26.5 C
Athens
Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024

Ερντογάν για την επίσκεψη στην Αθήνα: «Ενισχύουμε τη συνεργασία μας»

Ειδήσεις Ελλάδα

Την Αθήνα θα επισκεφτεί την Πέμπτη (7/12) ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο πλαίσιο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας με την χώρα μας, προκειμένου να συναντηθεί και με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μάλιστα, ο Ταγίπ Ερντογάν μετά τη συνεδρίαση του τουρκικού υπουργικού συμβουλίου στην Άγκυρα δήλωσε:

«Αύριο θα επισκεφτούμε την Ελλάδα και μετά στις 18 Δεκεμβρίου την Ουγγαρία. Ενισχύουμε τη συνεργασία μας με τις χώρες της περιοχής, αρχής γενομένης από τους γείτονές μας.Κάθε πρόοδος που κάνει η χώρα μας στον πολιτικό, διπλωματικό και οικονομικό τομέα στις διμερείς σχέσεις της σε διεθνείς πλατφόρμες μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στον Τουρκικό Αιώνα. Βαδίζουμε αποφασιστικά προς τους στόχους που έχουμε θέσει τόσο σε εγχώριο όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.»

Αναζητά νέους εταίρους

Η επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα και το 5ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας αναμένεται να σφραγίσουν το θετικό κλίμα των τελευταίων μηνών μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας και να «χαρτογραφήσουν» τα επόμενα βήματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, με στόχο κατά τον δεύτερο κύκλο του διαλόγου να ανοίξει η λεγόμενη «βαριά» ατζέντα των διαφορών, στη βάση των συμφωνηθέντων ανάμεσα στου δύο ηγέτες κατά τη συνάντηση τους στο Βίλνιους τον περασμένο Ιούλιο. 

Για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν η επιδίωξη μίας σύγκλισης με την Ελλάδα έχει συγκεκριμένα αίτια. Όπως εξηγούν ξένα μέσα, «αποτελεί μέρος μίας ευρύτερης διόρθωσης πορείας της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος αναζητά νέους εταίρους στη Δύση. Πρόκειται για μία στροφή που υπαγορεύεται από τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα. Η Τουρκία βρίσκεται εν μέσω μίας νομισματικής κρίσης, χρειάζεται συνάλλαγμα, όπως και την εμπιστοσύνη των αγορών. Οι περισσότεροι επενδυτές του εξωτερικού και οι σημαντικότεροι εμπορικοί εταίροι της Τουρκίας εδρεύουν στην Ευρώπη. Και ο Ερντογάν ξέρει πως η βελτίωση των σχέσεων με την Ε.Ε. περνάει από την Ελλάδα.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό