17.5 C
Athens
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

Εργαζόμενος κρέμασε τη δική του ζωγραφιά σε Πινακοθήκη και… απολύθηκε

Ειδήσεις Ελλάδα

Σύμφωνα με ένα απόσπασμα που αποδίδεται συνήθως, αν και λανθασμένα, στον Άντι Γουόρχολ, όλοι θα έχουν τα 15 λεπτά της φήμης τους. Στην Πινακοθήκη του Μοντέρνου (Pinakothek der Moderne) στο Μόναχο, ένας τεχνικός και επίδοξος καλλιτέχνης βρέθηκε στο προσκήνιο για οκτώ ολόκληρες ώρες.

Η Πινακοθήκη του Μονάχου επιβεβαίωσε την Τρίτη (09/04) ότι απέλυσε ένα μέλος της ομάδας των τεχνικών υπηρεσιών του, αφού διαπιστώθηκε ότι είχε κρεμάσει έναν από τους πίνακές του σε ένα τμήμα της γκαλερί αφιερωμένο στη σύγχρονη τέχνη, επιτρέποντάς του να μοιράζεται τον χώρο με έργα του πρωτοπόρου της pop art Άντι Γουόρχολ, για μια ολόκληρη μέρα.

Ο 51χρονος άνδρας είχε μεταφέρει λαθραία το έργο του στην έκθεση της Πινακοθήκης του Μονάχου «με την ελπίδα» να βγει στο καλλιτεχνικό προσκήνιο, ανέφερε η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, επικαλούμενη αστυνομικές πηγές.

«Ο υπάλληλος θεωρεί τον εαυτό του ως καλλιτέχνη και πιθανότατα είδε τον ρόλο του στην ομάδα εγκατάστασης του μουσείου ως καθημερινή δουλειά για να υποστηρίξει την αληθινή του κλίση», είπε στον Guardian εκπρόσωπος της Pinakothek.

Στο ρόλο του στο μουσείο, ο άνδρας είχε πρόσβαση στον χώρο της γκαλερί εκτός των ωρών λειτουργίας και έτσι δεν τράβηξε την προσοχή του προσωπικού ασφαλείας όταν τοποθέτησε το έργο του 60 cm επί 120 cm σε έναν άδειο λευκό τοίχο σε ένα πέρασμα στον πρώτο όροφο της ανατολικής πτέρυγας.

Το περιστατικό έγινε στις 23 Φεβρουαρίου, ωστό δημοσιοποιήθηκε τη Δευτέρα (08/04). Ο εκπρόσωπος της Pinakothek, είπε ότι ο πίνακας είχε κρεμαστεί τις πρώτες πρωινές ώρες και εντοπίστηκε από το προσωπικό αμέσως μετά το άνοιγμα του μουσείου την ίδια μέρα.

«Αφήσαμε τον πίνακα να εκτεθεί για κάποιες ώρες»

«Λήφθηκε η απόφαση να παραμείνει ο πίνακας στην έκθεση, όσο η γκαλερί ήταν ανοιχτή και να τον αφαιρέσουμε μετά το κλείσιμό της στις 6 μ.μ.», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Η Pinakothek είπε ότι δεν θα σχολιάσει το θέμα ή το στυλ του πίνακα, καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να «ενθάρρυνε τους αντιγραφείς φαρσέρ». «Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι δεν λάβαμε θετικά σχόλια για την προσθήκη από τους επισκέπτες στη γκαλερί», είπε ο εκπρόσωπος.

Η Πινακοθήκη σημείωσε ότι έλυσε το συμβόλαιο του συγκεκριμένου εργαζόμενου και του απαγόρευσε την είσοδο στις εγκαταστάσεις της.

Η Πινακοθήκη του Μοντέρνου, το οποίο βρίσκεται στη συνοικία των μουσείων Kunstareal του Μονάχου, άνοιξε ξανά το 2022 μετά από επτά χρόνια κλεισίματος λόγω κατασκευαστικών εργασιών. Έχει χώρους αφιερωμένους στην τέχνη, την αρχιτεκτονική, το σχέδιο και έργα σε χαρτί από τον 20ο και τον 21ο αιώνα, ενώ η μόνιμη συλλογή της περιέχει περισσότερα από 20.000 έργα, μεταξύ των οποίων πίνακες των Pablo Picasso, Max Beckmann και Paul Klee.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό