31.6 C
Athens
Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024

Ευρωεκλογές 2024: «Γέφυρες» Λε Πεν σε Μελόνι

Ειδήσεις Ελλάδα

Περιζήτητη η Ιταλίδα πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι. Μετά το «άνοιγμα» της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο debate της Κομισιόν για πιθανές συμμαχίες στο νέο Ευρωκοινοβούλιο, έρχεται η σειρά της Μαρίν Λε Πεν.

Η επικεφαλής του Εθνικού Συναγερμού (Rassemblement National) κάλεσε την κ. Μελόνι να σχηματίσουν μια «υπερομάδα» σκληρής δεξιάς, που θα αποτελεί ουσιαστικά το δεύτερο μεγαλύτερο μπλοκ κομμάτων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μετά το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα δηλαδή.

Βάσει των δημοσκοπήσεων, η ακροδεξιά θα τα πάει αρκετά καλά στις ευρω-κάλπες, αλλά ακόμη πολλοί εκφράζονται με επιφύλαξη αναφορικά με πιθανές συνεργασίες. Το Politico σημειώνει πως πολλά εθνικιστικά κόμματα είναι διχασμένα ειδικά μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Μιλώντας στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera την Κυριακή, η Μαρίν Λε Πεν είπε: «Αυτή είναι η στιγμή να ενωθούμε, θα ήταν πραγματικά χρήσιμο. Αν τα καταφέρουμε, θα γίνουμε η δεύτερη ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Νομίζω ότι δεν πρέπει να αφήσουμε μια τέτοια ευκαιρία να περάσει ανεκμετάλλευτη».

Η Μελόνι απάντησε ότι είναι ανοιχτή σε συνεργασία με οποιοδήποτε κόμμα της δεξιάς.

Το κόμμα Εθνική Συσπείρωση της Λεπέν συμμετέχει επί του παρόντος με την ομάδα Ταυτότητα και Δημοκρατία (ID), ενώ το κόμμα των Αδελφών της Ιταλίας της Μελόνι συμπορεύεται με τους Ευρωπαίους Συντηρητικούς και Μεταρρυθμιστές (ECR).

Υπενθυμίζεται ότι η Λε Πεν απέβαλε ουσιαστικά το ακροδεξιό AfD από το I&D μετά τα ναζιστικά σχόλια του Ευρωβουλευτή  Μαξιμίλιαν Κρα.  Η ομάδα περιλαμβάνει επίσης την αντιμεταναστευτική Λέγκα, ένα κόμμα που βρίσκεται σε συνασπισμό με τη Μελόνι στην ιταλική κυβέρνηση.

Τα ακροδεξιά κόμματα χωρίζονται επί του παρόντος σε τέσσερις ομάδες και ένα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα γύρω από τις εκλογές είναι πώς θα μπορούσαν να διαμορφωθούν στη συνέχεια. Αν συνεργάζονταν θα μπορούσαν να είναι η Νο 2 δύναμη στο Ευρωκοινοβούλιο.

Οι τελευταίες προβλέψεις προτείνουν 68 έδρες στο κόμμα Ταυτότητας & Δημοκρατίας και 71 για το ECR, με αποτέλεσμα 139 νομοθέτες στην αίθουσα των 720 θέσεων. Το AfD μπορεί να διεκδικήσει 17 έδρες και το ανεξάρτητο ουγγρικό κόμμα Fidesz (σ.σ. του Όρμπαν) έχει επί του παρόντος 12 ευρωβουλευτές. Συνολικά, κάτι πάνω από 165 έδρες φαίνεται να παίζουν για την ακροδεξιά.

Διαβάστε ακόμη

Πού «ψαρεύει» η άκρα δεξιά

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό