19.6 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Ερευνητές δημιούργησαν το πρώτο συνθετικό μοντέλο ανθρώπινου εμβρύου χωρίς σπέρμα ή ωάριο

Ειδήσεις Ελλάδα

Μια ερευνητική ομάδα του University of Cambridge κατάφερε να διαχειριστεί βλαστοκύτταρα με μια νέα μέθοδο, η οποία τους επέτρεψε να δημιουργήσουν το πρώτο ολοκληρωτικά συνθετικό μοντέλο ανθρώπινου εμβρύου στον κόσμο παρακάμπτωντας πλήρως την ανάγκη ύπαρξης σπέρματος ή ωαρίου.

Όπως αναφέρει η επικεφαλής του project και καθηγήτρια του τμήματος Biological Engineering του University of Cambridge, Magdalena Zenicka-Goetz,

Το ανθρώπινο μοντέλο μας είναι το πρώτο στον κόσμο που περιλαμβάνει αμνιόλιο και γεννητικά κύτταρα, δηλαδή των πρόδρομων κυττάρων του σπέρματος και του ωαρίου, το οποίο δημιουργήθηκε εξ ολοκλήρου από εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα. Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν πρόκειται για ανθρώπινο έμβρυο. Είναι μοντέλο που προσομοιάζει εξαιρετικά τα ανθρώπινα έμβρυα και θα μπορέσει να μας βοηθήσει να ανακαλύψουμε για ποιους λόγους συμβαίνουν οι αποβολές.

Το κάθε μοντέλο που ανέπτυξαν οι ερευνητές έχει δημιουργηθεί από ένα και μόνο εμβρυϊκό βλαστοκύτταρο και έφτασε μέχρι το αρχικό στάδιο της γαστριμαργίας, όπου η ακολουθία των κυττάρων αρχίζει να σχηματίζει τις βασικές δομές του σώματος. Σε αυτό το στάδιο, το έμβρυο δεν έχει καρδιά, σωθικά ή εγκέφαλο, όμως, καταγράφηκε η παρουσία αρχέγονων κυττάρων.

Στην παρούσα φάση, η ανάπτυξη των συνθετικών μοντέλων σταματά στις 14 ημέρες, καθώς από εκεί και πέρα μπαίνει στο παιχνίδι η νομοθεσία που απαγορεύει την περαιτέρω ανάπτυξη. Παρόλα αυτά, αυτός ο χρόνος είναι αρκετός για να μελετήσουν σενάρια που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αποβολή χωρίς να χρησιμοποιούν πραγματικά έμβρυα.

[via]

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα!

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό