20 C
Athens
Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

Επιστήμονες δημιούργησαν πειραματικό αντίσωμα που εξουδετερώνει τον ιό

Ειδήσεις Ελλάδα

Το πειραματικό αντίσωμα έχει εξουδετερώσει τον ιό σε κυτταρικές καλλιέργειες.

Αν και αυτό το βήμα είναι αρχικό στη διαδικασία ανάπτυξης φαρμάκων -ακολουθούν οι έρευνες σε ζώα και οι δοκιμές σε ανθρώπους- το αντίσωμα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ή τη θεραπεία του Co-19 και των σχετικών ασθενειών στο μέλλον, είτε από μόνο του είτε σε συνδυασμό με φάρμακα, σύμφωνα με την μελέτη που δημοσιεύθηκε σήμερα στο περιοδικό Nature Communications.

Ωστόσο, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να διαπιστωθεί εάν τα ευρήματα επιβεβαιώνονται σε κλινικό περιβάλλον και το πως ακριβώς το αντίσωμα εξουδετερώνει τον ιό, αναφέρουν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης στην Ολλανδία που υπογράφουν την μελέτη.

Το αντίσωμα γνωστό ως 47D11 στοχεύει στις ακίδες πρωτεΐνης που δίνουν στον νέο κορονοϊό το σχήμα κορώνας (στο οποίο οφείλει και το όνομά του) και του επιτρέπουν να εισέλθει στα ανθρώπινα κύτταρα. Στα πειράματα των ερευνητών της Ουτρέχτης, το αντίσωμα δεν εξουδετέρωσε μόνο τον ιό που ευθύνεται για τον Co-19, αλλά και έναν συγγενικό ιό που διαθέτει παρόμοιες ακίδες πρωτεΐνών και προκαλεί το σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο ή SARS.

Τα μονοκλωνικά αντισώματα είναι πρωτεΐνες δημιουργημένες στα εργαστήρια που μοιάζουν με τις φυσικές πρωτεΐνες δημιουργεί το ανθρώπινο σώμα για την καταπολέμηση βακτηρίων και ιών. Είναι εξαιρετικά ισχυρά και στοχεύουν απευθείας στον ιό.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό