18.3 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Ευρω-εκλογές: Μπορεί ο «κανένας» να αποκτήσει ονοματεπώνυμο στις κάλπες;

Ειδήσεις Ελλάδα

Όσο πλησιάζουμε προς τις ευρωεκλογές, τόσο θα έχουμε μια ξεκάθαρη εικόνα για το τι σκέπτονται να πράξουν οι πολίτες την 9η Ιουνίου. Εκείνο που διαπιστώνουμε από όσες διαβάζουμε με βάση τα δημοσκοπικά στοιχεία είναι ότι η Νέα Δημοκρατία, παραμένει πρώτη και με διαφορά, αλλά πλέον αρχίζει να καταγράφει απώλειες. Η αλήθεια είναι ότι όλο αυτό επί τόσο καιρό ήταν πολιτικά αφύσικο ως φαινόμενο. Το ερώτημα είναι εάν αυτές οι απώλειες θα είναι τέτοιες ώστε να απειλήσουν αυτό που αποκαλούμε κυριαρχία της, ή εάν οι πολίτες θέλουν να στείλουν στις κάλπες αυτές ένα μήνυμα χωρίς κόστος. Εάν και πιστεύω ότι δεν υπάρχει μήνυμα χωρίς κόστος, αλλά αυτό είναι άλλη συζήτηση.

Το δεύτερο στο οποίο συμφωνούν όλες οι μετρήσεις είναι ότι αυτή τη στιγμή δεν έχει ξεκαθαρίσει η κατάσταση μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ ή ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, μια και η Κουμουνδούρου μετά το Συνέδριο που έληξε με επικράτηση Κασσελάκη, παρουσιάζει και πάλι…σφυγμό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα στις τελευταίες δημοσκοπήσεις το ΠΑΣΟΚ να αρχίζει να νιώθει την καυτή ανάσα του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς όπως έχουμε επισημάνει εδώ και καιρό φαίνεται ότι η Χαριλάου Τρικούπη, κάνει ότι μπορεί για να χάσει τη δεύτερη θέση. Είτε γιατί ξεμένει από… πολιτικό απόθεμα στην «γκρίζα ζώνη» των αναποφάσιστων είτε γιατί με τις παλινωδίες του ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης φαίνεται να μην πείθει κόσμο ως εναλλακτική πρόταση όχι εξουσίας, αλλά αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Όλα τείνουν στο ότι οι πολίτες θέλουν να στείλουν εκτός από την κυβέρνηση, «συστημένο» και στην αντιπολίτευση, την οποία καλούν να λογικευτεί και να συνεννοηθεί.

Τέλος διαπιστώνουμε και πάλι δημοσκοπικά μια τάση προς τα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας να δημιουργεί δυναμική ανόδου, καθώς η ψήφιση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών λειτούργησε ως σήμα αποχώρησης για ένα κομμάτι μικρό, ή μεγάλο θα φανεί, δεξιών ψηφοφόρων από τη ΝΔ, το οποίο η συντηρητική παράταξη καλείται να το αναπληρώσει από ψηφοφόρους του κέντρου.

Το μεγάλο όμως για μένα ερώτημα είναι άλλο. Για πρώτη φορά μετά από καιρό βλέπουμε την επανεμφάνιση του «κανένα» στις μετρήσεις και μάλιστα σε δεύτερη θέση πίσω από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Και αυτό εάν θέλετε κατά την προσωπική μου εκτίμηση είναι το σημείο εκείνο που θα πρέπει να υποχρεώσεις τις πολιτικές δυνάμεις να ξαναδούν τα πράγματα. Δηλαδή το εάν ο…κανένας μπορεί να αποκτήσει ονοματεπώνυμο. Και εάν ναι, ποιο θα είναι αυτό. Μετά τις 9 Ιουνίου προφανώς είναι κάτι το οποίο θα κληθούμε να ξανασυζητήσουμε…

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό