18.7 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Ερντογάν: «Ο Δένδιας έλαβε την κατάλληλη απάντηση»

Ειδήσεις Ελλάδα

«Ο  Έλληνας υπουργός Εξωτερικών  πήρε εντελώς διαφορετική στάση μετά την συνάντησή μας που έγινε ζεστή ατμόσφαιρα» υποστήριξε ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν,μετά το χθεσινό μπρα-ντε-φερ μεταξύ Δένδια-Τσαβούσογλου.  Δήλωσε επίσης πως ο Ν. Δένδιας  «έλαβε την αναγκαία απάντηση ενώ ζήτησε «να μην παρεμβαίνουν άλλοι μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας».

«Συμφώνησα να συναντηθούμε με τον αγαπητό μας υπουργό, είχαμε μια ζεστή ατμόσφαιρα κατά συνάντησή μας. Αλλά ο ίδιος πήρε εντελώς διαφορετική στάση. Για τη στάση του έλαβε την αναγκαία απάντηση. Ας μην παρεμβαίνουν άλλοι μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας» είπε ο Ερντογάν, σε δηλώσεις του μετά την προσευχή της Παρασκευής, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ σε ανταπόκρισή της.

Απευθυνόμενος στον κ. Δένδια, ο Ταγίπ Ερντογάν είπε: «Είχατε συνάντηση με τον κ. Πατριάρχη, αυτές είναι θετικές προσεγγίσεις για εμάς. Δεν δείχνετε όμως την απαραίτητη προσοχή για τους 150 χιλιάδες ομοεθνείς μας στην Ελλάδα. Καθαιρείτε τον αρχιμουφτή. Δεν έχετε κανένα δικαίωμα για κάτι τέτοιο σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης. Τώρα η Σύνοδος εκλέγει τον πατριάρχη. Ο μουφτής πρέπει να εκλέγεται από τους ιμάμηδες μας εκεί. Θέλουν να κάνουν εκλογές σαν να ήταν δικοί τους κληρικοί. Αυτό πρέπει να διορθωθεί. Δεν έχουμε αποτελέσματα. Δυστυχώς, δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση».

Saygısızlık ve bağnazlık bir diplomasi yöntemi değildir.

— Ömer Çelik (@omerrcelik) April 15, 2021

Για «ασέβεια» έκανε λόγο  από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του τουρκικού κυβερνώντος κόμματος, Ομέρ Τσελίκ. «Η ασέβεια και η μισαλλοδοξία δεν είναι μέθοδοι διπλωματίας. Η ασέβεια και ο διάλογος δεν στέκονται παράλληλα. Δεν υπάρχει διπλωματία όπου υπάρχει ο φανατισμός», έγραψε σε αναρτήσεις του.

Από την πλευρά τους το ΜΜΕ, καταλογίζουν «θράσος» στον Έλληνα ΥΠΕΞ. ενώ μιλούν για «μάθημα διπλωματίας» που πήρε ο Έλληνας ΥπΕξ από τον Τούρκο ομόλογό του «Δεν καταλαβαίνει από φιλοξενία και θα έπρεπε να ντρέπεται» αναφέρουν.

Η Χουριέτ και άλλες εφημερίδες «διαβάζουν» τη συμπεριφορά Δενδια ως επιθετική, ενώ επικαλούνται τις πληροφορίες από τα ελληνικά ΜΜΕ ότι είχε λάβει εντολές από την ελληνική κυβέρνηση να μην αφήσει τίποτα αναπάντητο, αποκαλώντας τον «μαριονέτα» του Έλληνα πρωθυπουργού.

#Yunanistan DB Dendias’la diyalogun sürdürülmesi konusunda mutabık kaldık.-İkili meseleleri, soydaşlarımızın sorunlarını,terörle mücadele, göç ve bölgesel konuları görüştük.-Yunanistan’dan daha samimi ve yapıcı bir tutum bekliyoruz. pic.twitter.com/exWbJLWQ11

— Mevlüt Çavuşoğlu (@MevlutCavusoglu) April 15, 2021

Ο ίδιος ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών πάντως μετά τη συνάντηση προχώρησε   σε μια ήπια ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό.«Συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε τον διάλογο με τον ΥπΕξ Δένδια. – Συζητήσαμε διμερή θέματα, τα γνωστά προβλήματα, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, τη μετανάστευση και τα περιφερειακά θέματα. Περιμένουμε μια πιο ειλικρινή και εποικοδομητική στάση από την Ελλάδα» ανέφερε.

 



Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό