22.2 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Ευρωεκλογές 2024: Από Κυριακή οι υποψηφιότητες στον ΑΠ

Ειδήσεις Ελλάδα

Αντίστροφη μέτρηση για τα κόμματα που επιθυμούν να λάβουν μέρος στις επικείμενες Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου 2024.

Από αύριο 7/4 ξεκινάει η διαδικασία υποβολής των συνδυασμών και των υποψηφίων στον Άρειο Πάγο ενώ μέχρι τις 19 Απριλίου πρέπει να έχουν κατατεθεί στο ανώτατο δικαστήριο.

Στις 20 Απριλίου κατατίθενται οι ενστάσεις των κομμάτων και στις 24 αναμένεται η ανακήρυξη των συνδυασμών των κομμάτων.

Γρίφος με τους Σπαρτιάτες

Ενδιαφέρον υπάρχει με την υπόθεση των Σπαρτιατών και συγκεκριμένα με την κρίση του Αρείου Πάγου, αν δηλαδή θα τους ανακηρύξει μετά την παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου για την άσκηση ποινικής δίωξης.

Η απόφαση του Εκλογοδικείου αναμένεται στα τέλη Ιουνίου και στους συνταγματολόγους υπάρχει διχογνωμία για το αν θα επιτραπεί στο κόμμα του κ. Στίγκα να κατέλθει στις εκλογές της 9ης Ιουνίου, με ορισμένους να θεωρούν ότι θα πρέπει να τους απαγορευτεί να είναι υποψήφιοι κι άλλους να διαχωρίζουν τα δύο θέματα εκτιμώντας ότι μπορούν να θέσουν κανονικά τις υποψηφιότητες.

Ο συνταγματολόγος Κώστας Χρυσόγονος  μιλώντας στο Attica TV διευκρίνισε πως εάν δεν υπάρχει απόφαση του εκλογοδικείου έως την ανακήρυξη των συνδυασμών, το πρώτο τμήμα του Αρείου Πάγου «θα μπορούσε να προσχωρήσει στο σκεπτικό της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου και να αποκλείσει τους συνδυασμούς των Σπαρτιατών ή όχι και να πει πως οι συνδυασμοί μπορούν να κατατεθούν χωρίς πρόβλημα». 

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Βερβεσός, μιλώντας στο Action24, εκτίμησε πως η ποινική διαδικασία είναι ανεξάρτητη και δεν επηρεάζει νομικά την απόφαση του εκλογοδικείου. Όπως πρόσθεσε, η άσκηση ποινικής δίωξης δεν μπορεί να επιφέρει τίποτα περισσότερο παρά τις ποινικές κυρώσεις κατά των προσώπων.

Την Πέμπτη κατά πληροφορίες θα κατατεθεί τροπολογία που θα αφορά τις απαγορεύσεις για τους υποψηφίους. Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Εσωτερικών οι απαγορεύσεις θα τρέξουν από τις 24 Απριλίου.

 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό