16.7 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Επικίνδυνα προϊόντα ακμής της Estee Lauder – Ανιχνεύθηκε καρκινογόνο βενζόλιο 800 φορές πάνω από το όριο

Ειδήσεις Ελλάδα

Μεγάλη ανησυχία έχουν προκαλέσει τα ευρήματα ανεξάρτητου εργαστηρίου στις ΗΠΑ σύμφωνα με τα οποία σε προϊόντα μεγάλων εταιρειών καλλυντικών και περιποίησης εντοπίστηκαν υψηλές ποσότητες του καρκινογόνου βενζολίου.  

Σύμφωνα με το Reuters, τα υψηλά επίπεδα βενζολίου (καρκινογόνος χημική ουσία) ανιχνεύθηκαν σε ορισμένες θεραπείες ακμής από μάρκες όπως η Clinique, Estee Lauder, η Target Up & Up και η Clearasil που ανήκει στην Reckitt Benckiser.Το ανεξάρτητο εργαστήριο Valisure υπέβαλε  αίτηση στην Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, καλώντας τη ρυθμιστική αρχή να ανακαλέσει τα προϊόντα, να διεξαγάγει έρευνα και να αναθεωρήσει τις οδηγίες της βιομηχανία καλλυντικών όπως ανακοίνωσε το εργαστήριο με έδρα το Νιου Χέιβεν του Κονέκτικατ.

Μόλις έγινε γνωστή η είδηση οι μετοχές της Estee Lauder έπεσαν κατά 2%. Βενζόλιο ανιχνεύθηκε επίσης σε σαπούνια για την ακμή όπως τα Proactiv, PanOxyl, Walgreens αλλά και στην κρέμα για την ακμή του Walmart Equate Beauty.

Όπως επισήμανε το συγκεκριμένο εργαστήριο το βενζόλιο θα μπορούσε να αυξηθεί σε μη αποδεκτά επίπεδα  τόσο στα συνταγογραφούμενα όσο και στα μη συνταγογραφούμενα προϊόντα θεραπείας ακμής.

Η εταιρεία Reckitt ανακοίνωσε ότι  τα ευρήματα «αντικατοπτρίζουν μη ρεαλιστικά σενάρια και όχι πραγματικές συνθήκες», προσθέτοντας ότι όλα τα προϊόντα Clearasil ήταν ασφαλή «όταν χρησιμοποιήθηκαν και διατηρήθηκαν σύμφωνα με τις οδηγίες στις ετικέτες τους».

Η Estee Lauder ανακοίνωσε ότι η Clinique χρησιμοποιεί υπεροξείδιο του βενζολίου σε ένα προϊόν, το οποίο «είναι ασφαλές για χρήση όπως προβλέπεται». Κολοσσοί όπως τα Target και Walmart δεν θέλησαν να κάνουν κάποιο σχόλιο ενώ ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων FDA δεν έχει απαντήσει ακόμα στην αναφορά του εργαστηρίου Valisure που έκανε τις αποκαλύψεις.

Ο καρκινογόνος αυτός παράγοντας έχει ήδη βρεθεί σε πολλά καταναλωτικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των αντηλιακών, των απολυμαντικών χεριών και των ξηρών σαμπουάν, οδηγώντας σε ανακλήσεις προϊόντων που κατασκευάζονται από εταιρείες όπως η Procter & Gamble  και Johnson & Johnson.

Αλλά η ανίχνευση βενζολίου στα προϊόντα θεραπείας ακμής ήταν κάτι νέο σε σχέση με τις άλλες περιπτώσεις.

 «Το βενζόλιο που βρήκαμε στα αντηλιακά και σε άλλα καταναλωτικά προϊόντα ήταν ακαθαρσίες που προέρχονταν από μολυσμένα συστατικά. Ωστόσο, το βενζόλιο στα προϊόντα υπεροξειδίου του βενζολίου προέρχεται από το ίδιο το υπεροξείδιο του βενζολίου», δήλωσε ο συνιδρυτής και πρόεδρος της Valisure, Da Light. Οι δοκιμές του Valisure έδειξαν ότι ορισμένα προϊόντα θα μπορούσαν να έχουν συγκέντρωση βενζολίου 800 φορές πάνω από το επιτρεπόμενο όριο του FDA.

: Reuters/ newsit.gr

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό