23.8 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Επιστροφή στα πρωτογενή πλεονάσματα το 2023

Ειδήσεις Ελλάδα

 

Στην εκτίμηση ότι η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει σε πρωτογενή πλεονάσματα το 2023 στα επίπεδα του 1% του ΑΕΠ προχώρησε ο γενικός γραμματέας δημοσιονομικής πολιτικής Θανάσης Πετραλιάς μιλώντας στο Φόρουμ των Δελφών. Στο συγκεκριμένο ζήτημα αναφέρθηκε και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας κ. Κλάους Ρέγκλινγκ κατά τη διάρκεια τοποθέτησης του στους Δελφούς, σημειώνοντας ότι  από τις συζητήσεις που είχε τόσο με τον πρωθυπουργό όσο και με τον υπουργό Οικονομικών διαβεβαιώθηκε ότι θα συνεχιστεί η συνετή δημοσιονομική πολιτική αλλά και η μεταρρυθμιστική πορεία της χώρας.

 

Ενόψει και της κατάθεσης του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής στις Βρυξέλλες στα τέλη του μήνα, ο κ. Πετραλιάς αναφέρθηκε στην πορεία της ελληνικής οικονομίας σημειώνοντας ότι το έλλειμμα το 2023 θα είναι μηδενικό, ενώ αφαιρουμένων των τόκων, θα προκύψει πρωτογενές πλεόνασμα κοντά στο 1%.

 

«Φυσικά όλα θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη της ενεργειακής κρίσης, αλλά υποθέτοντας ότι σταδιακά θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους, το 2023 είμαστε αισιόδοξοι για το πρωτογενές πλεόνασμα» δήλωσε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών εκτίμησε ότι το χρέος από 193% του ΑΕΠ που εκτιμάται ότι διαμορφώθηκε το 2021 θα υποχωρήσει περαιτέρω κατά 10% φέτος με την προοπτική να μειωθεί κάτω από το 150% του ΑΕΠ το 2026.

 

Όσον αφορά τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό που κατατέθηκε χθες το βράδυ στη Βουλή επισήμανε ότι από τα 2,6 δισ. ευρώ, τα 600 εκατ. ευρώ προέρχονται από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και συνδέονται με το νέο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης που εγκρίθηκε τον προηγούμενο το Δεκέμβριο.

 

Ο κ. Πετραλιάς δεν παρέλειψε μάλιστα να σημειώσει ότι τα επόμενα έτη η Ελλάδα έχει να αντιμετωπίσει σημαντικές δαπάνες οι οποίες συνδέονται με την άμυνα, με το κόστος παραλαβής εξοπλισμών το διάστημα 2021-2028 να ανέρχεται σε 13 δισ. ευρώ, αλλά κι άλλες που σχετίζονται με τις φυσικές καταστροφές. 

 

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του Πρωθυπουργού κ. Αλέξ Πατέλης μιλώντας στο Φόρουμ των Δελφών, επεσήμανε τη σημασία λήψης στοχευμένων μέτρων ούτως ώστε να καταστεί εφικτή η στήριξη των πλέον ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. 

 

Ο κ. Πετραλιάς αναφέρθηκε και στο χρονοδιάγραμμα εκκαθάρισης των κρατικών εγγυήσεων που έχουν εκπέσει, εκτιμώντας ότι έως τα μέσα του 2023 θα έχουν εκκαθαριστεί. Όπως τόνισε η αξία των εγγυήσεων από το παρελθόν ανέρχονται σε 8 δις. ευρώ εκ των οποίων έχουν εκπέσει εγγυήσεις αξίας 2 δις. ευρώ.

 

Μιλώντας στο ίδιο πάνελ, ο επικεφαλής του ESM κ. Κλάους Ρέγκλινγκ τόνισε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να είναι πάρα πολύ προσεκτική στο σκέλος άσκησης της δημοσιονομικής πολιτικής, η οποία σε συνδυασμό με τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων θα συμβάλλουν στην διατήρηση της βιωσιμότητας του χρέους. Σε αυτό το πεδίο «κλειδί» για τον κ. Ρέγκλινγκ είναι η υλοποίηση του σχεδίου ανάκαμψης.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό