16.2 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Ευρώπη: Η ενεργειακή κρίση κατεβάζει διακόπτες, προειδοποίηση Ντράγκι για την ακροδεξιά

Ειδήσεις Ελλάδα

Η ενεργειακή επάρκεια, η ακρίβεια και ο πληθωρισμός δημιουργούν ένα εκρηκτικό σκηνικό στη Γηραιά Ήπειρο – Προβληματισμός από την άνοδο της ακροδεξιάς – Ο Πούτιν διατηρεί τις στρόφιγγες κλειστές και περιμένει τον χειμώνα

Πολλαπλοί κίνδυνοι, την ίδια στιγμή που ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει εργαλειοποιήσει πλήρως την ενεργειακή κρίση, έχουν αρχίσει να εμφανίζονται για την Ευρώπη. Η ενεργειακή κρίση, από τη μία θέτει σε κίνδυνο την επάρκεια των ευρωπαϊκών κρατών σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο ενόψει του χειμώνα που έρχεται και από την άλλη δημιουργεί ένα εκρηκτικό σκηνικό σε επίπεδο κοινωνιών, καθώς η ακρίβεια επελαύνει σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, την ίδια στιγμή που ο πληθωρισμός «ροκανίζει» τα εισοδήματα, με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προχωρά σε διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο τον προϋπολογισμό νοικοκυριών, επιχειρήσεων και κρατών.

Ήδη, η μία χώρα μετά την άλλη, ανακοινώνουν μέτρα εξοικονόνησης ενέργειας. Γνωστά μνημεία και δημόσιος φωτισμός είναι τα πρώτα που θυσιάζονται στον βωμό της μάχης για την ενεργειακή επάρκεια, την ίδια στιγμή που η Μόσχα εξακολουθεί να διατηρεί κλειστές τις στρόφιγγες και προχωρά σε ενδυνάμωση των σχέσεών της και των συνεργασιών της κυρίως με ασιατικές μεγάλες αγορές.

Ωστόσο, η ενεργειακή-οικονομική-κοινωνική κρίση δεν είναι οι μοναδικοί κίνδυνοι στην πορεία που έχει χαράξει η Ευρώπη στα αχαρτογράφητα νερά της νέας τάξης πραγμάτων, που φέρεται να επικρατεί της προηγούμενης. Τα ακροδεξιά κόμματα και οργανώσεις έχουν αρχίσει να κάνουν αισθητή την παρουσία τους, αυξάνοντας τις δυνάμεις τους σε ισχυρές χώρες, όπως η Γαλλία, η Σουηδία, αλλά και η Ιταλία, η οποία βρίσκεται σε μία περίοδο σοβαρής πολιτικής αστάθειας.

Καμπανάκι από τον Μάριο Ντράγκι

Ο Μάριο Ντράγκι έστειλε το προσωπικό του μήνυμα, μια εβδομάδα πριν τις εκλογές της 25ης Σεπτεμβρίου. Όπως μεταδίδει η DW, ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός παρουσίασε την νέα δέσμη μέτρων για στήριξη οικογενειών και επιχειρήσεων συνολικού ύψους δεκατεσσάρων δισεκατομμυρίων ευρώ. Οι κύριες παρεμβάσεις αφορούν επιστροφή φόρου στις επιχειρήσεις, παράταση της μείωσης των κρατικών φόρων στα καύσιμα και «μπόνους» 150 ευρώ, το οποίο θα δοθεί σε 22 εκατομμύρια πολίτες. 

Παράλληλα, όμως, ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός αναφέρθηκε με άμεσο και έμμεσο τρόπο και σε ζητήματα που αφορούν την προεκλογική εκστρατεία. «Η δημοκρατία της χώρας μας είναι ισχυρή, δεν υποχωρεί μπροστά σε ξένους εχθρούς και στους πληρωμένα ανδρείκελά τους. Πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στην δημοκρατία μας», δήλωσε ο Ντράγκι.

Σύμφωνα με  αναλυτές, η αναφορά του ήταν στην Λέγκα και στα ακροδεξιά Αδέλφια της Ιταλίας, πρώτη πολιτική δύναμη στην πρόθεση ψήφου όλων των σφυγμομετρήσεων.  Η Λέγκα -και στο πρόσφατο παρελθόν- κατηγορήθηκε για υπερβολικά στενές, φιλικές σχέσεις με τον Πούτιν, ενώ η άκρα δεξιά υποστηρίζει ακόμη τις γνωστές θέσεις της Ουγγαρίας και της Πολωνίας.

Με αναφορά στον Βίκτορ Όρμπαν και στην καταδικαστική έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Μάριο Ντράγκι πρόσθεσε: «Η όλη προσέγγιση και οι ιδέες μας σχετικά με την Ευρώπη είναι συγκεκριμένες. Οι σύμμαχοί μας είναι η Γερμανία και η Γαλλία, όπως  και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες που μάχονται υπέρ του κράτους δικαίου».

Ερωτηθείς σχετικά με την νέα ιταλική κυβέρνηση που θα προκύψει από τις κάλπες, πρόσθεσε με νόημα ότι «οι εταίροι πρέπει να επιλέγονται όχι μόνον βάσει ιδεολογικής συγγένειας αλλά των συμφερόντων των Ιταλών. Απαντώντας, δηλαδή, στην ερώτηση “ποιοι είναι οι εταίροι που με βοηθούν περισσότερο να προστατέψω τα συμφέροντά αυτά και ποιοι μετρούν περισσότερο;”»

Ένας Ντράγκι με ξεκάθαρες θέσεις, ο οποίος έστειλε το μήνυμα ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για επικίνδυνους εθνικισμούς και απομονωτισμούς και απέκλεισε για μια ακόμη φορά ότι μπορεί να ενδιαφέρεται για μια δεύτερη, πρωθυπουργική θητεία.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό