνουν το σπόρο της αδράνειας των συναδέλφων συνεχίζοντας το δρόμο των «υψηλών επαφών» στα υπουργεία.

Την Παρασκευή 13/10/2023 αντιπροσωπεία του ΔΣ της ΕΦΕΕΑ πραγματοποίησε συνάντηση με το διευθυντή του ΣΔΟΕ, να διαμαρτυρηθεί για την επιβολή προστίμου 5.000 ευρώ σε νεοσύστατη εταιρεία, με μέλη και διαχειριστές φυσικά πρόσωπα ημεδαπούς, που φορολογούνται στη χώρα μας ελέγχθηκε από κλιμάκιο του ΣΔΟΕ και επειδή δεν έχει οριστικοποιήσει τα στοιχεία των εκπροσώπων της εταιρείας στο μητρώο πραγματικών δικαιούχων πριν τον έλεγχο, της επιβλήθηκε βαρύτατο πρόστιμο. Υπογραμμίσαμε ότι τα στοιχεία των πραγματικών δικαιούχων προκύπτουν από την εικόνα της επιχείρησης στο ΓΕΜΗ και την ΑΑΔΕ, δεν υπήρχε σκοπός δεν υπήρχε σκοπός να αποκρύψει κάτι, θυμίζοντας και τις εξαγγελίες περί ανοχής. Ο κος διευθυντής αναγνώρισε μεν το δίκαιο του αιτήματος αλλά δήλωσε αναρμόδιος…

Παράλληλα η ΑΑΔΕ (η υπηρεσία για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και χρηματοδότηση της τρομοκρατίας) στέλνει προς όλες τις ενώσεις ερωτηματολόγιο μέσω της ΠΟΦΕΕ, που θα ήταν ο ορισμός της γελοιότητας, αν δεν ήταν τόσο επικίνδυνο για τον κλάδο.  

Τι περιλαμβάνει αυτό το ερωτηματολόγιο;

Περιλαμβάνει 10 ερωτήσεις του τύπου:

– Πόσες επιχειρήσεις (φυσικών ή νομικών προσώπων) δραστηριοποιούνται στον κλάδο;- Έχει περιέλθει εις γνώση σας ότι δραστηριοποιούνται στο αντικείμενο του κλάδου επιχειρήσεις χωρίς την προβλεπόμενη άδεια;- Ποια είναι η συμβολή του κλάδου στο ΑΕΠ της χώρας κατά έτος για τα πέντε τελευταία χρόνια;!!!- Επιχειρήσεις του κλάδου εμπλέκονται σε φοροδιαφυγή ή άλλη απάτη κατά τα πέντε τελευταία χρόνια; (βάσει αναφορών ή πειθαρχικών κυρώσεων). Στα ερωτήματα αυτά η «φουκαριάρα» η ΑΑΔΕ δεν έχει στοιχεία και απαντήσεις, έχουν όμως οι αυτοαπασχολούμενοι λογιστές που ως γνωστό τα ξέρουν όλα!!!

Στα ερωτήματα αυτά φυσικά και δεν περιμένουν απαντήσεις, αλλά πόσοι λογιστές θα «τσιμπήσουν» αποδεχόμενοι έτσι την εφαρμογή του νόμου 4557/2018

Η ΠΟΦΕΕ αντί να επιστρέψει ως απαράδεκτη την παραπάνω επιστολή, όχι μόνο αποδέχτηκε το ρόλο του ταχυδρόμου, αλλά πρότεινε και τη συμπλήρωση του με όσα γνωρίζουμε!!! Η υποτέλεια τους έχει ξεπεράσει ήδη κάθε όριο και συνεχίζει.

Γίνεται σαφές, αυτό που λέμε όλο το τελευταίο διάστημα (με τη διαβούλευση για το Ν. 4557/2018), ότι η βασική αρετή του λογιστή θα πρέπει να είναι η ικανότητα να καταδίδει συναδέλφους και πελάτες.

Το υπουργείο μας προετοιμάζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο (δηλώσεις κ. Θεοχάρη αλλά και του Πρωθυπουργού) ότι η ΑΑΔΕ θα δέχεται μόνο τα έσοδα και έξοδα που είναι «ανεβασμένα» στην πλατφόρμα των myDATA, καταργώντας στην πράξη όχι μόνο το κύρος των βιβλίων και τη δουλειά μας, αλλά και τη σχετική νομοθεσία (Ν. 4172/2013 και 4308/2014).

Παράλληλα αναγνωρίζει ότι ακόμα υπάρχουν πολλές «δυστοκίες» στην εφαρμογή του, και γι’ αυτό το λόγο η ΠΟΦΕΕ, το ΟΕΕ και άλλοι θεσμικοί φορείς «μαζεύουν» τέτοια προβλήματα για να τα διαβιβάσουν στην ΑΑΔΕ προς «επίλυση». Μετά από τρία χρόνια η ΑΑΔΕ δεν γνωρίζει τα μύρια όσα προβλήματα έχει η εφαρμογή, αλλά μας ζητάει να υλοποιήσουμε.

Τέλος μας επιβάλλει το ύψος των κερδών που θα πρέπει να δηλώσουμε, για να μη μας χαρακτηρίζει κλέφτες και φοροφυγάδες και να μας τιμωρεί με αυξημένους συντελεστές φορολογίας.

Κατά τα λοιπά η κόλαση με την εφαρμογή του «ψηφιακού κράτους» καλά κρατεί. Σε πολλές Δ.Ο.Υ. στέλνουμε στα «αιτήματά μου» 2η και 3η μεταβολή, ενώ δεν έχει χρεωθεί σε υπάλληλο ακόμα η 1η!!!  

Διεκδικούμε:

1. Άμεση απενεργοποίηση του ν. 4557/2018 με την προοπτική της κατάργησής του. Ανάκληση των εντολών ελέγχου. Καμία επιβολή προστίμου για τον Ν. 4557/20182. myDATA: Αποστολή στην ΑΑΔΕ μόνο των εσόδων. Καμιά σκέψη για επιβολή προστίμων.3.Τα τηρούμενα βιβλία και στοιχεία να είναι η μοναδική πηγή προσδιορισμού κάθε φορολογίας, ως νόμιμα αποδεικτικά στοιχεία που ορίζει θεμελιωδώς το φορολογικό και λογιστικό δίκαιο, η νομολογία καθώς και το άρθρο 38 του ν. 2873/2000 για τις υποχρεώσεις του λογιστή – φοροτεχνικού.

Καλούμε τους αυτοαπασχολουμένους λογιστές φοροτεχνικούς να πυκνώσουν τις γραμμές των πρωτοβάθμιων ενώσεων.

Καλούμε όλες τις ενώσεις φοροτεχνικών της χώρας να απορρίψουν τους εκβιασμούς και να διεκδικήσουμε μαζί με τις ενώσεις μισθωτών λογιστών και των αυτοαπασχολουμένων πελατών μας τη λύση των δίκαιων αιτημάτων μας  

Ο ΠρόεδροςΠαύλος Αποστόλου

Η Γενική ΓραμματέαςΑναστασία Αναστασίου

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό