20.2 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Επ’ ουδενί να μην διακοπεί η ροή ρωσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας

Ειδήσεις Ελλάδα

Αυστηρή προειδοποίηση πως η Γερμανία ενδέχεται να αναγκαστεί να περιορίσει ή ακόμη και να διακόψει τη βιομηχανική της παραγωγή, εάν η συμφωνία διέλευσης φυσικού αερίου της Ρωσ’ιας από την Ουκρανία δεν παραταθεί μετά τη λήξη της στο τέλος του επόμενου έτους, απηύθυνε ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ,   σε οικονομικό συνέδριο στην ανατολική Γερμανία.

«Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να αποφύγουν να “κάνουν ξανά το ίδιο λάθος”, υποθέτοντας ότι η οικονομία δεν θα επηρεαστεί χωρίς να ληφθούν μέτρα για την εξασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού» τόνισε ο Χάμπεκ.

«Αν θα πρέπει να τηρηθούν οι κανόνες σχετικά με τον επιμερισμό του βάρους των πιθανών ελλείψεων φυσικού αερίου στην Ανατολική Ευρώπη -που σημαίνει ότι η Γερμανία θα πρέπει να εξάγει φυσικό αέριο εκεί για να αντισταθμίσει το έλλειμμα- οι βιομηχανίες της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης θα αναγκαστούν να περιορίσουν ή ακόμα και να αναστείλουν την δραστηριότητά τους», πρόσθεσε.

Παρά την εισβολή στη  Ουκρανία, από τις δυνάμεις του Κρεμλίνου, το Κίεβο εξακολουθεί να εισπράττει τέλη διέλευσης επιτρέποντας στο ρωσικό αέριο να ρέει μέσω της επικράτειάς της σε χώρες όπως η Αυστρία, η Σλοβακία, η Ιταλία και η Ουγγαρία.

Ακόμα και αν τροφοδοσία συνεχιστεί και μετά το 2024, είναι απίθανο η τρέχουσα συμφωνία να παραταθεί με παρόμοιους όρους, δεδομένης της έλλειψης πολιτικής υποστήριξης, σύμφωνα με έκθεση του Center on Global Energy Policy που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα.

“Οι απευθείας διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας για την παράταση της σύμβασης διαμετακόμισης φαίνονται εξαιρετικά απίθανες στο σημερινό περιβάλλον”, σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, Ανν-Σοφί Κορμπό και Τατιάνα Μίτροβα.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό