16.1 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Ευρωεκλογές: Οι μάχες, το παρασκήνιο για τις υποψηφιότητες και ο άγνωστος Χ της επιστολικής ψήφου

Ειδήσεις Ελλάδα

Η αναμέτρηση των ευρωεκλογών του Ιουνίου έχει μια πολλαπλή και πολυδιάστατη σημασία για το σύνολο του πολιτικού συστήματος. Εκ των πραγμάτων, θα καταγραφούν οι πραγματικοί πολιτικοί συσχετισμοί της περιόδου μετά τις κατακλυσμιαίες εξελίξεις τις οποίες πυροδότησε το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών του 2023, ειδικώς στον χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση, θα είναι μια μάλλον δυσκολότερη δοκιμασία από ό,τι διαφαίνεται δημοσκοπικά, καθώς στις κάλπες των ευρωεκλογών θα υπάρξουν μετρήσιμες ενδείξεις για την ισχύ της ή την ενδεχόμενη φθορά, καθώς και ως προς το αν διαμορφώνεται μια συνθήκη διαρροών, είτε προς τα δεξιά είτε προς τον χώρο του Κέντρου, και συγκεκριμένα του ΠαΣοΚ.

Εν όψει αυτών, τα κομματικά επιτελεία καταστρώνουν τις στρατηγικές τους, εξετάζουν τις υποψηφιότητες και «μετρούν» την απήχηση προσώπων, ενώ προσδιορίζουν τους στόχους και διαμορφώνουν τις επιδιώξεις και προσδοκίες τους.  Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσδίδει ιδιαίτερη σημασία στις κάλπες της 9ης Ιουνίου. Η βασική του ανησυχία έγκειται στη χαλαρή ψήφο και στην αποχή, εξ ου και έχει ήδη κινητοποιήσει δυνάμεις με στόχο την αφύπνιση του κόμματος, ενώ ο ίδιος οργανώνει ήδη το πρόγραμμα περιοδειών και ομιλιών για τους προσεχείς μήνες. Μεγάλο στοίχημα είναι προφανώς και το πώς θα επιδράσει η επιστολική ψήφος στη συμμετοχή. Για τη ΝΔ και την κυβέρνηση, κατά την επίσημη εκδοχή, ο πήχης βρίσκεται στο 33% των ευρωεκλογών του 2019. Γνωρίζουν όμως οι περισσότεροι ότι βρίσκεται υψηλότερα, αφού στο διάστημα της τελευταίας πενταετίας τα εκλογικά ποσοστά της έχουν «κολλήσει» στα επίπεδα του 40%.

Την ίδια στιγμή, για τον Νίκο Ανδρουλάκη και το ΠαΣοΚ, το οποίο πλέον παρουσιάζει μία δημοσκοπική σταθερότητα στη δεύτερη θέση, έστω και με αναιμικές ανοδικές τάσεις προς το 15%, το στοίχημα είναι η επαλήθευση των ευρημάτων των ερευνών και η καταγραφή του ως δεύτερης πολιτικής δύναμης.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ η συνθήκη και οι φιλοδοξίες είναι πολύ πιο σύνθετες. Ο Στέφανος Κασσελάκης έχει δηλώσει ότι στόχος του είναι η νίκη, όμως όλοι γνωρίζουν ότι πρόκειται για μη ρεαλιστική προσδοκία. Αντιθέτως, οι περισσότεροι στο κόμμα αναμένουν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών με υπαρξιακή αγωνία.

Ποιοι μένουν, ποιοι έρχονται και ποιοι ακούγονται στη Νέα Δημοκρατία

Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη η σύνθεση του ευρωψηφοδελτίου είναι ένα στοιχείο με ιδιαίτερη βαρύτητα. Αναμένεται ότι μέσω αυτής θα θελήσει να διαμηνύσει την αντίληψή του για το πολιτικό περιεχόμενο της ευρωομάδας της ΝΔ στη Βουλή και ότι με αυτόν τον γνώμονα θα επιχειρήσει να τηρήσει ισορροπίες σε επίπεδο προσώπων, αλλά και να αποφύγει «ατυχείς» επιλογές. Μέχρι στιγμής, οι βεβαιότητες για τα ονόματα των υποψηφίων είναι λίγες. Μεταξύ των εν ενεργεία ευρωβουλευτών σίγουρες θεωρούνται οι εκ νέου υποψηφιότητες των Βαγγέλη Μεϊμαράκη, Αννας Ασημακοπούλου και Στέλιου Κυμπουρόπουλου, ενώ εκκρεμούν οι αποφάσεις για Ελίζα Βόζενμπεργκ και Μανώλη Κεφαλογιάννη. Εκτός θα μείνει αυτή τη φορά ο Θοδωρής Ζαγοράκης.Την ίδια στιγμή, το Μέγαρο Μαξίμου μετρά συνεχώς σε μυστικές έρευνες την απήχηση πολιτικών και άλλων προσώπων.

Υποψήφιος θα είναι ο σημερινός διευθυντής του γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού Δημήτρης Τσιόδρας, κάτι που πιθανολογείται και για τον πρώην υφυπουργό και σημερινό σύμβουλο του Πρωθυπουργού για θέματα περιβάλλοντος Γιώργο Αμυρά, ο οποίος ήταν υποψήφιος και το 2019. Στη λίστα ακούγεται ότι θα περιλαμβάνεται και ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, όπως και η πρώην υφυπουργός Παιδείας του ΠαΣοΚ Εύη Χριστοφιλοπούλου.

Υποψήφιος για θέση στην Ευρωβουλή αναμένεται ότι θα είναι ο ολυμπιονίκης και πρώην βουλευτής του ΠαΣοΚ Πύρρος Δήμας, ο οποίος προσφάτως εμφανίστηκε και στο πλευρό του Κυριάκου Μητσοτάκη σε περιοδεία στην Αττική, ενώ στις έρευνες της κοινής γνώμης για λογαριασμό της ΝΔ περιλαμβάνεται και το όνομα του Γιώργου Αυτιά.

Μία θέση μεταξύ των υποψηφίων λέγεται ότι θα έχει ο παραολυμπιονίκης Αντώνης Τσαπατάκης, ενώ βέβαιο είναι πως στις επιλογές του Πρωθυπουργού θα περιληφθούν ακαδημαϊκοί. Μεταξύ άλλων, ονόματα που ακούγονται είναι αυτά του πρώην πρύτανη του ΑΠΘ Νίκου Παπαϊωάννου (ήταν στην 9η θέση στο ψηφοδέλτιο επικρατείας στις πρόσφατες εθνικές εκλογές) και του καθηγητή στο ΕΚΠΑ, πρώην υπουργού Ναπολέοντα Μαραβέγια. Μεταξύ των άλλων, στη φημολογία για το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ συγκαταλέγεται και το όνομα του βουλευτή Σερρών Τάσου Χατζηβασιλείου, ενώ ακούγεται και το ενδεχόμενο να περιληφθεί στη λίστα των υποψηφίων ο πρώην βουλευτής και υπουργός Σπήλιος Λιβανός.

Μέχρι να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις, αναμένεται ότι θα δοθούν και κάποιες – ενδεχομένως σκληρές – μάχες στο παρασκήνιο. Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, μία από αυτές θα αφορά την υποψηφιότητα ή μη του πρώην περιφερειάρχη Γιώργου Πατούλη.

Στο ευρωψηφοδέλτιο με το βιογραφικό και «προκριματικές» διαδικασίες

Αρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την υποβολή των υποψηφιοτήτων του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές, τις οποίες στο τέλος θα κληθούν να επιλέξουν τα μέλη του.Οσοι ενδιαφέρονται θα πρέπει να στείλουν το βιογραφικό τους στον i-syriza ώστε να γίνει μια πρώτη αξιολόγηση από την Πολιτική Γραμματεία. Η τελική λίστα θα τεθεί προς έγκριση πάλι μέσω του i-syriza στο σύνολο των μελών του κόμματος, κάτι που παραπέμπει σε προκριματικές για τις οποίες είχε μιλήσει εξ αρχής ο Στέφανος Κασσελάκης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε πει πως δεν θέλει διορισμό και επιλογή από τον ίδιο, αλλά προκριματική διαδικασία, θεωρώντας ότι αυτή θα βοηθήσει κόσμο να προσεγγίσει τον ΣΥΡΙΖΑ. Μένει βέβαια αυτό να αποδειχθεί και κυρίως να αγκαλιαστεί από την κομματική βάση η διαδικασία.

Ηδη έχει κλειδώσει για την ευρωλίστα ο Νικόλας Φαραντούρης που είναι καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου & Δικαίου Ενέργειας στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, κάτοχος της Ευρωπαϊκής Εδρας Jean Monnet και διευθυντής Μεταπτυχιακών στην Ενέργεια.

Εκτός όμως από τον Ν. Φαραντούρη, που είναι σύμβουλος Ευρωπαϊκής Πολιτικής του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, έχει σχεδόν συμφωνήσει και ο μπασκετμπολίστας Νίκος Παππάς, το όνομα του οποίου είχε συζητηθεί σοβαρά για τον Δήμο Αθηναίων, ενώ εσχάτως έχει αναπτύξει μια πολύ καλή σχέση με τον Στ. Κασσελάκη.

Σύμφωνα με καλές πηγές, πολύ κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται πλέον ο Γιώργος Κύρτσος. Μόνο που ο Γ. Κύρτσος δεν είναι μέλος και εδώ υπάρχει η πρόβλεψη του καταστατικού που ορίζει ότι σε τέτοια περίπτωση απαιτείται η έγκριση της ΚΕ.

Εκ νέου υποψήφιοι θα είναι οι δυο νυν ευρωβουλευτές, Κώστας Αρβανίτης και Ελενα Κουντουρά, ενώ υπάρχουν πληροφορίες για προσέγγιση από τον Στ. Κασσελάκη του γνωστού σεναριογράφου και ηθοποιού Γιώργου Καπουτζίδη που έχει ταχθεί και υπέρ της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας στην Ελλάδα πολύ ανοικτά.

Υπάρχουν αρκετοί στην αξιωματική αντιπολίτευση που λένε ότι μια καλή υποψηφιότητα είναι του διευθυντή της ΚΟ Γιώργου Τσίπρα, ενώ συζητείται και συνονόματος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, γιος του πρώην βουλευτή της ΝΔ Γιάννη Κασσελάκη. Στη λίστα επίσης υπάρχει, αν και δεν έχει αποφασιστεί τίποτα, και το όνομα της Διάνας Βουτυράκου που είναι επικεφαλής των think tanks του ΣΥΡΙΖΑ.

Επειδή κατά καιρούς είχαν κυκλοφορήσει διάφορα σενάρια, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής ο Στ. Κασσελάκης, καθώς ο στόχος του είναι, όπως είναι προφανές, οι εθνικές εκλογές.

Στα σκαριά επιτροπή για την αξιολόγηση των επίδοξων υποψηφίων

Ο πρώτος μήνας του 2024 τελειώνει και οι βουλευτές του ΠαΣοΚ συνεχίζουν τις δράσεις τους. Πηγαίνουν με κλιμάκια, που απαρτίζονται από στελέχη του κόμματος, από γειτονιά σε γειτονιά, προκειμένου να επικοινωνήσουν τις θέσεις τους, σε μια σειρά από θέματα όπως αυτό της ακρίβειας, που όπως λένε σαρώνει τα νοικοκυριά. Ο Φεβρουάριος όμως είναι προ των πυλών και τότε αναμένεται να οριστικοποιηθούν και τα ονόματα για στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.

Στη Χαριλάου Τρικούπη το προσεχές διάστημα θα συσταθεί επιτροπή που θα αξιολογήσει και θα αποφασίσει ποιοι μπορούν να μετέχουν στα ψηφοδέλτια για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου. Η επιτροπή αυτή θα δώσει ονόματα στο τέλος Φεβρουαρίου.

Σε κάθε περίπτωση στο ΠαΣοΚ οι προτάσεις υπάρχουν και είναι πολλές. Τα τηλέφωνα χτυπούν συνεχώς, για μία θέση σε ένα ψηφοδέλτιο που οι εκτιμήσεις δείχνουν πως θα εκλέξει περισσοτέρους ευρωβουλευτές από την προηγούμενη φορά.

Υπάρχει όμως στάση αναμονής, κι αυτό γιατί στη Χαριλάου Τρικούπη ψάχνουν πρόσωπα, που είναι πετυχημένα στον χώρο τους και μπορούν να σηκώσουν το βάρος της… φανέλας του ΠαΣοΚ. Πρόσωπα, που θα συνδράμουν με την παρουσία και τον λόγο τους ώστε να επιτευχθεί το ισχυρό διψήφιο ποσοστό που ζητάει ο πρόεδρος του κόμματος, Νίκος Ανδρουλάκης.Αναμεσά στα πρόσωπα που θεωρείται πως έχουν «κλειδώσει» είναι ο Νίκος Παπανδρέου. Ο γιος του ιδρυτή του ΠαΣοΚ είναι ήδη ευρωβουλευτής και όλα δείχνουν πως θα είναι υποψήφιος ξανά τον Ιούνιο.

Υποψήφιος θα είναι και ο παρουσιαστής δελτίων καιρού και δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης Σάκης Αρναούτογλου, που το 2019 είχε διεκδικήσει ξανά την είσοδό του στην Ευρωβουλή.Παλιός στην πολιτική, αλλά φρέσκος στα της Ευρώπης, είναι ο Γιάννης Μανιάτης που στο παρελθόν διετέλεσε μεταξύ άλλων και υπουργός Περιβάλλοντος. Ο κ. Μανιάτης βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με τη Χαριλάου Τρικούπη και όλα δείχνουν πως θα είναι υποψήφιος για την Ευρωβουλή.

Τις τελευταίες ώρες ακούγεται έντονα και το όνομα του οικονομολόγου και τομεάρχη ανάπτυξης του ΠαΣοΚ Ηλία Κικίλια, ενός προσώπου που χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης στη Χαριλάου Τρικούπη για την εργατικότητά του.

Η Ολγα Μαρκογιαννάκη, που είναι αντιπρόεδρος Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδος και διδάκτωρ του ΑΠΘ, είναι ένα από τα πρόσωπα που αναμένεται να είναι υποψήφια στις ευρωεκλογές, ενώ και η Εφη Κουτεντάκη, που το 2019 εκλέχθηκε πρώτη περιφερειακή σύμβουλος στην Κρήτη, θα διεκδικήσει την είσοδό της στην Ευρωβουλή.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό