20.2 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Ευρωεκλογές γιοκ για Σπαρτιάτες και Κασιδιάρη

Ειδήσεις Ελλάδα

Η απόφαση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου για την δίωξη, πλημελληματικού χαρακτήρα, των Βουλευτών των Σπαρτιατών, του Ηλία Κασιδιάρη και δικηγόρου του, εκτός από τις όποιες ποινικές εξελίξεις θα έχει, να ξέρετε και πολιτικές ανακατατάξεις ενόψει των Ευρωεκλογών. Να θυμίσω εδώ (για να μην ξεχνάμε) ότι εκκρεμούν στο Εκλογοδικείο ενστάσεις κατά της εκλογιμότητας των Βουλευτών των Σπαρτιατών, ενστάσεις που δένονται με την απόφαση της δίωξης από τον Άρειο Πάγο.

Από την στιγμή που η απόφαση του Εκλογοδικείου γίνει γνωστή πριν από την ημερομηνία των Ευρωεκλογών και είναι καταδικαστική τότε αλλάζει το πολιτικό σκηνικό. Γιατί και οι έδρες του κόμματος αυτού θα μοιραστούν σε άλλα κόμματα , αλλάζοντας την σύνθεση των κοινοβουλευτικών ομάδων. Το πιο ενδιαφέρον όμως είναι η ενδεχόμενη αδυναμία καθόδου του κόμματος αυτού στις ευρωεκλογές του Ιουνίου και δημιουργεί επίσης νομικό προηγούμενο για την όποια τυχόν, προσπάθεια του έγκλειστου στις φυλακές Δομοκού για συμμετοχή στις Ευρωεκλογές με άλλο κόμμα «κέλυφος», όπως ήταν οι Σπαρτιάτες.

Η ποινική δίωξη για εξαπάτηση του εκλογικού σώματος στην ουσία ερμηνεύει την σχετική τροπολογία στο κομμάτι που αναφέρεται στον «επηρεασμό του εκλογικού σώματος». Έτσι λοιπόν η όποια δημόσια στήριξη σε κόμμα από τον Κασιδιάρη ή άλλον καταδικασμένο θα οδηγεί, πριν ή μετά, τις εκλογές σε αδυναμία εκλογιμότητάς του.

Να θυμίσω επίσης, πως τον περασμένο Ιούνιο ο καταδικασμένος για συμμετοχή σε εγκληματική συμμορία, είχε δημιουργήσει και άλλο κόμμα, για την περίπτωση που οι Σπαρτιάτες έμπαιναν στο ραντάρ του Α1 τμήματος του Αρείου Πάγου. Το όνομα αυτού ήταν «κόμμα Τραμπ» με πρόεδρο τον Νικόλαο Πέππα. Από την στιγμή που οι Σπαρτιάτες πήραν το πράσινο φως από τον Άρειο Πάγο, το κόμμα Τραμπ δεν τύπωσε καν ψηφοδέλτια.

Πληροφορίες θέλουν τον Κασιδιάρη, όπως είχαμε γράψει, να σκέφτεται να χρησιμοποιήσει κόμμα για την συμμετοχή στις Ευρωεκλογές. Ένα από αυτά θα μπορούσε να είναι το τραμπικό κόμμα ή κάποιο άλλο, καθώς χρήσιμοι… Στίγκες δεν φαίνεται να λείπουν από την εγχώρια ακροδεξιά. Με την ποινική δίωξη από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και την αναμενόμενη απόφαση του Εκλογοδικείου, δημιουργείται το νομικό προηγούμενο για την ακύρωση των όποιων ευρωπαϊκών φιλοδοξιών και του Κασιδιάρη αλλά και των όποιων wannabe Σπαρτιατών.

***

Οι… κοπάνες των Τούρκων αλλάζουν την ατζέντα στα ελληνοτουρκικά

Αν νομίζετε ότι μόνον στις ελληνικές δημόσιες υπηρεσίες υπάρχουν κοπάνες υπαλλήλων στα τριήμερα, κάνετε λάθος. Κοπάνες σε γιορτές γίνονται και στην Τουρκία. Και μια μάλιστα μεγαλοπρεπής τουρκική κοπάνα επηρεάζει και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Και εξηγούμαι. Οι δύο χώρες είχαν συμφωνήσει να διεξαχθεί ο επόμενος γύρος της θετικής ατζέντας στις 15 Απριλίου στην Άγκυρα ανάμεσα στον υφυπουργό αρμόδιο για την οικονομική διπλωματία Κώστα Φραγκογιάννη και τον Τούρκο ομόλογό του Μπουράκ Ακτσαπάρ.

Έλα όμως που οι δύο υφυπουργοί ξαναείδαν την συνάντηση αφού η 15η Απριλίου είναι ημέρα μετά από αργία στην Τουρκία και ίσως, ειπώθηκε, πολλοί δημόσιοι λειτουργοί να μην έχουν επιστρέψει στις εργασίες τους. Έτσι αποφασίστηκε να γίνει η συνάντηση για την θετική ατζέντα στις 26 Απριλίου, όχι όμως στην Άγκυρα, αλλά στην Κωνσταντινούπολη. Με τους δύο υπουργούς να συμφωνούν ότι η θετική ατζέντα, προωθεί τη διμερή οικονομική συνεργασία και αποτελεί πρωτοβουλία της Οικονομικής Διπλωματίας. Στις 22 όμως Απριλίου θα υπάρξει μια άλλη σημαντική συνάντηση στην Αθήνα αυτή τη φορά, για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

***

Το Ινστιτούτο Τσίπρα και οι 40 κούτες αρχείο

Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Ινστιτούτου που ετοιμάζει (για να παράγει πολιτική, όπως λέει) ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας αναλαμβάνει ο δημοσιογράφος, Ανδρέας Μπούσιος .Ο κ. Μπούσιος είχε εργαστεί στο Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και είχε συνεργαστεί με την εφημερίδα «Αυγή» ως αρθρογράφος της. Εκείνο που ξεχωρίζει από το υπό ίδρυση Ινστιτούτο που ετοιμάζει ο πρώην Πρωθυπουργός είναι οι 40 κούτες που έχει καλά φυλαγμένες στο γραφείο του.

Πρόκειται για το αρχείο του κ. Τσίπρα, όταν ήταν Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, που σχεδόν πέντε χρόνια διακυβέρνησης της χώρας, χώρεσαν σε 40 κούτες. Σε αυτές, όπως μαθαίνω περιλαμβάνονται αρχεία για την διαπραγμάτευση του τρίτου μνημονίου, αλλά και έγγραφα για το δημοψήφισμα. Περιλαμβάνονται επίσης επιστολές με τους ηγέτες της εποχής, ήτοι Ανγκελα Μέρκελ, Φρανσουά Ολάντ, Κλίντον, Ομπάμα, τους προέδρους της Κύπρου, αλλά και ανταλλαγή επιστολών με τον Μίκη Θεοδωράκη, Βασίλη Βασιλικό και πολλούς άλλους.

***

Από παρέλαση σε παρέλαση ο Κασσελάκης

Πρώτα παρέλασε ο ίδιος στη Θήβα μαζί με άλλους νεοσύλλεκτους του Κέντρου Εκπαίδευσης Πυροβολικού. Τώρα θα παρακολουθήσει ο ίδιος παρέλαση αλλά στη Νέα Υόρκη, των ομογενών και (ας μην ξεχνάμε και τους ευζώνους της Προεδρικής Φρουράς). Όχι νομίζετε πως θα άφηνε μόνον του τον Κυριάκο Μητσοτάκη να παρακολουθεί παρελάσεις ομογενών, όπως έγινε στο Μοντρεάλ. Στην εντυπωσιακή παρέλαση της Νέας Υόρκης θα είναι εκεί και οι υπουργοί Άμυνας Ελλάδας και Κύπρου.

Ωστόσο ο κ. Κασσελάκης με την ευκαιρία της παρέλασης θα μείνει αρκετές μέρες στη Νέα Υόρκη ((13-14-15-16 Απριλίου) και θα συναντηθεί με ομογενειακές οργανώσεις. Πρώτα όμως πήγε Κρήτη θέλοντας να δώσει στίγμα «κρητικό», καθώς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί για πέντε μέρες στην Κρήτη και θα επισκεφθεί και τους 4 νομούς. Η επίσκεψη θα είναι με το μοντέλο «Κερατσίνι» δηλαδή θα δοθεί ο λόγος στους πολίτες, αρχής γενομένης από τα Χανιά σήμερα.

***

Η αποκατάσταση της Δικαιοσύνης

Στην Χάγη βρέθηκε ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Πάνος Αλεξανδρής όπου συμμετείχε ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Διεθνή Διάσκεψη για την αποκατάσταση της Δικαιοσύνης για την Ουκρανία (Restoring Justice for Ukraine RJ4U) έπειτα από κοινή πρόσκληση των Ολλανδών Υπουργών Εξωτερικών, Δικαιοσύνης και Ασφάλειας, του Ουκρανού Υπουργού Εξωτερικών και του Επιτρόπου της ΕΕ για την Δικαιοσύνη. Στο πλαίσιο της Διεθνούς Διάσκεψης, ο κ. Αλεξανδρής συναντήθηκε με την Υπουργό Δικαιοσύνης της Μολδαβίας, κ. Veronica Mihailov-Moraru και συζήτησαν την δυνατότητα υπογραφής μνημονίου συνεργασίας μεταξύ των Υπουργείων Δικαιοσύνης των δύο χωρών.

***

Ο Ινδός και οι Ρώσοι… Κύπριοι δισεκατομμυριούχοι

Δεν θα σταθώ στον πλουσιότερο άνθρωπο του κόσμου στον Μπερνάρ Αρνό, ιδιοκτήτη του ομίλου ειδών πολυτελείας LVMH, στον οποίο ανήκουν οι Louis Vuitton, Tiffany και Moet & Chandon, που βρίσκεται στην κορυφή της κατάταξης με περιουσία 233 δισ. δολαρίων. Ούτε βεβαίως στον δεύτερο πλουσιότερο στον κόσμο, στον γνωστό μας Έλον Μασκ, με περιουσία 195 δισ. δολαρίων ούτε ακόμα θα αναφερθώ στην κορυφαία τριάδα των υπερ.- πλουσίων που συμπληρώνει ο Τζεφ Μπέζος της Amazon, με περιουσία 194 δισ. δολαρίων. Θα σταθώ όμως στους πλουσιότερους Κύπριους, σύμφωνα με τη λίστα Forbes, που κοιτάζοντας την προσεκτικά περίμενα να δω κάποιον κυπριακό όνομα ή έστω μια κυπριακή επιχείρηση.

Πλην όμως ο πλουσιότερος Κύπριος είναι ένας… Ινδός επιχειρηματίας ονόματι Vinod Adani, με περιουσία 24,3 δισ. δολαρίων οποίος προφανώς απέκτησε την κυπριακή υπηκοότητα (που είναι υπηκοότητα και χώρας μέλους της ΕΕ) με τα περιβόητα χρυσά διαβατήρια. Ο δεύτερος στη λίστα είναι πάλι ένας Κύπριος ονόματι John Fredriksen με περιουσία 16.7 δισ. δολάρια και μετά έρχονται οι Ρώσοι… Κύπριοι. Βλέπεις στη Λίστα των υπερπλουσίων… κυπριακά ονόματα (που μάλλον… ρωσοποιήθηκαν), όπως Yakir Gabay με περιουσία 3.9 δισ. δολάρια, Sergey Dmitriev με 2.9 δισ. δολάρια ή Valentin Kipyatkov με 2.1 δισ. δολ. και Igor Makarov με επίσης 2.1 δισ. δολάρια.

Α να μην το ξεχάσω, στη Λίστα φιγουράρουν στις τελευταίες όμως σειρές και τρία ονόματα της ίδιας όμως γνωστής οικογένειας από την Κύπρο. Του Πόλυ, του Στέλιου και της Κλέλιας Χατζηιωάννου.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό