14.9 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Επιστήμονες δημιούργησαν υποδόριο ασύρματο φορτιστή

Ειδήσεις Ελλάδα

Κινέζοι επιστήμονες δημιούργησαν έναν ασυνήθιστο ασύρματο φορτιστή που τοποθετείται κάτω από το δέρμα ο οποίος ευελπιστούν ότι θα μπορούσε να βοηθήσει μελλοντικά στην ανάπτυξη βιοδιασπώμενων συστημάτων χορήγησης φαρμάκων. Το νέο εμφύτευμα παρουσιάζεται σε εργασία που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science Advances. Σύμφωνα με αναφορές της South China Morning Post, το πρωτότυπο του εν λόγω συστήματος είναι βιοδιασπώμενο και εύκαμπτο.

Παρότι οι ερευνητές έχουν και στο παρελθόν καταφέρει να δημιουργήσουν βιοδιασπώμενες μονάδες παροχής ενέργειας, δεν ήταν σε θέση να παράγουν την ενέργεια που απαιτείται για βιοϊατρικές εφαρμογές. Γι’ αυτό εργάστηκαν για να δημιουργήσουν μια νέα μονάδα που είναι και βιοδιασπώμενη και ικανή να παράγει τη σωστή ποσότητα ενέργειας.

Ο στόχος αυτού του νέου ασύρματου φορτιστή κάτω από το δέρμα είναι να παρέχει υψηλές επιδόσεις αποθήκευσης ενέργειας, προσφέροντας παράλληλα «ευνοϊκές ιδιότητες διασύνδεσης με τους ιστούς». Αυτό τον καθιστά εύκαμπτο και μαλακό στο σχεδιασμό, επιτρέποντάς του να προσαρμόζεται εύκολα στο σχήμα των ιστών και των οργάνων κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε διαδικασίας.

Ο λόγος για τον οποίο απαιτείται ένα τέτοιο σύστημα είναι ότι οι μη βιοδιασπώμενες επιλογές απαιτούν συχνά πρόσθετες χειρουργικές επεμβάσεις για την αντικατάσταση ή την επαναφόρτιση των μπαταριών τους. Κάνοντας το όλο πράγμα αρκετά ισχυρό ώστε να τροφοδοτεί ιατρικές συσκευές, ενώ παράλληλα είναι βιοδιασπώμενο, δεν θα είναι απαραίτητο να εξαρτώνται από πρόσθετες χειρουργικές επεμβάσεις προκειμένου να αφαιρεθεί η συσκευή.

Αυτός ο ασύρματος φορτιστής διαθέτει ένα πηνίο μαγνησίου, το οποίο περνάει από ένα μικρό κύκλωμα πριν εισέλθει στη μονάδα αποθήκευσης ενέργειας. Αυτή η μονάδα αποτελείται από υβριδικούς υπερπυκνωτές ιόντων ψευδαργύρου, επιτρέποντας της να αποθηκεύει ηλεκτρική ενέργεια απευθείας αντί να βασίζεται στη χημική αποθήκευση της ενέργειας όπως συμβαίνει στις συνηθισμένες μπαταρίες.

Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα καινοτομία που θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστε με βιοϊατρικές συσκευές. Ωστόσο, για την ώρα βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης και ενώ το πρωτότυπο δείχνει πολλά υποσχόμενο, χρειάζεται να γίνει ακόμη πολλή δουλειά αν οι ερευνητές θέλουν να το κλιμακώσουν σωστά ώστε να καλύψει τις ανάγκες της ιατρικής βιομηχανίας σε όλο τον κόσμο.

Επιπλέον, είναι πιθανό ότι συστήματα όπως αυτό θα μπορούσαν μια μέρα να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο φορτίζουμε ασύρματες συσκευές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που χρησιμοποιούμε καθημερινά, όπως smartphones, tablets και φορητούς υπολογιστές.

[via]

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό