17 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Επιχειρούν τα εναέρια μέσα-Το μέτωπο της πυρκαγιάς έχει κινηθεί ανατολικά

Ειδήσεις Ελλάδα

Ενώ νέα μέτωπα της πυρκαγιάς βρίσκονται σε εξέλιξη σε ολόκληρη τη χώρα, συνεχίζονται οι προσπάθειες κατάσβεσης της φωτιάς που καίει για έβδομη ημέρα στο νησί της Ρόδου.

Οι προσπάθειες πυροσβεστών και εθελοντών συνεχίστηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας. Συγκεκριμένα, όλο το βράδυ επιχειρούσαν 266 πυροσβέστες με 55 οχήματα και 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων.

Από νωρίς το πρωί έχουν ενταθεί οι προσπάθειες και από αέρος, με τρία ελικόπτερα και τέσσερα αεροσκάφη.

Το μέτωπο έχει κινηθεί ανατολικά

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, δύο μέτωπα κινήθηκαν στο χωριό Ασκληπιείο και ένα τρίτο ανατολικά ανάμεσα σε Μάσαρη και Μαλώνα, ενώ αναζωπυρώσεις σημειώνονταν διαδοχικά σε πολλά σημεία ανάμεσα σε Απόλλωνα και Πλατάνια, που επίσης αντιμετωπίστηκαν από τις ομάδες δασοπυρόσβεσης.

Το μέτωπο της πυρκαγιάς έχει κινηθεί ανατολικά, προς Μαλώνα και Μάσαρη, χωρίς ωστόσο να απειλούνται οι οικισμοί.

Στην περιοχή πνέουν άνεμοι έντασης 4 έως 5 μποφόρ ενώ οι θερμοκρασίες και σήμερα θα είναι ιδιαίτερα υψηλές.

Λόγω της πυρκαγιάς, η δημοτική ενότητα Νότιας Ρόδου με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

European Union/Copernicus Sentinel-2/Handout via REUTERS

Περίπου 16.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από ξηρά και 3.000 δια θαλάσσης στο νησί, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους. Το υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής και Προστασίας του Πολίτη δήλωσε ότι ήταν «η μεγαλύτερη εκκένωση λόγω πυρκαγιάς στη χώρα».

Στο μεταξύ χιλιάδες παραθεριστές φιλοξενήθηκαν την Κυριακή στο αεροδρόμιο της Ρόδου, περιμένοντας πτήση για να απομακρυνθούν από το νησί.

Λίγο μετά τη 1:00 τα ξημερώματα έφτασε στο Ελευθέριος Βενιζέλος το τελευταίο αεροπλάνο που μετέφερε τουρίστες από τη Ρόδο. Οι περισσότεροι βρίσκονταν στο νησί για διακοπές, τις οποίες δεν ολοκλήρωσαν λόγω της πυρκαγιάς.

Μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο η εκπρόσωπος Τύπου της ελληνικής αστυνομίας, Κωνσταντία Δημογλίδου, ανέφερε ότι πάνω από 30.000 άνθρωποι έχουν εκκενωθεί σε όλη τη χώρα μέχρι στιγμής.

Σημειώνεται ότι η Jet2 ακύρωσε πέντε πτήσεις προς τη Ρόδο, ενώ η Tui ακύρωσε όλες τις πτήσεις στο νησί μέχρι την Τετάρτη.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό