19.6 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Ευρωεκλογές: Ο Μητσοτάκης και ο «αόρατος» στόχος στις κάλπες του Ιουνίου

Ειδήσεις Ελλάδα

Μία ημέρα μετά την ομιλία του στη Θεσσαλονίκη, με την οποία ουσιαστικά κήρυξε την έναρξη του προεκλογικού αγώνα και έδειξε ότι δίνει την αναμενόμενη έμφαση στην κομματική συσπείρωση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε ένα διαφορετικό μήνυμα, μέσω της συνέντευξής του στον ΣΚΑΪ.

Αφού ρωτήθηκε για όλα και για όλους, από τις εκδηλώσεις αγελαίας βίας στη Θεσσαλονίκη, μέχρι τις εταιρείες του Κασσελάκη και το αν τον είχε προσεγγίσει για υπουργοποίηση, ο Πρωθυπουργός ρωτήθηκε πού θέτει ο ίδιος τον πήχυ για τις ευρωεκλογές.

Η απάντηση του ήταν εν μέρει αιφνιδιαστική, αν και θα μπορούσε να χαρακτηριστεί λογική.

«Το καλύτερο δυνατό», είπε ο Πρωθυπουργός και επανέλαβε το ίδιο όταν ξαναρωτήθηκε, ενώ σε τρίτη ερώτηση «αν το 33% του 2019 είναι το μέτρο σύγκρισης», απέφυγε και πάλι να απαντήσει συγκεκριμένα.

Που μπαίνει ο πήχης των εκλογών;

Ο Πρωθυπουργός γνωρίζει πολύ καλά ότι θα ήταν λάθος να αναφέρει κάποιο συγκεκριμένο ποσοστό ή εκτίμηση, με τα οποία θα βρεθεί αντιμέτωπος το βράδυ των εκλογών. Όπως βρέθηκε στο παρελθόν ο Αλέξης Τσίπρας που έλεγε ότι δεν χάνει «ούτε μία στο εκατομμύριο από τον Μητσοτάκη», ή όπως θα βρεθεί με βεβαιότητα ο Στέφανος Κασσελάκης και πιθανώς ο Νίκος Ανδρουλάκης, οι οποίοι βάζουν αριθμητικούς στόχους και στοιχήματα.

Όμως η στάση του δείχνει ότι γνωρίζει πως οι ευρωεκλογές είναι η πρώτη κάλπη στην οποία η κυβέρνηση θα δοκιμαστεί πραγματικά και θα αναμετρηθεί με τη φθορά, έστω και αν δεν διακυβεύεται κάτι κρίσιμο για τη διακυβέρνηση και έστω και αν δεν απειλείται από κάποιον.

Η ψήφος διαμαρτυρίας

Παρά τις διακηρύξεις και τις προφανείς ή λιγότερο προφανείς εκλογικές τακτικές και στρατηγικές, στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν ότι σε αυτές τις κάλπες η ψήφος διαμαρτυρίας είναι μια πραγματικότητα, όπως και η ενδεχόμενη αποχή και η αδιαφορία.

Και υπό αυτήν την έννοια, έχει αξιολογηθεί ως στοιχειώδης προτεραιότητα της προεκλογικής καμπάνιας της ΝΔ, να αποφευχθούν συμπεριφορές πολιτικής αλαζονείας και εφησυχασμού, που απλώς θα κάνουν τα πάντα δυσκολότερα.

Τα μηνύματα έχουν φτάσει στο επιτελείο του Πρωθυπουργού και σχεδόν καθημερινώς προστίθενται νέα από ολόκληρη την Ευρώπη, ξεκινώντας από την εκλογική άνοδο της άκρας δεξιάς στην Πορτογαλία, περνώντας στις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι η Λεπέν σαρώνει στη Γαλλία και βλέποντας την AfD να καλπάζει στη Γερμανία.

Σε αυτήν την συνθήκη, οι λιγότερες από 100 ημέρες που μεσολαβούν ως τις κάλπες του Ιουνίου, είναι για τον Κυριάκο Μητσοτάκη μία αναμέτρηση δίχως αντίπαλο να τον απειλεί, αλλά με κυρίαρχο πρόταγμα να βγει δίχως πολιτικά τραύματα. Και αυτό καθορίζει την εκλογική του τακτική.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό