22.2 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Εργαλείο AI μπορεί να υποκλέπτει passwords «ακούγοντας» το πληκτρολόγιο

Ειδήσεις Ελλάδα

Ερευνητές του Cornell University πραγματοποίησαν μια νέα μελέτη για τις δυνατότητες των εργαλείων Τεχνητής Νοημοσύνης και στα συμπεράσματα τους καταλήγουν πως μπορούν να εκπαιδεύσουν ένα AI μοντέλο που θα προβλέπει με ακρίβεια 95% τα passwords των χρηστών «ακούγοντας» τα πατήματα στο πληκτρολόγιο.

Η ομάδα εκπαίδευσε ένα δικό της μοντέλο AI επάνω σε αυτούς τους ήχους και εγκατέστησε το εργαλείο της σε ένα smartphone που τοποθέτησε κοντά στο πληκτρολόγιο ενός MacBook Pro. Το μικρόφωνο του smartphone «άκουγε» τα πατήματα στο πληκτρολόγιο και το εργαλείο AI κατάφερε να τα αναπαράγει με ακρίβεια 95%, την υψηλότερη που έχουν καταγράψει ποτέ οι ερευνητές χωρίς την χρήση κάποιου LLM (Large Language Model).

Στην επόμενη δοκιμή τους, οι ερευνητές επιχείρησαν να ηχογραφήσουν τα πατήματα στο πληκτρολόγιο κατά την διάρκεια μιας τηλεδιάσκεψης μέσω της υπηρεσίας Zoom, με την ακρίβεια να πέφτει στο 93%, ενώ η αντίστοιχη δοκιμή μέσω Skype έδωσε απόδοση 91.7%. Οι ερευνητές τονίζουν ότι δεν παίζει ρόλο πόσο θορυβώδες είναι το πληκτρολόγιο που χρησιμοποιείς, καθώς το μοντέλο AI έχει εκπαιδευτεί επάνω στην κυματομορφή, την ένταση και τον ρυθμό με τον οποίο πατάς κάθε πλήκτρο για να τα αναγνωρίσει. Για παράδειγμα, μπορεί να πατήσεις ένα πλήκτρο και μέσα σε ένα κλάσμα δευτερολέπτου να έχεις πατήσει το επόμενο επειδή έτσι είναι ο τρόπος με τον οποίο πληκτρολογείς, κάτι που λαμβάνει υπόψιν του το μοντέλο.

Θεωρητικά ένα τέτοιο εργαλείο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για επιθέσεις αφότου εγκατασταθεί σε κάποια συσκευή με μικρόφωνο (π.χ. smartphone, tablet) μέσω malware λογισμικού. Από εκεί και πέρα, ο επιτιθέμενος θα μπορεί (θεωρητικά πάντα) να ενεργοποιήσει το μικρόφωνο για να ακούει το πληκτρολόγιο και να υποκλέπτει τα passwords με τη βοήθεια του AI.

[via]

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα!

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό