20.4 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Ερντογάν – Χανίγια: Η συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη γέννησε αντιδράσεις

Ειδήσεις Ελλάδα

Σε μια πολύ κομβική για τις εξελίξεις περίοδο στη Μέση Ανατολή, μετά και την άμεση εμπλοκή του Ιράν στον πόλεμο, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποδέχθηκε στην Κωνσταντινούπολη τον Ισμαήλ Χανίγια, τον ηγέτη της Χαμάς.

Η συνάντηση των δύο ανδρών φιλοξενήθηκε στο παλάτι Ντολμά Μπαχτσέ και διήρκησε περισσότερες από δύο ώρες. Κατά διεθνείς πηγές, η συζήτηση τους ήταν επικεντρωμένη στις προσπάθειες εκεχειρίας και την αύξηση της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

Τα τουρκικά Μέσα μετέφεραν πως οι Ερντογάν και Χανίγια αντάλλαξαν απόψεις για τις ισραηλινές επιθέσεις στον παλαιστινιακό θύλακα και εστίασαν ειδικά στα βήματα που είναι υποχρεωτικό να γίνουν προκειμένου να προκύψει «επαρκή και αδιάλειπτη» παροχή βοήθειας στη Γάζα, συνδυαστικά με «δίκαιη και διαρκή» ειρήνη στην περιοχή.

Ο Τούρκος πρόεδρος μετέφερε ακόμη στον ηγέτη της Χαμάς ότι η χώρα του δεσμεύεται να στηρίξει τις διπλωματικές προσπάθειες για «άμεση κατάπαυση του πυρός», προτρέποντας τους Παλαιστίνιους να παραμείνουν ενωμένοι δεδομένου πως ο πόλεμος είναι σε εξέλιξη.

«Είναι ζωτικής σημασίας οι Παλαιστίνιοι να ενεργήσουν με ενότητα σε αυτή τη διαδικασία. Η ισχυρότερη απάντηση στο Ισραήλ και ο δρόμος προς τη νίκη βρίσκονται στην ενότητα και την ακεραιότητα», υποστήριξε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.

Επεσήμανε επίσης πως «μια ημέρα το Ισραήλ θα πληρώσει το τίμημα για την καταπίεση που ασκεί στους Παλαιστίνιους» επιμένοντας πως η ίδρυση ανεξάρτητου κράτους είναι κομβικής σημασίας λύση για την ειρήνη.

Αντιδράσεις στο Ισραήλ

Λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης κορυφής στην Κωνσταντινούπολη, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ίσραελ Κατζ, εξαπέλυσε τα βέλη του στον Τούρκο πρόεδρο για την πρωτοβουλία του αυτή. «Η συμμαχία των Αδελφών Μουσουλμάνων: Βιασμοί, δολοφονίες, βεβήλωση σωμάτων και καύση βρεφών», έγραψε χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του, την οποία συνόδευσε με μία φωτογραφία των δύο ηγετών να σφίγγουν τα χέρια.

«Ντροπή σου, Ερντογάν!» ήταν το σχόλιό του.

ברית האחים המוסלמים: אונס, רצח, חילול גופות ושריפת תינוקות.ארדואן @RTErdogan, תתבייש! pic.twitter.com/e1EqD5fuyt

— ישראל כ”ץ Israel Katz (@Israel_katz) April 20, 2024



Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό