19 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

«Επιβεβαιώνεται η χρήση λευκού φωσφόρου από το Ισραήλ»- Γιατί απαγορεύεται

Ειδήσεις Ελλάδα

Βίντεο από ισραηλινό χτύπημα στο λιμάνι της πόλης της Γάζας, που τραβήχτηκε την Τετάρτη, φαίνεται να καταγράφει τη χρήση λευκού φωσφόρου, σύμφωνα με τον Μπράιαν Κάστνερ, ερευνητή για την χρήση όπλων της Διεθνούς Αμνηστίας, ο οποίος εξέτασε το βίντεο κατόπιν αιτήματος της Washington Post.

Το βίντεο, το οποίο επαληθεύτηκε, δείχνει δύο βλήματα πυροβολικού να εκτοξεύονται προς τον στόχο. Όταν εκρήγνυται, ο λευκός φώσφορος αναφλέγεται αυτόματα στον αέρα, δημιουργώντας λευκές γραμμές που ακολουθούνται από πυκνό καπνό.

Διαβάστε όλες τις εξελίξεις λεπτό προς λεπτό

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επιβεβαίωσε επίσης σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Πέμπτη,  ότι λευκός φώσφορος χρησιμοποιήθηκε στο λιμάνι της πόλης της Γάζας αφού πήρε συνέντευξη από δύο μάρτυρες που μίλησαν για αποπνικτική μυρωδιά του λευκού φωσφόρου.

Η οργάνωση ανέλυσ  βίντεο του συμβάντος και αναγνώρισε ότι χρησιμοποιήθηκαν βλήματα πυροβολικού λευκού φωσφόρου 155 χιλιοστών με έκρηξη αέρα στο χτύπημα.

Ο λευκός φώσφορος μπορεί να προκαλέσει σοβαρά εγκαύματα σε ανθρώπους και πυρκαγιά , γεγονός εξαιρετικά επικίνδυνο σε μια τόσο πυκνοκατοικημένη περιοχή.

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας αρνήθηκαν τη χρήση του όπλου σε ανακοίνωσή τους την Παρασκευή, λέγοντας ότι «η κατηγορία που διατυπώθηκε εναντίον των IDF σχετικά με τη χρήση λευκού φωσφόρου στη Γάζα είναι κατηγορηματικά ψευδής.

«Οι IDF δεν έχουν αναπτύξει τη χρήση τέτοιων πυρομαχικών» ανέφεραν, χωρίς όμως να παρέχουν πρόσθετα στοιχεία για να στηρίξουν τη δήλωση.

«Κάθε φορά που ο λευκός φώσφορος χρησιμοποιείται σε πολυσύχναστες περιοχές με άμαχο πληθυσμό, εγκυμονεί υψηλό κίνδυνο οδυνηρών εγκαυμάτων και πόνου ισοβίως», δήλωσε την Πέμπτη ο Λάμα Φάκιχ, διευθυντής Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής στο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σε ανακοίνωσή του.

Εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου δήλωσε ότι οι γιατροί που εργάζονται για την οργάνωση έχουν δει τραυματισμούς που συνάδουν με τη χρήση λευκού φωσφόρου.

Απαγορεύεται

Ενώ υπάρχουν νόμιμες χρήσεις του λευκού φωσφόρου, η χρήση του πυρομαχικού, «εναντίον οποιουδήποτε στρατιωτικού στόχου εντός συγκεντρώσεων αμάχων απαγορεύεται, εκτός εάν ο στρατιωτικός στόχος είναι σαφώς διαχωρισμένος από τους αμάχους», έγραψε ο Peter Herby σε γνωμοδότηση του 2009 για τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού.

Το Ισραήλ χρησιμοποίησε επανειλημμένα λευκό φώσφορο κατά τη διάρκεια της 22ήμερης εκστρατείας του στη Γάζα , από τα τέλη του 2008 έως τις αρχές του 2009, μεταξύ άλλων πάνω από κατοικημένες περιοχές, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας αμάχους και παραβιάζοντας το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο, όπως διαπιστώθηκε σε έκθεση του 2009 από το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό